Ερωτηθείς για το θετικό σενάριο απάντησε ότι αυτό θα προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει, θα κλείσει τη συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα έτσι ώστε να απομακρυνθεί η συζήτηση για το Grexit η οποία εκτίμησε πάντως ότι θα είναι δύσκολο να απομακρυνθεί.
Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Με δεδομένο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει ένα τέταρτο μνημόνιο από κοινοβούλια όπως αυτά της Σλοβενίας και της Σλοβακίας (καθώς υπήρχε πρόβλημα ακόμη και για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας) ο κ. Προβόπουλος είπε ότι θα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο των 19 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί για τις τράπεζες από το τρίτο μνημόνιο και τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε για μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος.
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη ξένες επενδύσεις 20 δισ. ευρώ το χρόνο. Κάνοντας μια αναδρομή από την αρχή της οικονομικής κρίσης ο πρώην διοικητής της ΤτΕ θύμισε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει χάσει το 50% των καταθέσεών του οι οποίες υποχώρησαν από τα 240 δισ. ευρώ στα 120 δισ. ευρώ.
Μιλώντας για το θέμα των κόκκινων δανείων είπε ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πορεία της οικονομίας» αλλά υπάρχουν και θεσμικά εμπόδια. Συγκεκριμένα, «στο θέμα της εξωδικαστικής λύσης δεν έχει υπάρξει ακόμη πρόοδος. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος ούτε στο να μην θεωρούν τα τραπεζικά στελέχη υπεύθυνα. Ποιος θα βάλει υπογραφή για αναδιάρθρωση δανείου όταν υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί για απιστία;»