Η Ελλάδα αποφάσισε
Στο τριπλό ερώτημα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη αν ήταν αίτημα των θεσμών να μην παρέχεται η παραπάνω δυνατότητα, αν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και εάν διαφωνεί η Κομισιόν με τη θεσμοθέτησή της (αν ναι, για ποιους λόγους), ο Γάλλος Επίτροπος επισήμανε πως οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη τόσο του αρχικού όσο και του αναθεωρημένου ν. 4354/2015. Πρόκειται για το λεγόμενο νόμο Σταθάκη, με τον οποίο άνοιξε ο δρόμος για την πώληση εξυπηρετούμενων και μη δανείων.
«Το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Επιτροπής, η οποία ενεργεί εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τραπέζης της Ελλάδος οριοθετεί το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και θέτει τους στόχους που πρέπει να επιδιωχθούν, ενώ η επιλογή των μέτρων και των μεθόδων εφαρμογής επαφίεται στις ελληνικές αρχές», υποστήριξε χαρακτηριστικά στην απαντητική του επιστολή.
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Αντίστοιχο ερώτημα είχε θέσει και η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα, στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν αποδέχτηκαν πως έβαλαν οι θεσμοί οιονδήποτε περιορισμό. Ο «Ε.Τ.» είχε αναδείξει το θέμα σε παλαιότερο φύλλο του (25.4.2017), δημοσιεύοντας, μάλιστα, και τη σχετική απαντητική επιστολή του κ. Γιούνκερ.
Αβάσιμο επιχείρημα
Στο ερώτημα «για ποιο λόγο δεν νομοθετείτε το δικαίωμα προτεραιότητας των Ελλήνων στην εξαγορά των δανείων τους έναντι των funds, εφόσον καμία μνημονιακή δέσμευση δεν εμποδίζει αυτή τη δυνατότητα;», αρμόδια στελέχη του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είχαν απαντήσει τότε στον «Ε.Τ.» πως η ανάληψη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας έχει «απαγορευτεί» ρητά από τους θεσμούς, διότι «προστατεύει-καλλιεργεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές». Κι αυτό αφού, όπως εξήγησαν, ο οφειλέτης θα μπει στον «πειρασμό» να μην ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, προκειμένου να… κοκκινίσει το δάνειό του για να το εξαγοράσει σε χαμηλότερη τιμή. Θέση, ωστόσο, που καταρρίπτεται από τον ίδιο το νόμο, ο οποίος προβλέπει «σφυρί» όχι μόνο για κόκκινα, αλλά και για τα ενήμερα δάνεια.
Σημειώνεται πως για το αυτονόητο δικαίωμα του δανειολήπτη και των εγγυητών να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς του δανείου, στο οποίο εμπλέκονται, με προτεραιότητα έναντι των funds έχει συσταθεί ένα ψήφισμα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Avaaz.org, με τις υπογραφές των πολιτών που το στηρίζουν να υπερβαίνουν σήμερα τις 113.000.
Ιωάννα Φεντούρη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου