Η κυβέρνηση επανενεργοποιεί παλαιές ρυθμίσεις των 120 και των 36 ή 72 δόσεων προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε όσους οφειλέτες τις είχαν απωλέσει -λόγω μη πληρωμής περισσοτέρων από δύο ή τρεις συνεχόμενες δόσεις- να επανενταχθούν σε αυτές και να επωφεληθούν από τα ευεργετήματά τους, όπως η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, η αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών και η παύση ποινικών διώξεων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες που βαρύνονται με νέα χρέη, που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, είτε αρρύθμιστα είτε ρυθμισμένα με πάγιες ρυθμίσεις 24 ή 48 δόσεων, να τα εντάξουν σε μια νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, που θα φθάνουν μέχρι και τις 36 ή τις 72.
Τα… ψιλά γράμματα
Σύμφωνα, ειδικότερα, με το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος:
* Σε όσους οφειλέτες φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων (για τα παλαιά χρέη μέχρι και το 2018 ή και τις αρχές του 2019) ή τις ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων (για τα χρέη της «πανδημίας»), καθώς και για όσους έπαψαν να εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις αυτές έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να επανενταχθούν σ’ αυτές, εφόσον καταβάλουν δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.
Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κ.λπ.
Περαιτέρω οι οφειλέτες που θα αναβιώσουν ρυθμίσεις των 120 ή 36-72 δόσεων, εφόσον παράλληλα έχουν κι άλλες αρρύθμιστες οφειλές, πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις προαναφερόμενες ευεργετικές ρυθμίσεις, υποχρεούνται εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν και αυτές τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν προηγούμενη ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση και τυχόν απώλεια αυτής.
* Για όσους φορολογουμένους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, θα νομοθετηθεί ρύθμιση με την οποία θα τους δοθεί η δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές αυτές έως και σε 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις.
Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως την 1η-2-2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 μηνιαίες δόσεις, με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις, με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Σε περίπτωση ένταξης στη νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων.
Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες -κατά την 1η-2-2023- πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η-11-2021. Οι οφειλέτες αυτής της περίπτωσης έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής των συγκεκριμένων ήδη ρυθμισμένων χρεών τους και να μειώσουν το ύψος των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλουν για τα χρέη αυτά, αφού οι πάγιες ρυθμίσεις των 24 ή 48 δόσεων στις οποίες έχουν εντάξει τα χρέη αυτά θα αντικατασταθούν από τη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.
Η ρύθμιση αφορά όσους την 1η-11-2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36-72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Συνεπώς, στο πεδίο της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Καταβολές
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν τα ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
Επιπλέον, στους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η-11-2021 έως και την 1η-2-2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων δίδεται η δυνατότητα να τις υπαγάγουν κι αυτές στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.
Παράδειγμα για τις 120 δόσεις
Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Oφειλέτης είχε ενταχθεί σε ρύθμιση 120 μηνιαίων δόσεων, την οποία σταμάτησε να πληρώνει τον Φεβρουάριο του 2022, με αποτέλεσμα να τη χάσει. Τον Απρίλιο του 2023 μπορεί να κάνει αίτηση για να επανενταχθεί στη ρύθμιση αυτή καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση θα αναβιώσει μαζί με τα ευεργετήματά της, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Αν ο οφειλέτης αυτός έχει παράλληλα κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές (πέραν αυτών που είχε εντάξει στη ρύθμιση των 120 δόσεων) είναι υποχρεωμένος να εντάξει τις νέες αυτές οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε επίσης ότι επεκτείνεται για άλλους 6 μήνες, έως το τέλος του έτους, η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η οποία έχει νομοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023 για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, το τουριστικό πακέτο, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού.