Ειδικότερα στο δημοφιλές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά έρχονται δύο κύκλοι συν 1 κύκλος του προγράμματος για τα νοικοκυριά ύψους συνολικού ύψους 1,05 δισ. ευρώ.
Ο πρώτος δεν είναι ένας νέος κύκλος, αλλά ουσιαστικά το κλείσιμο του πρώτου κύκλου του προγράμματος που τρέχει από τον Απρίλιο του 2021. Πολλοί από τους δικαιούχους εντάχθηκαν μεν στο πρόγραμμα, αλλά δεν προχώρησαν σε επένδυση, με αποτέλεσμα ο πρώτος κύκλος να εμφανίζει υποεκτέλεση κατά περίπου 200-250 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα αποδεσμευτούν από τους τωρινούς δικαιούχους και θα γίνει νέα προκήρυξη με προϋπολογισμό ίσο με την υστέρηση του πρώτου κύκλου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επιδότησης 87.000 νοικοκυριών.
Ο νέος εξειδικευμένος κύκλος που θα τρέξει το επόμενο διάστημα αφορά τους νέους από 18 μέχρι 39 ετών («Εξοικονομώ- ανακαινίζω») και θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Τα 200 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, 50 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις και 100 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση άτοκων δανείων.
Ο επόμενος «κανονικός» κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τον Απρίλιο με προϋπολογισμό τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Κοντά σε αυτά σχεδιάζονται δύο κύκλοι για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος αφορά το από καιρού αναμενόμενο «Εξοικονομώ επιχειρώντας» με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 8.500 πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα αναμένεται να συνοδευτεί μέχρι και τα μέσα του 2023 και από ένα συμπληρωματικό ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για αυτόνομη ενέργεια
(παραγωγή και αποθήκευση) με χρηματοδότηση από το REpowerEU μέσα το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Ψηφιακά έργα
Στον κομβικό τομέα των ψηφιακών υποδομών έχουν προγραμματιστεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 920,8 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος απορροφούν 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, της Υγείας, του Δημοσίου, της αγροτικής παραγωγής. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και συνιστούν σημαντικά ορόσημα για την υλοποίησή του. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 96,7 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της σύμβασης θα γίνει η σάρωση των αρχείων 368 δικαστηρίων της χώρας, εκ των οποίων τα 288 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και τα υπόλοιπα 80 σε νησιά, ενώ θα εφαρμοστεί οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), ώστε να είναι δυνατή η αναζήτησή τους με λέξεις-κλειδιά.
ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ
Περιλαμβάνεται επίσης το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Εξωτερικών, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, καθώς και η «Εξωστρεφής Γεωργία» ύψους 20 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων με σειρά καινοτόμων εργαλείων.
Επόμενο μεγάλο έργο είναι οι οπτικές ίνες με το έργο «Smart Readines», προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ, για εγκατάσταση υποδομών καλωδίωσης μέσω voucher. Μεγάλο Project θα είναι το υπολογιστικό νέφος. Πρόκειται για το έργο παροχής υποδομών και υπηρεσιών Public Cloud σε δημόσιους φορείς, με προϋπολογισμό 117,8 εκατ. ευρώ, καθώς και το «G-Cloud Next Gen», ύψους 58 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του κυβερνητικού νέφους.
Εργα υποδομών ύψους 2 δισ. ευρώ
Στο πεδίο των υποδομών έρχονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο από αυτά αφορά τον Βόρειο Οδικό Αξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης για το επόμενο διάστημα έρχονται διαγωνισμοί για:
– Το φράγμα Τσικνιά Λέσβου με κόστος 104 εκατ. ευρώ και η δημοπράτηση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. Η κατασκευή έχει οριστεί σε 36 μήνες και η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
– Το δίκτυο ύδρευσης Αρτα – Πρέβεζα – Λευκά με κόστος 140 εκατ. ευρώ και ο ορίζοντα των κατασκευής είναι 36 μήνες.
– Την αντιπλημμυρική θωράκιση Αμβρακίας-Αμφιλοχίας-Βάλτου
– Την κατασκευή ατομικών τάφρων, που αφορά13 ατομικά αρδευτικά δίκτυα 12.800 στρ., 64,5 εκατ. ευρώ και η δημοπράτηση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2022. Η διάρκεια των κατασκευών είναι 36 μήνες και η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
-Την αντιπλημμυρική θωράκιση Μπραμιανού με προϋπολογισμό 53,5 εκατ. ευρώ.
– Τις «έξυπνες γέφυρες» που περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών έξυπνης προληπτικής συντήρησης στις σιδηροδρομικές γέφυρες ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. σε όλη τη χώρα. Με προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Αυτές είναι οι βαλίτσες που μετέφεραν τα χρήματα – Νέες φωτογραφίες
Διαγραφή χρεών προς την εφορία: Ποιους αφορά και ποιες οι προϋποθέσεις
H Αίγυπτος «έσβησε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη