Αργά χθες το βράδυ μετά από τρίωρη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη οι υπουργοί Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης και Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου πηγές του υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκαν να πουν ότι ήταν μια συνάντηση προετοιμασίας όπου απλώς συζητήθηκε η ατζέντα των θεμάτων των επόμενων ημερών.
Στη συνέχεια αποχώρησαν όλοι τρέχοντας σχεδόν από το ξενοδοχείο όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις αποφεύγοντας οποιαδήποτε άλλη ερώτηση για θέμα της συνάντησης. Την εξήγηση δίνει ίσως η διάθεση με την οποία επέστρεψαν οι δανειστές στην Αθήνα και ειδικά το ΔΝΤ για τα πρόσθετα μέτρα τα οποία δέχθηκε η Ελλάδα να ψηφίσει τώρα για να εφαρμοστούν από το 2019 μαζί με τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα έχουν συμφωνηθεί.
Αυτονόητο είναι ότι το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στο ΔΝΤ, που έχοντας πλέον τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς επιχειρεί τώρα να επιβάλει τους όρους του ξεκινώντας τη διαπραγμάτευση και βάζοντας στο τραπέζι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Με αυτό το δεδομένο το Ταμείο ξεκινά τη διαπραγμάτευση θέλοντας να κλείσει ένα κενό της τάξης του 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ).
Πληροφορίες θέλουν την επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου να έχει έρθει με μια πρόταση για μέσο αφορολόγητο κοντά στα 6.000 ευρώ με αφορολόγητο 5.500 για άγαμους και συνταξιούχους και υψηλότερο για οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Στις συντάξεις η πρόταση του Ταμείου είναι η μείωση κατά 50% της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Προβλέψεις
Τούτο τη στιγμή που το ΥΠΟΙΚ και το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας επιχειρούν να μειώσουν το «λογαριασμό» με προβλέψεις ότι η καλή πορεία των εσόδων του 2016 θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με τη βοήθεια και των μη παραμετρικών μέτρων (αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης, καταπολέμηση φοροδιαφυγής). Μάλιστα, πριν από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση πηγή του υπουργείου Οικονομικών
διαβεβαίωνε ότι για την παράλληλη εφαρμογή μέτρων και αντίμετρων αρκεί η πρόβλεψη που θα γίνει στις αρχές του 2019 για επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και όχι η πιστοποίησή του στις αρχές του 2020.
«Τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν όχι όταν βγουν τα αποτελέσματα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Ακόμη και με πρόβλεψη, που θα γίνει με μια μέθοδο την οποία συζητάμε, αν επιβεβαιωθεί ότι πετυχαίνουν το στόχο, τότε θετικά και αρνητικά μέτρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αν η Ελλάδα υπερβεί το στόχο του πλεονάσματος θα έχει το δικαίωμα για πρόσθετα θετικά μέτρα.
Η μόνη περίπτωση που θα υπάρξουν προσαρμογές (αναστολή) στα θετικά μέτρα που θα ψηφιστούν από τώρα είναι η πρόβλεψη η Ελλάδα να μην πετύχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά το μίγμα των θετικών μέτρων η ίδια πηγή τόνισε ότι ένα από τα μέτρα θα είναι το πρόγραμμα για δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Αλλά συζητούνται και άλλα. Η ίδια πηγή τόνισε ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup δεν τίθεται πλέον θέμα επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη.
Αποκρατικοποιήσεις – ενέργεια
Η ημέρα ξεκίνησε άσχημα και στα δύο πρώτα ραντεβού του κ. Τσακαλώτου για την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας και του κ. Σταθάκη για το θέμα της ενέργειας και ειδικότερα το μέλλον της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας οι δανειστές διαπίστωσαν καθυστέρηση και στο διορισμό του Δ.Σ. αλλά και για τα στοιχεία του ενεργητικού των 11 ΔΕΚΟ που θα κληθεί να διαχειριστεί ως μέρος του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε κριτική και για την καθυστέρηση της σύστασης και λειτουργίας του Ταμείου-ομπρέλας για τις αποκρατικοποιήσεις όπου επίσης υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση αφού ακόμη δεν υπάρχουν έδρα, Δ.Σ. και κανονισμός λειτουργίας ενώ δεν έχει γίνει καν συζήτηση για την περιουσία και τη σχέση με τις τέσσερις εταιρίες (ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ, ΕΔΗΣΠ) που θα κληθεί να διαχειριστεί.
Το αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός να αποχωρήσει επιφυλασσόμενος να επανέλθει το απόγευμα με περισσότερα στοιχεία για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ούτε εκεί φαίνεται πως υπήρξε σαφής πρόοδος.
Δύσκολη ήταν και η συνάντηση για τα ενεργειακά όπου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με αιτήματα των δανειστών για άμεση αποκρατικοποίηση του 17%, ακόμη και για αναγέννηση του παλιού σχεδίου για δημιουργία μικρής ΔΕΗ η οποία θα πουληθεί σε ιδιώτες.
Οι δανειστές ζητούν την επιτάχυνση της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 24% μέχρι και το τέλος Μαρτίου αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής