Ο ίδιος ανέφερε πως οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα θα επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατόν», προκειμένου να επιτύχουν μια «ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία».
«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα (σ.σ.: για το ελληνικό πρόγραμμα). Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε επίσης και πρόσθεσε ότι τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει. «Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα από εδώ και πέρα», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Η συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα είναι η τμηματική εφαρμογή μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία αφορά στα εξής:
-Εφαρμογή μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019
-Εφαρμογή μέτρων 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup της Μάλτας έκανε λόγο για συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από μείωση συντάξεων και αλλαγές στο αφορολόγητο. Αναφερόμενος στα αντίμετρα, είπε ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όταν επιτευχθεί το Staff Level Agreement (η τεχνική συμφωνία δηλαδή), τότε το Eurogroup θα επιστρέψει για να συζητήσει και το ζήτημα του χρέους, στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Τσακαλώτος: Συμφωνία με επώδυνους συμβιβασμούς για τον ελληνικό λαό
Για συμφωνία με επώδυνους συμβιβασμούς για τον ελληνικό λαό κάνει λόγο ο Ευκλείδης Τακαλώτος.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Είναι στη φύση των συμφωνιών να υπάρχουν συμβιβασμοί και πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Αρχικάα τόνισε ότι: «Είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας. Με λίγα λόγια αυτό που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο δηλαδή συμφωνήσαμε στα βασικά για να επιστρέψουν οι θεμσοί. Όπως όλες οι συμφωνίες όπου υπάρχουν συμβιβασμοί υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και άλλα που θα μας ικανοποιήσουν. Υπάρχουν πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντίμετρα και θα είναι 1% για το 2019 και 1% για τους φόρους το 2020. Η συμφωνία είναι ότι τα περιοριστικα μέτρα θα νομοθητηθούν τώρα και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν και αυτά τώρα και θα υπάρξουν αν είμαστε εντός των στόχων».
«Τα θετικά μετρα το 2019 θα είναι από την πλευρά των δαπανών 1,8 δις. Παιδική φτώχεια, στέγαση, προβλήματα νεας γενιάς για απασχόληση με μέτρα και ενέργειες για αναπτυξιακή πολιτική, συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα και επενδυτικό πακέτο».
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι από την πλευρά των φόρων και στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος. Αν δεν πιάσουμε τον στόχο το 2018 τότε το 2019 θα εφαρμοστούν και τα μέτρα του 2020!», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Είπε ακόμα ότι δεν περιλαμβάνονται ομαδικές απολύσεις και λοκ αουτ αλλά επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων.
Για τα αντίμετρα τόνισε: «Ο πρόεδρος του Eurogroup λεει ότι αν το 2019 φτάσουμε το 3,5% υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Εγώ λέω ότι αν είμαστε εντός των στόχων το 2019 τότε εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα».
Μοσκοβισί: Συμφωνία επί της αρχής μετά από μήνες διαπραγματεύσεων
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποίησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ημέρες και ώρες.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη», καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων, το οποίο είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.
Κερέ: Γρήγορη εφαρμογή των προαπαιτούμενων
O αξιωματούχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε μια τεχνική συμφωνία θα υπάρξει «πολύ σύντομα» και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και τα σχετικά μέτρα για το χρέος τις επόμενες εβδομάδες. «Πιστεύουμε», είπε το στέλεχος της ΕΚΤ, «ότι η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να προχωρήσει με την υιοθέτηση και εφαρμογή των prior actions (σ.σ.: προαπαιτούμενων), γιατί όσο περνά ο χρόνος γίνονται όλο και πιο επείγοντα».
«Η καθυστέρηση είχε συνέπειες για την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα. Είναι ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι και να προχωρήσουμε», είπε.
Ρέγκλινγκ: Ξανά στις σωστές ράγες
«Υπήρξε συμφωνία στα βασικά πολιτικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος. Μιλήσαμε για τις υπερ-αποδόσεις της Ελλάδας, μιλήσαμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», είπε, από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESΜ.
«Θεωρώ ότι αυτό μας ξαναβάζει στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: «Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για την Ελλάδα το 2016, θεωρώ πως θα είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα».
Αισιοδοξία στο ΔΝΤ
«Καλές προοπτικές» για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων επί των εκκρεμών ζητημάτων της β’ αξιολόγησης κατά την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα «βλέπει» το ΔΝΤ, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup.
Στην ανακοίνωσή του, ο Τζέρι Ράις επισημαίνει πως «τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος», παρότι «ένα αριθμός ζητημάτων παραμένει σε εκκρεμότητα».
«Βρισκόμαστε ωστόσο, σε ένα σημείο, όπου νομίζουμε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων επί των εκκρεμών ζητημάτων, κατά τη διάρκεια της επόμενης αποστολής στην Αθήνα» συμπληρώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
«Η συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ακολουθηθεί από μία συζήτηση με τις χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να διασφαλιστούν επαρκείς διαβεβαιώσεις για μία αξιόπιστη στρατηγική αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους, προτού η συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιαστεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου» καταλήγει ο Ράις.