Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξει νέα λιτότητα για τους πολίτες, ωστόσο οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι και αυτό θα διαπιστωθεί τις επόμενες εβδομάδες όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Ειδικότερα, για να φτάσουμε στη χθεσινή συμφωνία χρειάστηκε προηγουμένως να αποδεχθεί η κυβέρνηση επί της αρχής τη λήψη προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Τα ανταλλάγματα που θα δοθούν στη χώρα μας είναι η ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων) , ενώ ενδεχομένως θα προσδιορίσουν καλύτερα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Είναι προφανές ότι η χθεσινή συμφωνία είναι δυσμενής για τους πολίτες γιατί για να αποφύγουν τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει η Ελλάδα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και για τουλάχιστον μια πενταετία, επίτευγμα που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Δεν έχει συμβεί στην Ευρώπη χώρα μέλος να πετυχαίνει τέτοια πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση, αφού καθυστέρησε την αξιολόγηση ποντάροντας σε πολιτική συμφωνία, χθες σύρθηκε στην κυριολεξία σε μια λύση που θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες. Η κυβέρνηση είπε το ναι σε μια ειδική συνάντηση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και στην οποία έλαβαν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών θεμάτων Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουέ Κερέ, ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ και οι επικεφαλής των θεσμών.
Η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή των επικεφαλής μετά την Καθαρά Δευτέρα και, όπως διευκρίνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Δεν υπάρχει ανάγκη σε ρευστότητα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, είπε, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές. Η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup είναι στις 20 Μαρτίου και η μεθεπόμενη στις 7 Απριλίου.
Με βάση το ΔΝΤ
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Αναφορικά με τα μέτρα, η βάση της συζήτησης είναι η θέση του ΔΝΤ για 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ. Πάντως το τελικό ποσό μπορεί να είναι μικρότερο, εάν ο διεθνής οργανισμός λάβει υπόψη, όπως πιστεύουν στις Βρυξέλλες, τις προβλέψεις της Κομισιόν και αναθεωρήσει τις απαιτήσεις του.
Τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν σε μία ή δύο δόσεις, αυτό παραμένει ανοικτό. Εάν γίνει σε δύο δόσεις η πρώτη θα υιοθετηθεί άμεσα, ενώ η δεύτερη θα υιοθετηθεί επί της αρχής και θα ενταχθεί σε έναν ενισχυμένο δημοσιονομικό κόφτη. Το βέβαιο είναι ότι τα μέτρα θα αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι μόλις υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το Εurogroup θα εξετάσει και θα καθορίσει τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Θα εξετάσει επίσης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Θα δούμε τι θα μας ζητήσει για τη βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ και στη συνέχεια θα το ζητήσουμε μεταξύ μας και θα λάβουμε τις αποφάσεις, είπε, τονίζοντας ότι η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει.
Η ΕΚΤ θέλει επίσης διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θα κάνει και αυτή τη δική της έκθεση. Οι επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαρτίου και στις 27 Απριλίου.
Η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να εμφανίσει ότι τα μέτρα θα συνοδεύονται από αναπτυξιακές δράσεις, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει αν βρει χρήματα… Δηλαδή αν έχει όπως πιστεύει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών εσόδων. Ψάχνει επίσης χρήματα από την Παγκόσμια Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει δράσεις υπέρ της απασχόλησης. Αυτές τις δράσεις του… αέρα τις παρουσιάζει ως αναπτυξιακές.
Νίκος Μπέλλος
Αό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Διαβάστε επίσης:
Οι δανειστές ανοίγουν -ξανά- θέμα ασφαλιστικού!
Η κυβέρνηση βαφτίζει το ψάρι κρέας και τα 3,6 δισ. ευρώ νέα μέτρα… «τέλος λιτότητας»
Το Eurogroup «ξεπάγωσε» την αξιολόγηση και… πάγωσε μισθωτούς και συνταξιούχους