Πρόκειται για το είδος Rhopilema nomadica, τέσσερεις εκπρόσωποι του οποίου βρέθηκαν στον Κόλπο των Τριαντών από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου, το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και στη Μεσόγειο η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1970.
Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα, ενώ η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο. Στην κάτω επιφάνεια του σώματος, υπάρχουν οκτώ πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής.
Όπως εξηγεί ο Υδροβιολογικός Σταθμός της Ρόδου, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής κρίσης, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τα προηγούμενα χρόνια, η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές της Ρόδου κατά τη περίοδο Φεβρουαρίου- Μαρτίου, ήταν συνήθως στους 16ο C, ενώ φέτος για την ίδια περίοδο, η θερμοκρασία είναι σχεδόν 19ο C!
Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών, επισημαίνει ο Υδροβιολογικός Σταθμός της Ρόδου.
ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ «ΑΓΓΙΓΜΑ» ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ RHOPILEMA NOMADICA
Η επαφή με τον άνθρωπο είναι αρκετά επώδυνη, το «άγγιγμά» της ενοχλητικό και επικίνδυνο, ενώ έχουν αναφερθεί σοβαρές επιπτώσεις στα μάτια και στα χείλη ατόμων που τα τσίμπησε και στη συνέχεια έβαλαν τα χέρια τους στο πρόσωπο.
Το είδος μπορεί να φτάσει έως και τα 10 κιλά σε βάρος, ενώ η ομπρέλα της έχει διάμετρο μέχρι και 58 εκατοστά.
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ένα άτομο Rhopilema nomadica προσπαθήστε να το αποφύγετε χωρίς να έρθετε σε επαφή μαζί του