Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν τώρα ότι στην παρούσα φάση έχουμε έναν θετικό και έναν αρνητικό παράγοντα: Από τη μια, ο τουρισμός υπόσχεται ότι μπορεί μέχρι και το τέλος του χρόνου να δώσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ, φτάνοντας ή ακόμη και ξεπερνώντας σε τζίρο το 2019. Από την άλλη πλευρά, έχουμε το… ράλι του φυσικού αερίου, με την τιμή να έχει ξεπεράσει τα 161 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα, από τα 93 ευρώ πριν από μόλις 20 ημέρες. Οι εισαγωγές του καυσίμου με τη συνεχώς αυξανόμενη τιμή μειώνουν τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο με μεγάλη ταχύτητα.
Ηδη η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κάνει μεγαλύτερο και τον προϋπολογισμό του μέτρου της έμμεσης αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος, από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα του 2023. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν με βεβαιότητα ότι τα 2 δισ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για το μέτρο δεν θα επαρκέσουν. Τούτο με δεδομένο ότι η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού βρίσκεται εδώ και πολλές μέρες πάνω από τα 300 ευρώ (χθες ήταν 323 ευρώ) ενώ ο προϋπολογισμός έγινε με τιμή βάσης τα 250 ευρώ. Θα χρειαστεί συνεπώς να συνδράμει περισσότερο και ο προϋπολογισμός για να απορροφηθούν οι αυξήσεις.
Η δεύτερη κατά σειρά επιδότηση στα καύσιμα (fuel pass 2) δεν «κινδυνεύει» να μην εφαρμοστεί (θα αρχίσει να «τρέχει» από το τέλος του μήνα) καθώς η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το πλεόνασμα εσόδων του πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου. Με βάση τις εξαγγελίες της επικείμενης επιδότησης, θα ακολουθεί και μια τρίτη, για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, η οποία θα χρειαστεί περίπου άλλα 200 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι καταναλωτές έως τον Δεκέμβριο. Αυτή η τελευταία φάση έχει πλέον ένα ερωτηματικό καθώς το κόστος για την παρέμβαση στο ρεύμα μπορεί να αυξηθεί πολύ πάνω από το αναμενόμενο.
ΑΣΕΠ: Οριστικά αποτελέσματα για 74 θέσεις κατηγορίας ΤΕ της προκήρυξης 6Κ/2024
«Εφιάλτης» αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα προς την Ε.Ε.
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου όλες οι χώρες της Ε.Ε. περιμένουν να ολοκληρωθεί η οριστική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που έχει ξεκινήσει ήδη η Ρωσία. Μια τέτοια κίνηση θα φτάσει στο κατακόρυφο την ενεργειακή κρίση, στέλνοντας ακόμη πιο ψηλά την τιμή του φυσικού αερίου, άγνωστο για πόσο μεγάλο διάστημα.
Οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές και οδυνηρές για όλη την Ευρώπη καθώς θα πρέπει τότε να επανυπολογιστούν τα μέτρα στήριξης υπό το φως των νέων εξελίξεων. Η εκτίμηση είναι ότι η δυναμική του τουρισμού δεν αναμένεται να αναστραφεί. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι θα γίνει το ίδιο για τις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση καθώς τα εισοδήματα θα συρρικνωθούν περαιτέρω, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στους βασικούς εμπορικούς μας εταίρους στην Ε.Ε.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπολογιστεί και η επίδραση στην ανάπτυξη από την αύξηση του κόστους χρήματος που θα ξεκινήσει από τα μέσα του μήνα και θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο. Ισως, μάλιστα, στις αρχές του φθινοπώρου να έχουμε μια πιο επιθετική πολιτική επιτοκίων από την ΕΚΤ αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται.
Προφανές είναι ότι όλα αυτά θα αλλάξουν και τα περιθώρια που θα έχει το υπ. Οικονομικών για παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας. Για τον λόγο αυτό η ηγεσία του υπ. Οικονομικών αρνείται να δεσμευτεί από τώρα σε μια νέα επιταγή ακρίβειας για το φθινόπωρο. Στην πρώτη εφαρμογή του το μέτρο είχε κόστος περίπου 330 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η επανάληψη θα χρειαστεί ίσο αν όχι μεγαλύτερο ποσό για να εφαρμοστεί ξανά μέσα στον χρόνο.