Συνολικά χθες πήραν το «πράσινο φως» να χρησιμοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια 12 χώρες: η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία. Στις 26 Ιουλίου αναμένεται να εγκριθούν τα προγράμματα άλλων 4-5 χωρών, μεταξύ των οποίων και το κυπριακό, ενώ τα υπόλοιπα μετά τις διακοπές του Αυγούστου.
Μέσω του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας, που είναι κύρια συνιστώσα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διατεθούν 672,5 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, εκ των οποίων οι επιχορηγήσεις είναι 312,5 δισ. ευρώ και τα δάνεια 360 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2022 θα αποδεσμευθεί το 70% των παραπάνω ποσών και το υπόλοιπο 30% θα δοθεί την περίοδο 2023-2026.
Οπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή των συμβάσεων επιχορηγήσεων και δανείων μεταξύ της Κομισιόν ως εκπροσώπου της Ε.Ε. και του κάθε κράτους-μέλους χωριστά. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι εξαρτάται από το βαθμό ετοιμότητας κάθε χώρας η ταχύτητα υπογραφής των συμβάσεων, ωστόσο εκτίμησε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου με τα 12 κράτη-μέλη.
Ελλάδα
Σχετικά με τη χώρα μας, από το Μηχανισμό Ανθεκτικότητας θα λάβει 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια. Η Ελλάδα συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα λάβει 32,2 δισ. ευρώ, αφού έχουν ήδη εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ από το ReactEU, που είναι επίσης συνιστώσα του Ταμείου και αφορά δράσεις υπέρ της κοινωνικής συνοχής.
Η προκαταβολή που θα λάβει η χώρα μας ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. ευρώ δάνεια. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους η χώρα μας θα λάβει άλλη μία δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε εφικτό το στόχο εκταμίευσης μιας δεύτερης δόσης στα κράτη-μέλη μέχρι το τέλος του έτους, επισημαίνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητά κάθε χώρας.
Κατανομή
Το 38% των συνολικών κονδυλίων στην Ελλάδα διατίθεται για μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους. Σε αυτά περιλαμβάνονται επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση του καθεστώτος στήριξης για τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επιπλέον, το σχέδιο υποστηρίζει επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις και την ανάπτυξη τοπικών αστικών σχεδίων με έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αστικών περιοχών στην κλιματική αλλαγή. Αλλα μέτρα περιλαμβάνουν το πρόγραμμα αναδάσωσης και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και διαχείρισης καταστροφών.
Το 23% των συνολικών κονδυλίων διατίθεται στην ψηφιακή μετάβαση. Τα μέτρα για τη στήριξη της ψηφιακής μετάβασης της Ελλάδας περιλαμβάνουν επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές όπως δίκτυα 5G και οπτικών ινών, μέτρα για τη στήριξη της ψηφιακής μετάβασης της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα σχέδια του Τραμπ: «Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το σκηνικό για μια πληθωριστική έκρηξη»
Ικανοποίηση
Τη χθεσινή απόφαση χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντάς τη επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση του Συμβουλίου ECOFIN και η επικείμενη έναρξη των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης μας επιτρέπει, πλέον, να θέσουμε σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιό μας «Ελλάδα 2.0», σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, ανέφερε ότι το ελληνικό σχέδιο ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσπώντας, όπως είπε, εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του. Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, τόνισε.
Πρόκληση
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το πιο δύσκολο βήμα είναι μπροστά μας και αφορά την αποτελεσματική αξιοποίηση των τεράστιων πόρων –
μεγαλύτερων κατά κεφαλήν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα- που διατίθενται στη χώρα για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κάνουν καλύτερη τη ζωή για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
Ανέφερε, επίσης, ότι το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr