Από το 2019 μέχρι σήμερα, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί συνολικά κατά 20% και η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών, με νομοθετική ρύθμιση για τις κατώτατες αποδοχές. Παράλληλα, έχει αυξηθεί στο ίδιο διάστημα κατά 20% περίπου και ο μέσος μισθός, ενώ μειώνεται σταθερά η ανεργία, φθάνοντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε μονοψήφιο ποσοστό, τον Νοέμβριο του 2023.
Η βελτίωση αυτή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου, που -παρά τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών- δεν έχει πάψει να στηρίζει τη σταθερή αύξηση τόσο της απασχόλησης όσο και των εισοδημάτων. Σαφώς χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση των μισθών και την επιτάχυνση της σύγκλισης με την Ευρώπη. Η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων είναι και πρέπει να παραμείνει στόχος προτεραιότητας για την Πολιτεία, αλλά και για το σύνολο των κοινωνικών εταίρων. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των μισθών κατά 25% μέχρι το 2027, ώστε ο κατώτατος μισθός να φθάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η αναβάθμιση της αναπτυξιακής δυναμικής και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο πιο ασφαλής και βιώσιμος τρόπος για καλύτερους μισθούς είναι η μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, με ισχυρότερη συμμετοχή κλάδων που προσφέρουν θέσεις εργασίας υψηλής παραγωγικότητας. Είναι ένας στόχος που απαιτεί συνεπή και αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στοχευμένη αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, με έμφαση στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Απαιτεί συστηματική επένδυση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και στην καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων, που απαντούν στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της οικονομίας. Απαιτεί συνέχιση των παρεμβάσεων, με στόχο την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της επίσημης εργασίας, μέσα από φορολογικές, ασφαλιστικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, δημιουργία κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γίνουν περισσότερα βήματα από το κράτος προς την κατεύθυνση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, κάτι που θα συμβάλει στη βελτίωση των εισοδημάτων, αλλά και στην προσέλκυση και τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης.
Ειδήσεις σήμερα
Αλεξέι Ναβάλνι: Διαδηλώσεις σε Ολλανδία, Ελβετία, Βρετανία κατά του Πούτιν μετά τον θάνατο του
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου