Αυτό που προκύπτει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου που συμμετέχει ενεργά στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, είναι πως θα υπάρξει νέος μηχανισμός διαρκούς δημοσιονομικής διόρθωσης που θα αντικαταστήσει τον “κόφτη”.
Ειδικότερα, σε αντίθεση με τον “κόφτη” ο οποίος λειτουργεί απολογιστικά, δηλαδή τον Απρίλιο κάθε έτους διαπιστώνεται αν έχει επιτευχθεί ο στόχος για το προηγούμενο έτος, ο νέος μηχανισμός θα λειτουργεί προληπτικά, δηλαδή στο τέλος ενός έτους θα γίνεται πρόβλεψη για το επόμενο και θα ενεργοποιούνται αντίστοιχα μέτρα και αντίμετρα.
“Στο πακέτο των μέτρων θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα. Εάν ξεπεράσουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα θα είναι περισσότερα. Εάν είναι κάτω από 3,5% του ΑΕΠ θα έχουμε επιπλέον μέτρα” δήλωσε ο αξιωματούχος. Ουσιαστικά το κυβερνητικό στέλεχος περιέγραψε έναν νέο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης στο καλάθι του οποίου θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα.
Ο ίδιος παράγων είπε ότι μέσα στο παζλ των θετικών μέτρων θα περιλαμβάνονται και τα κονδύλια για την ενίσχυση της απασχόλησης και επεσήμανε ότι είναι υπό διαπραγμάτευση τα συστατικά του πακέτου των θετικών μέτρων.
Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου συνέχισε αποστέλλοντας ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, εντός κι εκτός των συνόρων.
Υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για θριαμβολογίες όσον αφορά την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. “Εγώ ξέρω ότι δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα, είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα”.
Πρόσθετα μέτρα και ενέργεια στο τραπέζι των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα
Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μείνουν για μία εβδομάδα στην Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Στην Αθήνα θα συγκεκριμενοποιηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ στόχος είναι η επίτευξη συνολικής απόφασης τον επόμενο μήνα ή το αργότερο τον Απρίλιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε χθες τη «συναντίληψη» που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, προσθέτοντας: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους μας και είμαστε πεπεισμένοι πως λύσεις μπορούν να βρεθούν, όπως γινόταν πάντα». Στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διασφάλιση της συνέχισης της προόδου και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα, κατέληξε.
Εφορία: Τα 7 SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά
Κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες ανέφερε χθες ότι ο προγραμματισμός που έχει γίνει από την πλευρά των Ευρωπαίων είναι να μείνουν οι επικεφαλής στην Αθήνα περίπου μία βδομάδα, ενώ ο στόχος είναι στην καλύτερη περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην παραπάνω προθεσμία ή έστω να επιτευχθεί πολύ σημαντική πρόοδος. Μια τέτοια πρόοδος, που θα επιτρέπει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αμέσως μετά, από τις έδρες των θεσμών, χωρίς να απαιτείται νέα επίσκεψη στην Αθήνα.
Το ΔΝΤ δεν δείχνει να βιάζεται, ωστόσο οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν με την αξιολόγηση το συντομότερο, για αυτό και το σχετικά «σφικτό» χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την παραμονή των θεσμών στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει δώσει την εντύπωση στους Ευρωπαίους ότι βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, όπως τονίζουν, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, θεωρεί εφικτή την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αρκεί οι δύο πλευρές, όπως είπε, να δώσουν μια ώθηση στις συζητήσεις.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην «El País» ανέφερε πως «εργαζόμαστε σκληρά να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά στην Ευρώπη νομίζουμε πως περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης χρέους μπορούν να ληφθούν, μόνο όμως όταν το Μνημόνιο έχει ολοκληρωθεί».
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιλυθούν τα δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης μέσα στις επόμενες μέρες, γιατί η συνέχεια πολιτικά θα είναι δύσκολη για την Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Στις 15 Μαρτίου θα γίνουν κρίσιμες πολιτικά εκλογές στην Ολλανδία, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 25 Μαρτίου, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Επίσης, την παραπάνω περίοδο θα μπει σε καθοριστική φάση και η διαδικασία για το Βrexit.
Σχετικά με την ουσία των διαπραγματεύσεων, που είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι το συνολικό ποσό των μέτρων που θα ληφθούν θα καθοριστεί στην Αθήνα με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία. Οπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ ζητάει μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι ο διεθνής οργανισμός μπορεί να αναθεωρήσει τις απαιτήσεις προς τα κάτω, έστω και ελαφρώς.
Τέλος, τη διάρκεια της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 θα την καθορίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση του Βερολίνου για μια δεκαετία έχει στην ουσία φύγει από το «τράπεζι», όπου παραμένει η πρόταση του Γερούν Ντάισελμπλουμ για πέντε χρόνια, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζητάει τα πλεονάσματα 3,5% να μην ξεπερνούν την τριετία και στη συνέχεια να μειωθούν. Τέλος, σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, οι αποφάσεις θα ληφθούν το 2018, αλλά στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι τελικά θα υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις από τώρα, ώστε να «διαβάζονται» καλύτερα τόσο από το ΔΝΤ όσο και την ΕΚΤ.
Η συμφωνία την οποία θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν οι δύο πλευρές αναμένεται να είναι και πάλι ιδιαίτερα επαχθής για τους Ελληνες πολίτες καθώς θα προβλέπει σημαντική μείωση στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών με «αντάλλαγμα» μια μικρή μείωση των συντελεστών στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς επίσης και νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις. Οι δε φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα τίθενται σε ισχύ μόνο εφόσον οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι καλύτερες από τους αντίστοιχους στόχους που θα συμφωνηθούν.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, έχοντας πλέον υποχωρήσει από όλες τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει πριν από μερικές εβδομάδες, φέρεται να έχει αποδεχθεί τόσο τη μείωση στα αφορολόγητα όρια όσο και μια σταδιακή περικοπή των συντάξεων. Το μόνο που κάνει πλέον είναι απλώς να «διαπραγματεύεται» τα ακριβή μεγέθη της μείωσης του αφορολογήτου και των περικοπών των συντάξεων!
Στο πλαίσιο αυτού του συνδυασμού επαχθών δημοσιονομικών μέτρων και «αντιμέτρων», η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, εξετάζει «σενάριο» αλλαγών στην κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών, το οποίο προβλέπει τη μείωση των αφορολόγητων ορίων στα επίπεδα των 5.000-5.526 ευρώ από 8.636-9.545 ευρώ που ανέρχονται σήμερα με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποδείξει τη δική του συνταγή. Εχει προτείνει μείωση των αφορολόγητων ορίων στα επίπεδα των 5.000 ευρώ και ταυτόχρονα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, χαμήλωμα των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος έως και την περιοχή του 15%-20% (σήμερα ο πρώτος συντελεστής είναι 22% και ο ανώτερος 45%) αλλά και μείωση κατά μία μονάδα του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%.