Ο κ. Σημίτης προειδοποίησε ότι το Grexit πλανάται ακόμη, καθώς οι καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 2,7 δισ. από τις αρχές του έτους, το επιτόκιο για να δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές αυξάνεται συνεχώς και οι επενδύσεις συρρικνώνονται. Μάλιστα, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη κάνοντας λόγο για απώλεια οποιασδήποτε εμπιστοσύνης προς τη χώρα, δραματική πτώση συναλλαγών και συνεργασιών, αδυναμία συγκράτησης της αξίας του νέου νομίσματος, συνεχείς υποτιμήσεις, πληθωρισμό, δραματική πτώση του επιπέδου ζωής, πτώχευση και καταστροφή. Συνέκρινε δε την Ελλάδα με την Αργεντινή υπογραμμίζοντας ότι η τελευταία είναι από τις πρώτες χώρες στην παραγωγή σόγιας και κρέατος, ενώ χαρακτήρισε ανόητους όσους ισχυρίζονται ότι μπορούμε να πάρουμε μόνοι μας έναν δικό μας δρόμο.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδήμος στην παρέμβασή του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέφερε έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τονίζοντας ότι αν η ευρωζώνη δεν ενισχυθεί, θα οδηγηθεί σε διάλυση.
Αντίθετα, την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει 4ο Μνημόνιο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης. Στο μεταξύ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα στην ώρα της. Απέδωσε δε την καθυστέρηση στις «αποκλίνουσες απόψεις» των δανειστών και στο ΔΝΤ που ζήτησε νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Δραγασάκη πως οι θεσμοί δεν πίεσαν αρκετά για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, αλλά επέμειναν σε ζητήματα όπως τα ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές και η ονομασία του γάλακτος. Ερωτηθείς για την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι εξαγωγές της χώρας, δήλωσε ότι εκτός από Greek statistics έχουμε και Thomsen statistics, εξηγώντας πως ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν πιο έντονα και από την Ιταλία και ίσως και από την Ισπανία, το Ταμείο αφαιρεί από τον τρόπο υπολογισμού το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και βγάζει ένα αρνητικό αποτέλεσμα.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου