Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη αυτή συνάντηση δεν στέφθηκε από επιτυχία, καθώς ολοκληρώθηκε απρόσμενα και χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις, ούτε από τη μία αλλά ούτε και από την άλλη μεριά. Σύμφωνα δε με καλά επιβεβαιωμένες κυβερνητικές πηγές, τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος δεν προσέγγισαν καθόλου τα φλέγοντα ζητήματα των δημοσιονομικών και των εργασιακών.
Κι όλα αυτά ενώ είναι ζωτικής σημασίας -όπως έχουν επαναλάβει πολλάκις αμφότερες οι δύο μεριές-, να επέλθει μια σύμπλευση απόψεων ώστε να να καταστεί δυνατή μια κατ’ αρχήν συμφωνά σε τεχνικό επίπεδο εντός των επόμενων 10 ημερών.
Να σημειωθεί πως παρά το ότι η συνάντηση για τα δημοσιονομικά είχε προγραμματιστεί για τις 21:30 ο κύκλος των επαφών ολοκληρώθηκε στις 22:00 χωρίς ωστόσο να υπάρξει η παραμικρή συμφωνία, έστω και σε πρώιμο στάδιο.
Η αποτυχία αυτή, δείχνει να επιβεβαιώνει τις χαοτικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών ως προς το εύρος των αναγκαίων μέτρων.
Στο μόνο που φέρεται να συμφώνησαν οι δύο πλευρές στην τρίωρη συνάντηση, είναι η ατζέντα της αυριανής ημέρας, η οποία αναμένεται να είναι και η πιο κρίσιμι, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη.
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
«Εκκίνηση» η απαίτηση για μέτρα 2% του ΑΕΠ
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το σημείο εκκίνησης των συζητήσεων για τα δημοσιονομικά είναι η απαίτηση των δανειστών για μέτρα 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σημειώνουν ότι στην πορεία της διαπραγμάτευσης αυτό μπορεί να μειωθεί, συμπληρώνοντας πως όποιος και να είναι ο αριθμός, αυτό ισχύει και για τα «καλά» και για τα «κακά» μέτρα.
Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι είναι αισιόδοξη η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς πως είναι εφικτή μία τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Θυμίζεται πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μείνουν για μία εβδομάδα στην Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Στην Αθήνα θα συγκεκριμενοποιηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ στόχος είναι η επίτευξη συνολικής απόφασης τον επόμενο μήνα ή το αργότερο τον Απρίλιο.
Το ΔΝΤ δεν δείχνει να βιάζεται, ωστόσο οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν με την αξιολόγηση το συντομότερο, για αυτό και το σχετικά «σφικτό» χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την παραμονή των θεσμών στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει δώσει την εντύπωση στους Ευρωπαίους ότι βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, όπως τονίζουν, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, θεωρεί εφικτή την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αρκεί οι δύο πλευρές, όπως είπε, να δώσουν μια ώθηση στις συζητήσεις.
Χάρης Αποστολόπουλος