Οι συνολικά έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία και σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη, η οποία αφορά, κατά περίπτωση, συνολικά 14 πράξεις (κακουργηματικές και πλημμεληματικές), ανάμεσα στις οποίες είναι αυτές της συμμορίας, της δωροληψίας υπαλλήλου (άμεση και απλή συνέργεια), της δωροδοκίας και της χορήγησης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων. Θα απολογηθούν μεθαύριο στην 1η ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνται τις κατηγορίες, τις οποίες αποδίδουν σε «πόλεμο» μεταξύ ιατροδικαστών, και υποστηρίζουν ότι κατά το παρελθόν αντιμετώπισαν τις ίδιες κατηγορίες, από τις οποίες απαλλάχθηκαν. Ειδικά για τις παράνομες ταριχεύσεις εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, αναφέρουν ότι επιτρέπονται πλέον με νόμο που ψηφίστηκε το 2025. Να σημειωθεί ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 54 ταυτοποιημένα άτομα. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι η ταρίχευση νεκρών είναι μία νόμιμη διαδικασία, ειδικά όταν η σορός πρόκειται να ταξιδέψει με αεροπλάνο ή ακόμη και εντός της Ελλάδας. «Ο νόμος την επιβάλλει, διαφορετικά δεν θα μπορεί να ταξιδέψει. Στην ουσία, εισάγεται φορμόλη στη σορό, προκειμένου να μην υποστεί σήψη και να αντέξει το ταξίδι», είπε στον «Ε.Τ.», ιδιοκτήτης γραφείου τελετών.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» φέρονται να προέβαιναν έναντι αμοιβής σε φυλάξεις και περιποιήσεις σορών, καθώς και σε ταριχεύσεις χωρίς να πληρούνται οι υγειονομικές διατάξεις και οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκαν στην Ιατροδικαστική να φυλάσσονται συνολικά οκτώ σοροί σε ειδικά διαμορφωμένο, ψυχόμενο, ιδιωτικό χώρο, ο οποίος εκτιμάται ότι λειτουργούσε χωρίς σχετική άδεια, υπό την εποπτεία δύο εκ των συλληφθέντων.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ωφελήματα για φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, τόσο για περιπτώσεις που εξετάζονταν στο πλαίσιο παραγγελιών προανακριτικής Αρχής όσο και για σορούς που δεν θα υποβάλλονταν σε ιατροδικαστική διερεύνηση και συνεπώς δεν επιτρεπόταν ούτε η μεταφορά ούτε η φύλαξή τους στον χώρο.
«Μάλιστα, κατά παράβαση των καθηκόντων τους και εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα και τη θέση τους, μετά από σχετική συνεννόηση και συμφωνία με ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, παραλάμβαναν -κατ’ εξακολούθηση- εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας σορούς και προέβαιναν σε επιπρόσθετη περιποίηση-καλλωπισμό, καθώς και σε ταριχεύσεις, για τις οποίες στη συνέχεια εκδίδονταν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις-βεβαιώσεις ταρίχευσης, οι οποίες έπειτα κατατίθεντο σε δημόσιες Αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι-υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας φέρονται να είχαν καταρτίσει «τιμοκατάλογο» με τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούν στο κάθε είδος της πράξης που θα αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν, ως εξής: 25 ευρώ ανά ημέρα για την παράτυπη φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, 50 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης επιπρόσθετης περιποίησης -καλλωπισμού σορού και 250 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης ταρίχευσης σορού και έκδοσης βεβαίωσης ταρίχευσης χωρίς την επιτόπια παρουσία ιατροδικαστή. «Από τη μέχρι τώρα έρευνα και με συνδυασμό ειδικών ανακριτικών μεθόδων, έχει διακριβωθεί η εμπλοκή κατηγορουμένων σε 16 περιπτώσεις ταριχεύσεων, κατά τις οποίες έλαβαν χρηματικά ωφελήματα και στη συνέχεια καταρτίστηκαν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις-βεβαιώσεις ταρίχευσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.