Η λύση έτσι όπως περιγράφεται στο έγγραφο που έφερε στο φως η εφημερίδα «Handelsblatt» εκτός από την υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων προβλέπει και την επέκταση της ωρίμανσης των ευρωπαϊκών δανείων ύψους 215 δισ. ευρώ μέχρι και 30 χρόνια. Ωστόσο η επέκταση δεν θα γίνει σε μία δόση και σίγουρα δεν θα γίνει χωρίς η Ελλάδα να συνεχίζει την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που θα οριστούν μετά το τέλος του προγράμματος.
Η λύση
Σύμφωνα με το έγγραφο, η ελάφρυνση θα γίνεται σε δόσεις και ανάλογα με την ικανοποίηση προϋποθέσεων. Η παράταση για πληρωμή των τόκων θα μπορούσε να γίνει σε τρία βήματα, σύμφωνα με το έγγραφο: το πρώτο μέχρι το 2030, το δεύτερο μέχρι το 2040 και το τρίτο μέχρι το 2050. Η μετάβαση από κάθε βήμα στο επόμενο θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει πετύχει συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ανάλογες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να τεθούν και για άλλες μορφές ελαφρύνσεων, όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων και η παράταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων.
Η λύση αυτή φαίνεται ότι δεν αρέσει καθόλου στο ΔΝΤ, που θεωρεί ότι η μέθοδος σταδιακής ελάφρυνσης δεν θα πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα έχει απεγκλωβιστεί οριστικά από την ανάγκη κεφαλαίων και γενικότερα στήριξης από τους επίσημους δανειστές της. Ετσι, ακόμη και αν ανοίξει ο δρόμος για τις αγορές, τα επιτόκια της Ελλάδας θα είναι υψηλότερα και το χρέος θα πάρει και πάλι ανοδική πορεία.
Αυτό από μόνο του δείχνει ότι μετά το τέλος του προγράμματος που έχει η Ελλάδα με τον ESM στα μέσα του 2018 η χώρα μας όχι μόνο δεν θα σταματήσει να υφίσταται την επιτροπεία των δανειστών της αλλά θα έχει ένα Μνημόνιο διαρκείας λόγω των ελαφρύνσεων των οποίων θα τύχει στο χρέος της.
Πιστωτική γραμμή
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγκίστρωση από το τρίτο Μνημόνιο μετά τα μέσα του 2018 θα έχει ως συνέχεια μια προληπτική πιστωτική γραμμή, όπως προγραμματιζόταν και το 2014, με χρήματα που όπως φαίνεται θα μείνουν στο ταμείο του ESM από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε το 2015. Το ποσό που θα συμφωνηθεί θα αποτελεί στην ουσία ένα μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστο ενός χρόνου ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αποκτήσει ομαλά την πρόσβαση στις αγορές.
Ολα αυτά θα συζητηθούν στο περιθώριο της συνάντησης των G7 που ξεκινά από σήμερα στο λιμάνι του Μπάρι και μάλλον στη συνεδρίαση του άτυπου οργάνου που αποκαλείται Washington Group αφού όλοι οι συντελεστές της ομάδας θα είναι παρόντες, μηδέ εξαιρουμένης και της κ. Λαγκάρντ.
Στάση αναμονής
«Περιμένουμε να δούμε την τελική συμφωνία για την Ελλάδα, είμαστε υποστηρικτικοί στις θέσεις του ΔΝΤ», ήταν η απάντηση που έδινε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε χθες για το ελληνικό πρόγραμμα. «O υπουργός (Μνιούτσιν) έχει επισημάνει ότι περιμένουμε από την Ευρώπη να προσπαθήσει να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα. Εχουμε παρατηρήσει κάποια πρόοδο στην αντιμετώπιση των πολιτικών ζητημάτων με την Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να βρεθεί η χώρα σε μια βιώσιμη πορεία. Οπως έχετε δει στο παρελθόν, ο υπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πρόωρο για εμάς να διαμορφώσουμε μια άποψη για συγκεκριμένες πτυχές του ελληνικού προγράμματος μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία».
Η Σύνοδος του G7 στο Μπάρι αναμένεται να ασχοληθεί με το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα για την υποστήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ανεπτυγμένων χωρών θα συζητήσουν επίσης τρόπους με τους οποίους τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να εργαστούν πιο παραγωγικά μεταξύ τους για να προωθήσουν τους κοινούς στόχους.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου