Οι αυξήσεις των μισθών θα έρθουν όχι με διαταγή του κράτους, αλλά νομοτελειακά κατ’ απαίτηση της ίδιας της αγοράς και των συνθηκών που δημιουργεί η αποκαλούμενη από την Τράπεζα της Ελλάδος «στενότητα της αγοράς εργασίας», δηλαδή η έλλειψη εργαζομένων όχι μόνον για τις θέσεις υψηλής ειδίκευσης, αλλά και για εκείνες της μεσαίας, ακόμη και χαμηλής ειδίκευσης.
Πρόβλεψη
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ στο κεφάλαιο με τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (σελ. 90-91), «οι ονομαστικές αμοιβές ανά απασχολούμενο θα αυξάνονται με ρυθμούς γύρω στο 5% ετησίως, κυρίως ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης στενότητας στην αγορά εργασίας, αλλά και με βάση τις πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού τομέα». Ηδη στο πρώτο τετράμηνο του 2024 υπογράφτηκαν 87 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, εκ των οποίων οι 31 προβλέπουν αυξήσεις μισθών.
Η πρόβλεψη της ΤτΕ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον μέσο μισθό ίσως και πιο πάνω από τα επίπεδα των 1.500 ευρώ που είναι ο στόχος της κυβέρνησης για το 2027, ενώ είναι βέβαιο ότι και ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πάνω από τα 950 ευρώ, περίπου στα 960 με 970 ευρώ την άνοιξη του 2027.
Ανοδικά
Το Bitcoin σπάει άλλο ένα ρεκόρ όλων των εποχών - Τι κρύβεται πίσω από το ράλι;
Για φέτος προβλέπεται ότι οι μέσες αποδοχές θα αυξηθούν ελαφρώς περισσότερο από ό,τι το 2023. Ειδικότερα οι αυξήσεις μισθών ανά μισθωτό αναμένεται να αυξηθούν το 2024 κατά 5,7% έναντι μέσης αύξησης 5,5% το 2023, ενώ το σύνολο των αμοιβών για την εξαρτημένη εργασία, δηλαδή για το σύνολο των μισθωτών, εκτιμάται από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα αυξηθεί σε ονομαστικούς όρους κατά 7,6% το 2024 από 6% που αυξήθηκαν το 2023.
Η άνοδος των αποδοχών το 2024 επηρεάζεται τόσο από την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων όσο και από τη λήξη της αναστολής των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετιών) των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Ηδη στο Δημόσιο οι δαπάνες για αμοιβές υπαλλήλων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,2% το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, ενώ έξτρα αυξήσεις λόγω της επαναφοράς των επιδομάτων προϋπηρεσίας που είχαν παγώσει μετά το 2012 εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος περίπου 100.000 εργαζόμενοι και ως το 2027 θα φτάσουν τις 500.000.
Οι αποδοχές «κλειδί» για επαναπατρισμό των νέων
Η ανάλυση των στοιχείων από το σύστημα Εργάνη αναδεικνύει ότι μεταξύ των ετών 2016 και 2023 υπήρξαν αυξήσεις στις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ στις υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας υπήρξαν μειώσεις. Ενδεικτικά, στις μικρές επιχειρήσεις (με έως 10 εργαζομένους) οι πραγματικές αμοιβές για τους υψηλόμισθους εργαζομένους είχαν πραγματική μείωση της τάξεως του 10%, όταν οι μισθοί των 750 ευρώ κατέγραψαν πραγματική αύξηση 9,2% και διαμορφώθηκαν στα 819 ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι αυτή η αντίφαση δυσκολεύει την επιστροφή των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό, με το 25% αυτών να θεωρεί ως κύρια αιτία φυγής τους καλύτερους μισθούς. Η ΤτΕ επικρίνει την κυβέρνηση, λέγοντας πως δεν φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες μισθολογικές συνθήκες για την προσέλκυσή τους πίσω στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η προσέλκυση πιο ειδικευμένου προσωπικού είναι πιο δύσκολη, αφού οι αμοιβές για τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας εντέλει μειώθηκαν σημαντικά σε πραγματικούς όρους εξαιτίας του πληθωρισμού!
Η απάντηση στον επαναπατρισμό των νέων που έφυγαν για καλύτερους μισθούς στο εξωτερικό δεν μπορεί λοιπόν παρά να είναι οι μεγαλύτερες αυξήσεις με αφετηρία το 5% που προβλέπει η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τα επόμενα χρόνια.