Ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης, ο οποίος αναμένεται σήμερα να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας από τη βαθμίδα «Ba3» που την είχε κατατάξει ένα χρόνο νωρίτερα (Νοέμβριος 2020), προέβλεπε χθες ότι το χρέος θα αποκλιμακωθεί το 2022 στο 191% του ΑΕΠ.
Θα διατηρήσει όμως την πρωτιά της χώρας με το υψηλότερο χρέος εντός της Ε.Ε. με δεύτερη την Ιταλία με χρέος 149% του ΑΕΠ και τρίτη την Πορτογαλία με χρέος στο 122% του ΑΕΠ.
Αποδόσεις
Η αύξηση της ανάπτυξης και η αποκλιμάκωση του χρέους σε όλη την ευρωζώνη αποδίδονται στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης που διόγκωσαν τα ελλείμματα στην ευρωζώνη. Συνολικά, ο οίκος περιμένει κατά μέσο όρο μείωση του χρέους κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2022. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα (10,1 μονάδες), την Κύπρο (6,8 μονάδες) και την Πορτογαλία (5,9).
Σε άλλες χώρες (Γαλλία, Ιταλία Ισπανία) η μείωση του χρέους θα είναι ήπια σε σχέση με τις αυξήσεις που υπήρξαν την τελευταία τριετία (+18 μονάδες, 25 μονάδες και 25 μονάδες αντίστοιχα).
Ανάπτυξη
Από την άλλη πλευρά, ακόμα και στο βασικό σενάριο, η ανεργία θα παραμείνει υψηλά στην ευρωζώνη. Σε χώρες όπως η δική μας, τα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας διέσωσαν θέσεις εργασίας, τα δομικά προβλήματα ωστόσο δεν λύθηκαν και περιορίζουν την αντιμετώπιση του θέματος.
Σημαντική για την ανάπτυξη θα είναι η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε κάποιες χώρες του Νότου ουσιαστικά προκαλεί διπλασιασμό δημόσιων επενδύσεων τα επόμενα πέντε χρόνια, αν απορροφηθεί το σύνολο των πόρων. Αυτό σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, που στην περίπτωση Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας μεταφράζεται σε επιπρόσθετη ετήσια ανάπτυξη 0,7 ποσοστιαίων μονάδων.
Σχεδόν όλες οι χώρες θα επιστρέψουν σε προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ έως τα τέλη του έτους, αναφέρει ο οίκος. Ιδιαίτερα για τις χώρες της ευρωζώνης, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα είναι 2,7% υψηλότερο από τα επίπεδα προ πανδημίας (σε πραγματικούς όρους) το 2022.
Ωστόσο, αυτό κρύβει σημαντικές αποκλίσεις όπως τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης. Παρά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, η Ιταλία και η Ελλάδα μόλις που θα ξεπεράσουν τα επίπεδα ΑΕΠ του 2019 ενώ η Ισπανία, που εμφάνισε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης φέτος, θα παραμείνει οριακά κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης, κάτι που αντανακλά την οικονομική σημασία του τουριστικού κλάδου και τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του 2020.
Στον αντίποδα, Ιρλανδία, Εσθονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο επηρεάστηκαν λιγότερο από την κρίση και αναμένεται να καταγράψουν επίπεδα ΑΕΠ τουλάχιστον 5% υψηλότερα από το 2019.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ελένη Μενεγάκη: Δείτε την 13 ετών να πλατσουρίζει στην παραλία
- Βανδή-Μπισμπίκης: Ερωτικό καυγαδάκι ή η αρχή του τέλους
- Έβγαινε σε εκπομπή του OPEN και δεν την πήρε κανείς χαμπάρι – Πως είναι σήμερα η Μαιρούλα από το Κωνσταντίνου & Ελένης
- Τζένη Μπαλατσινού: Αποκάλυψε ότι κινδύνευσε η ζωή της στην τελευταία εγκυμοσύνη – Τι είπε για Κικίλια και Κωστόπουλο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr