Το ΤΕΑΑ είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της εγγύησης δανείων σε αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Μέσω του Ταμείου, χορηγούνται δάνεια από 10.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ, με αποπληρωμή το αργότερο έως 31/12/2035.
Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο ενισχύεται με κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ, τα οποία δεσμεύονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ως παροχή εγγυήσεων ύψους 80% για κάλυψη νέων δανείων. Μάλιστα, διατίθενται 480 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην 1η τροποποίηση της ΚΑΠ, «μία σημαντική πρόβλεψη η οποία θα συνέβαλε ταυτόχρονα στη μείωση ή εξάλειψη των απαιτήσεων για εξασφαλίσεις και στη μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από το επιτόκιο δανεισμού είναι η επιδότηση του επιτοκίου των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στην αρχή της δανειακής σύμβασης, το οποίο θα καθοριστεί στη σχετική συμφωνία χρηματοδότησης».
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι από την ex-ante εκτίμηση της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων στο αγροδιατροφικό τομέα αναλύθηκαν οι δυνατότητες συνδυασμού των χρηματοδοτικών εργαλείων με επιχορηγήσεις και εντοπίστηκε η ανάγκη συνδυασμού με τεχνική βοήθεια. «Οι επιχορηγήσεις για επιδότηση επιτοκίου και τεχνική βοήθεια συνδέονται άμεσα με το χρηματοδοτικό εργαλείο και είναι απαραίτητες για την προώθησή του από τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και την αποδοχή του από τους τελικούς αποδέκτες», σημειώνεται.
Στο πλαίσιο αυτό, τα δάνεια που χορηγούνται μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου θα πρέπει να μπορούν να συνδυάζονται με στήριξη από το Στρατηγικό Σχέδιο, που θα παρέχεται υπό μορφή επιχορηγήσεων σε ενιαία πράξη χρηματοδοτικού εργαλείου. Η περίπτωση αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί στο εργαλείο εγγύησης πρώτης ζημιάς χαρτοφυλακίου με ανώτατο όριο με την παροχή τεχνικής βοήθειας και επιδότησης επιτοκίου μαζί με το χρηματοδοτικό εργαλείο, όπου όλες οι μορφές στήριξης (εγγύηση για παροχή δανείου, επιδότηση επιτοκίου, τεχνική βοήθεια) θα περιλαμβάνονται σε μία ενιαία πράξη.
Στην περίπτωση αυτή προσαρμόζεται ανάλογα η συμφωνία χρηματοδότησης και οι επιχειρησιακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ του διαχειριστή του εργαλείου και των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών και καθορίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια, όπως για παράδειγμα ο υποχρεωτικός ή προαιρετικός χαρακτήρας της στήριξης με επιχορήγηση μετά από επιλογή των τελικών αποδεκτών.
Παράλληλα, το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπορεί να παρέχει στήριξη, η οποία θα αποτελείται από κατ’ αποκοπή ποσό και παροχή εγγύησης για καταβολή δανείου. Οι δύο μορφές θα συνδυάζονται σε μία πράξη, για την οποία το συνολικό ποσό στήριξης δεν μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Για την εφαρμογή αυτής της δυνατότητας συνδυασμού, είτε θα προσαρμοστούν ανάλογα η συμφωνία χρηματοδότησης και οι επιχειρησιακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ του διαχειριστή του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) και των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών είτε θα συσταθεί νέο Ταμείο.
Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο μορφές στήριξης θα παρέχονται στο πλαίσιο μίας ενιαίας πράξης. Κάθε σχετική λεπτομέρεια θα εξειδικευθεί στη σχετική συμφωνία χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες αρχές:
Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε μπαίνουν τα χρήματα - Αντίστροφη μέτρηση
- Η συνολική στήριξη από το Στρατηγικό Σχέδιο, που παρέχεται υπό μορφή επιχορηγήσεων κεφαλαίου (κατ’ αποκοπή ποσό) ή/και τεχνική βοήθεια, στο πλαίσιο της ενιαίας πράξης, δεν υπερβαίνει το συνολικό ποσό των δανείων που χορηγούνται με την εγγύηση του χρηματοδοτικού εργαλείου.
- Η εν λόγω ενιαία πράξη ακολουθεί τους κανόνες που ισχύουν για τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Αιτήσεις για μικροδάνεια έως 25.000€
Στο μεταξύ, τρέχουν οι αιτήσεις για τη χορήγηση μικροδανείων ύψους από 3.000 έως 25.000 ευρώ προς τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, με προτεραιότητα σε αυτές που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσε η κλιματική κρίση. Ο χρόνος αποπληρωμής κυμαίνεται από δύο έως πέντε έτη, ενώ σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο, ενώ το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες. Ετσι, οι ωφελούμενοι θα έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα θα έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου, δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα. Παράλληλα, καλύπτεται το κόστος διαχείρισης του Ταμείου εκ μέρους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ δίνεται και επιχορήγηση έως 300 ευρώ για την παροχή συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης.
Οι δικαιούχοι του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, νέοι γεωργοί, αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό. Δεδομένου ότι τα δάνεια χορηγούνται από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν και τα τραπεζικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες με «κόκκινα» δάνεια δεν έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο μηχανισμό.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε τον τριπλασιασμό των κεφαλαίων προς το ΤαΜιΔΑΕ στα 61,5 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ. ευρώ λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα οι αρχικοί πόροι να εξαντληθούν μέσα σε έξι μήνες.
Οι επιλέξιμες δαπάνες
Τα δάνεια τόσο μέσω του ΤΕΑΑ και όσο και μέσω του ΤαΜιΔΑΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:
- Επενδυτικές δαπάνες για την κάλυψη οποιωνδήποτε αναγκών του επιχειρηματικού σχεδίου, όπως:
– ο ΦΠΑ των επιλέξιμων δαπανών
– η απόκτηση μεταχειρισμένου εξοπλισμού
– η απόκτηση ζωικού ή/και φυτικού κεφαλαίου
– η αγορά γης, έως το 10% της συνολικής επένδυσης
- Κεφάλαια κίνησης, σε συνδυασμό με επενδυτικές δαπάνες. Για το ΤΕΑΑ το κεφάλαιο κίνησης μπορεί να ανέλθει έως 200.000 ευρώ ή έως το 30% των επενδυτικών δαπανών, όποιο είναι μεγαλύτερο. Για το ΤαΜιΔΑΕ, θα πρέπει το άθροισμα του κεφαλαίου κίνησης και των επενδυτικών δαπανών να μην υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.
- Κεφάλαιο κίνησης λόγω Covid-19 (μόνο για το ΤΕΑΑ), το οποίο θα χορηγείται σε όσους αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση
Είδος δανείου
Τα δάνεια του ΤΕΑΑ και του ΤαΜιΔΑΕ δύνανται να χορηγηθούν σε ωφελουμένους οι οποίοι είτε έχουν ενταχθεί σε κάποιο μέτρο του ΠΑΑ είτε όχι. Tα δάνεια αυτά μπορούν να λάβουν τις παρακάτω μορφές:
- Δάνειο μόνο για επενδύσεις, οι οποίες δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση
- Δάνειο μόνο για κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση
- Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση
- Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση
- Δάνειο για κεφάλαιο κίνησης, επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση και κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση
- Δάνειο για επενδύσεις που δεν συνδυάζονται με επιχορήγηση και κάλυψη ιδιωτικής συμμετοχής σε επιχορηγούμενη επένδυση
- Δάνειο λόγω Covid-19 (μόνο για το ΤΕΑΑ), το οποίο δύναται να χορηγηθεί είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με τις ανωτέρω έξι περιπτώσεις
Οι δικαιούχοι
Για τα Σχέδια Βελτίωσης ωφελούμενοι μπορούν να είναι:
– Φυσικά πρόσωπα, χαρακτηρισμένα ως επαγγελματίες αγρότες με βάση το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με οικονομικό μέγεθος εκμετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης) μεγαλύτερο ή ίσο των 8.000 ευρώ.
– Νομικά πρόσωπα που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, με οικονομικό μέγεθος εκμετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης) μεγαλύτερο ή ίσο των 8.000 ευρώ.
– Νέοι γεωργοί, ενταγμένοι στο Υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014-2022.
– ΚΟΙΝΣΕΠ με γεωργική δραστηριότητα.
– Συλλογικά σχήματα αγροτών.
Σημειώνεται ότι, και για τις δύο δράσεις, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι εγκατεστημένοι και να λειτουργούν στην Ελλάδα, να χαρακτηρίζονται πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις και να είναι οικονομικά βιώσιμοι, με βάση τα κριτήρια της τράπεζας από την οποία δανείζονται.
Αντίστοιχα, για τη μεταποίηση δικαιούχοι μπορούν να είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, ανάπτυξη ή/και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό στους ακόλουθους τομείς:
- Κρέας – πουλερικά – κουνέλια
- Γάλα – αβγά
- Μέλι – σηροτροφία – σαλιγκάρια
- Ζωοτροφές
- Δημητριακά
- Ελαιούχα προϊόντα
- Οίνος
- Οπωροκηπευτικά
- Ανθη
- Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά
- Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό
Ωστόσο, οι ωφελούμενοι δεν πρέπει να έχουν ενταχθεί σε διαδικασία διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, να μην έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας (ή άλλη ισοδύναμη διαδικασία), ούτε να πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας κατόπιν αιτήσεων των πιστωτών τους και να μη δραστηριοποιούνται σε απαγορευμένους τομείς.
Ειδήσεις σήμερα
Ρόδος: Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημα της μέδουσας από την Ερυθρά θάλασσα
Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα είναι ο καιρός το τριήμερο – Τι λένε οι μετεωρολόγοι [βίντεο]
Φρεγάτα «Ύδρα»: Το πρώτο χτύπημα, ο ρόλος της στην Ερυθρά Θάλασσα και η επιστροφή της στην Ελλάδα
Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης στην Ζάκυνθο – Έτσι «έφαγαν» 3.000 ευρώ από 34χρονο
Θάνατος του TikToker Tzane: «Δυστυχώς δεν είναι πλάκα» λέει ο Αλέξανδρος Κοψιάλης [Εικόνες]
Λίμνη Κάρλα: Γρίφος για το τι πρέπει να γίνει – Ποια η πρόταση του Ευθύμη Λέκκα
Τραγωδία στις Άλπεις – Το μοιραίο λάθος των πέντε σκιέρ – Αγωνία για την 28χρονη αγνοούμενη [Βίντεο]