Ο επικεφαλής του γραφείου Παναγιώτης Λιαργκόβας ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής υποστήριξε για το πρόσφατο Eurogroup «κατ αρχάς αποτελεί θετική εξέλιξη παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καθυστέρηση και το κόστος που επέφερε στην οικονομία. Είναι επίσης θετικό ότι επιστρέφουν τα κλιμάκια για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις» ενώ απαριθμώντας τα αρνητικά είπε «δεν διασφαλίστηκε το QE ούτε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εκτιμώ ότι οι πιστωτές θα βρουν τις κατάλληλες δεσμεύσεις για να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να υποστηριχθεί το QE».
Ο ίδιος επισήμανε επίσης την ανάγκη αλλαγής του μείγματος πολιτικής καθώς όπως είπε «Τα περισσότερα μέτρα ασκούν πίεση στο ΑΕΠ και στην φοροδοτική ικανότητα των πολιτών». Παράλληλα εξήγησε προς όσους έσπευσαν να πανηγυρίσουν πως «ο δρόμος για την συμφωνία είναι ακόμα μακρύς και ασαφής. Δεν ξέρουμε το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, την αξία τους, τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων, τις αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος» και πρόσθεσε «ο χρόνος φαίνεται πως φθάνει εως το 2020 και αρχίζει να σκιαγραφείται η εικόνα για μετά το 3ο μνημόνιο και την εποπτεία.
Συμπερασματικά η ευθύνη των παρεμβάσεων βρίσκεται στα χέρια κυβέρνησης και το μεγάλο στοίχημα είναι να γυρίσει σελίδα η οικονομία και να καλύψει το χαμένο έδαφος της καθυστέρησης. Εφόσον τελειώσουμε με τη 2η αξιολόγηση ακολουθεί η 3η αξιολόγηση που θα πρέπει να τελειώσει σε ασφυκτικά γρήγορο χρόνο.
Η επόμενη αξιολόγηση, η 3η, περιλαμβάνει περαν των πιθανών εκκρεμοτήτων και αρκετα σημαντικά ζητήματα όπως νεες ιδιωτικοποιήσεις που το 2017 πρέπει να αποφέρουν 0,8 δις ευρώ, νέο κώδικα φορολογίας κ.α. Πιθανόν οι δυσκολίες εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της 3ης αξιολόγησης να είναι μεγαλύτερες γιατί θα έχουμε έρθει στο 8ο έτος της κρίσης».
Ακολουθώντας ο συντονιστής του γραφείου Πάνος Καζάκος επισήμανε πως «το προχθεσινό eurogroup – αν και είναι ασαφές τι συμφωνήσαμε – μείωσε την αβεβαιότητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Την μείωσε αλλά δεν την εξάλειψε».
Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι χωρίς πρόγραμμα η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις του ερχόμενου καλοκαιριού.
Αναφορικά με την ανάπτυξη εξήγησε ότι «το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η ανάπτυξη είναι πρόσκαιρη ή διατηρήσιμη; Εχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη;»