Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη φάση», τονίζοντας πως «δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Η περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της πέραν του τρέχοντος μηνός, πρώτον, θα τροφοδοτήσει νέο κύκλο αβεβαιότητας, δεύτερον, θα καταστήσει δυσχερέστερη την επίτευξη συμφωνίας και, τρίτον, θα υποσκάψει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.
Ενα τέτοιο αρνητικό σπιράλ θα μπορούσε να επαναφέρει την οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2015». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, σημείωσε ότι «η ζωή πάντα προχωράει μπροστά με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς και έτσι θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία γιατί θα βγούμε όλοι κερδισμένοι…». Καταλόγισε την καθυστέρηση και στους εταίρους και στην κυβέρνηση. «Μπορεί», είπε, «η καθυστέρηση να είναι μια τακτική των δανειστών, όμως είναι στο χέρι μας να την αντικρούσουμε…
Η κυβέρνηση έχει πια εμπειρία στις διαπραγματεύσεις… Η θέση της ΤτΕ είναι να κλείσει τώρα η συμφωνία γιατί έχουμε έρθει πολύ κοντά σε μια σειρά από εκλογές που θα γίνουν στην Ευρώπη και εάν δεν προλάβουμε αυτές τις εκλογές τα πράγματα μετά θα είναι πολύ χειρότερα… Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εδώ και πολλούς μήνες και είναι η ώρα για το βήμα ενός καλού συμβιβασμού… Είμαστε πλέον στο τελευταίο μίλι…».
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε πως θα πιάσουμε το στόχο για πλεονάσματα 3,5% το 2018 και το 2019: «Σας διαβεβαιώνω ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί -εκτός από ένα μικρό δημοσιονομικό κενό που φαίνεται να υπάρχει για ένα διάστημα του ’18-, εάν όλα τηρηθούν, θα πιάσουμε το στόχο…» και πρότεινε «να προτείνουμε να βάλουμε στη συμφωνία ενός αντίστροφου κόφτη, ενός κόφτη μέτρων».
Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί - Ποιοι οι δικαιούχοι - Τι ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη
Ο διοικητής της ΤτΕ ήταν ευθύς και όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση λέγοντας πως «ναι, γιατί αυτό λέει η κοινή λογική…» και έδειξε να πιστεύει ότι το βάρος θα πρέπει να δοθεί περισσότερο στα τεχνικά κλιμάκια και όχι στη λεγόμενη πολιτική λύση.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σόιμπλε περί Grexit, είπε: «Δεν τις έχω ακούσει αλλά λυπάμαι εάν γίνονται τέτοιες αναφορές γιατί είναι λάθος. Διαφωνώ με τον κ. Σόιμπλε, το Grexit δεν αποτελεί πια αξιόπιστη απειλή». Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί δραχμής, είπε πως και «φυσικά και δεν υπάρχει plan B… Θα πρέπει να στηλιτευτούν οι απόψεις περί εξόδου από το ευρώ από όπου και εάν γίνονται, γιατί όσοι λένε κάτι τέτοιο δεν ξέρουν γιατί μιλάνε. Αυτοί που υποστηρίζουν το εθνικό νόμισμα ας ταξιδέψουν στη Β. Κορέα να δουν τι ωραία θα είναι η επιστροφή στη δραχμή. Είναι ένας ανόητος ισχυρισμός, δεν σηκώνει ούτε σχολιασμό…».
Ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά με τις απόψεις του ΔΝΤ, είπε πως «συμφωνεί με τις επιδιώξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά διαφωνώ και είναι λάθος ο τρόπος που το επιδιώκει. Το ΔΝΤ επιμένει να χρησιμοποιεί λάθος στοιχεία. Επίσης κάνει λάθος και στους υπολογισμούς του, με μια διπλή άθροιση που κάνει στη μαύρη τρύπα που υπάρχει στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα». Αντίθετα, για τα εργασιακά, ο διοικητής της ΤτΕ είπε πως στην αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω και να αντιστρέψουμε τα οφέλη που έχουν υπάρξει στην οικονομία. Αυτά δεν πρέπει να χαθούν. Κάποιοι μπορεί να χάσουν προσωρινά, αλλά και αυτοί στο τέλος θα κερδίσουν».
Ο διοικητής της ΤτΕ αντιτάχθηκε και στην υπερφορολόγηση και τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας και των φορολογικών συντελεστών για να βοηθηθεί η ανάπτυξη. Η αύξηση των φόρων, είπε, χτυπάει το παραγωγικό κομμάτι, είναι υφεσιακό μέτρο, αντίθετα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών γίνεται ανάπτυξη. Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο κ. Στουρνάρας για την επιτυχία που δείχνει να έχει η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τα στοιχεία δείχνουν για τον Ιανουάριο ότι έχουν συμβάλει κατά 1,5 δισ… και ζήτησε καθολική χρήση των συναλλαγών μέσω POS χωρίς καμία εξαίρεση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου