«Η έλλειψη αποφασιστικότητας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δίνουν στη χώρα το περιθώριο να κάνει τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη λήψη της οικονομικής στήριξης», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι προς όφελος κανενός –και σίγουρα όχι του ελληνικού λαού.
Ο αρθρογράφος, Τόνι Μπάρμπερ, περιγράφει την Ελλάδα ως ασθενή που διανύει το όγδοο έτος της «θεραπείας» του και αναρωτιέται κατά πόσο είναι τελικά αποτελεσματική η «ακριβή θεραπευτική αγωγή» που λαμβάνει η χώρα. Σημειώνει δε στα τέλη του 2019 η Ελλάδα θα κατέχει ένα ιδιότυπο ρεκόρ: τα περισσότερα χρόνια παρουσίας της στην Ευρωζώνη θα τα έχει περάσει στη «μονάδα εντατικής θεραπείας».
«Σπίτι μου ΙΙ» & «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για τα νέα προγράμματα
Αναφερόμενος στο διαφαινόμενο, μέχρι στιγμής, αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, ο Μπάρμπερ υποστηρίζει ότι τελικά ο «Έλληνας ασθενής» είτε θα θεραπευτεί με το φάρμακο του συμβιβασμού –εάν προκύψει– είτε θα μπει σε τεχνητή υποστήριξη μέχρι τον Ιούλιο, όπου λήγουν μεγάλα ποσά ομολόγων.
Οι FT δεν αποκλείουν, πάντως, το ενδεχόμενο ενός Grexit, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν «ακραία χειρουργική επέμβαση». Το κρίσιμο ερώτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει τρία σκέλη:
Αν μπορεί η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο αποτελεί και την αιχμή του δόρατος μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
Τι θα γίνει με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος –ένα κρίσιμο θέμα που επίσης διχάζει τους Θεσμούς, καθώς η ΕΕ επιμένει σε πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο
Το τρίτο, και σημαντικότερο ερώτημα σύμφωνα με τους FT, είναι εάν το πρόγραμμα στήριξης συμβάλλει ουσιαστικά στην εξυγίανση του ελληνικού κράτους –κάτι που είναι ιδιαίτερα αμφίβολο, καταλήγει το δημοσίευμα.