Βεβαίως, η εταιρική διακυβέρνηση είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, το οποίο οφείλει να καλύπτει όλα τα επίπεδα και τομείς της Διοίκησης. Κι ένας τομέας με κρίσιμη σημασία είναι αυτός της φορολογικής διακυβέρνησης. Σήμερα, στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια, το φορολογικό περιβάλλον μετασχηματίζεται: με την έκρηξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με νέους περιβαλλοντικούς φόρους αλλά και κίνητρα, με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συστημάτων, με νέες υποχρεώσεις για την παροχή πληροφοριών.
Για να ανταποκριθούν, οι επιχειρήσεις δεν αρκεί να προσαρμόσουν τις φορολογικές λειτουργίες τους. Χρειάζεται να διαμορφώσουν ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο διακυβέρνησης, το οποίο τους επιτρέπει να διαχειρίζονται στρατηγικά τις φορολογικές υποθέσεις τους, να εντοπίζουν έγκαιρα κινδύνους και να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωσή τους, να ενισχύουν τη διαφάνεια στις σχέσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη τους.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει αναδείξει σε προτεραιότητα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων της χώρας, μέσω της ανάπτυξης και προώθησης εργαλείων εταιρικής διακυβέρνησης, που μπορούν να αναβαθμίσουν τη διοικητική τους λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας διοργάνωσε πρόσφατα ειδική εκδήλωση για τη φορολογική διακυβέρνηση, σε συνεργασία με το Ned Club (Ελληνική Λέσχη μη Εκτελεστικών Μελών Διοικητικών Συμβουλίων).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο οργανισμών για την από κοινού υλοποίηση δράσεων που ενισχύουν την εταιρική διακυβέρνηση, ειδικότερα στις οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συζήτηση εστίασε στη σημασία της ανάπτυξης ενός πλαισίου φορολογικής διακυβέρνησης μέσα από τις τέσσερις διαστάσεις της φορολογικής στρατηγικής, των φορολογικών λειτουργιών, του φορολογικού κινδύνου και ελέγχου, καθώς και της φορολογικής διαφάνειας στις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Παρουσιάστηκαν, επίσης, θέματα που άπτονται της φορολογικής διακυβέρνησης ως «απαίτηση» βιωσιμότητας και της σχέσης της φορολογίας με την «αξιολόγηση διπλής ουσιαστικότητας» στο πλαίσιο της βιωσιμότητας.
Η υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα για την πορεία των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Το ΕΒΕΑ συνεχίζει να υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια, με ουσιαστικές δράσεις και χρήσιμα εργαλεία.