Βέβαια, να σημειωθεί πως ακόμα και η πρόβλεψη αυτή, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας σε έκθεσή του για το World Economic Outlook, σήμερα, Τρίτη, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική σε σύγκριση πάντα με αυτές διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων όπως η Barclays που προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,4% και η Citi που βλέπει 0,5% για τη φετινή χρονιά.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι προβλέψεις του για φέτος στηρίζονται σε εκτίμηση “εκρηκτικών” ρυθμών για το τελευταίο τρίμηνο και συγκεκριμένα 4,2%, κάτι που προϋποθέτει όχι απλώς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια συνολική συμφωνία, αλλά και την απουσία κραδασμών στο διεθνές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον.
Μεσοπρόθεσμα, η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 1% για το 2022 κι αυτό το στοιχείο αν μη τι άλλο προβληματίζει εν όψει της νέας Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους, καθώς όσο πιο χαμηλά μπαίνει ο πήχης του ΑΕΠ, τόσο μεγαλύτερες παρεμβάσεις θα απαιτεί το Ταμείο από τους Ευρωπαίους.
Αύξηση στην ανεργία
Το ΔΝΤ αναμένει, έστω και ελαφρώς υψηλότερη ανεργία τη φετινή χρονιά δηλαδή 21,9% από 21,5% που προέβλεπε πέρυσι τον Οκτώβριο. Ο δείκτης ανεργίας προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει οριακά του χρόνου στο 21%.
Με λίγα λόγια το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική ανεργία έχει αποκτήσει δομικά στοιχεία κι ως εκ τούτου η αποκλιμάκωση της θα είναι βραδεία και μόνο υπό την προϋπόθεση διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων- υπηρεσιών.
«Σπίτι μου ΙΙ» & «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα
Έλλειμμα και πληθωρισμός
Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το ΔΝΤ βλέπει οριακό έλλειμμα 0,3% φέτος έναντι 0,6% το 2016, ισοσκελισμό το 2018 και πλεόνασμα 0,1% το 2022.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο πήχης για φέτος ανεβαίνει στο 1,3% από το 0,6% του Οκτωβρίου, καθώς οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων και της ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερες. Για το 2018 ο πήχης ανεβαίνει στο 1,4%, με προοπτική να φτάσει στο 1,7% το 2022.
Αύριο οι αναλυτικές προβλέψεις της έκθεσης
Οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά αναμένονται αύριο στις 16.00 ώρα Ελλάδος στο πλαίσιο του Fiscal Monitor. Ωστόσο και αυτά τα στοιχεία θα είναι προκαταρκτικά καθώς σύμφωνα με το World Economic Outlook στηρίζονται σε αυτά που δόθηκαν στο «Eurogroup της 15ης Φεβρουαρίου και υπόκειται σε αναθεώρηση με βάση τα στοιχεία της Eurostat στις 21 Απριλίου».
Ρόδο αλλά με αγκάθια η έκθεση για τον Τσακαλώτο
Αναμφίβολα, η χαμηλότερη ανάπτυξη δυσκολεύει το έργο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος αναχωρεί από την Αθήνα την Πέμπτη το πρωί για είναι στην Ουάσινγκτον το τριήμερο Παρασκευή 21 με Κυριακή 23 Απριλίου για το θέμα του χρέους.
Ωστόσο, ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας από την ΕΛΣΤΑΤ (με σφραγίδα Eurostat) και θα κινείται κοντά στο 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ.
Χάρης Αποστολόπουλος