Bρυξέλλες, ανταπόκριση
Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, πρόκειται για ζωτικής σημασίας μέτρο για τις επιχειρήσεις, κυρίως τις ΜμΕ, που επλήγησαν από την πανδημία το 2020 και το 2021. Συγκεκριμένα, στη σύσταση που εξέδωσε σχετικά με τη μεταχείριση των ζημιών σε εγχώριο επίπεδο, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις τη μεταφορά ζημιών τουλάχιστον στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Τούτο, όπως τονίζει, θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις που ήταν κερδοφόρες κατά τα έτη πριν από την πανδημία, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τις ζημίες που υπέστησαν το 2020 και το 2021 με τους φόρους που κατέβαλαν πριν από το 2020. Το μέτρο αυτό θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις ΜμΕ, καταλήγει η Επιτροπή.
Η σύσταση ήταν μέρος ανακοίνωσης της Κομισιόν σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα στον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε το νέο σύστημα να είναι ισχυρό, αποτελεσματικό και δίκαιο. Οπως τονίζει, στόχος είναι η δημιουργία ενός δίκαιου και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη με άφθονες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. και να αυξήσει την ανοικτή στρατηγική αυτονομία μας.
Ειδικότερα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μέχρι το 2023 ένα νέο πλαίσιο για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην Ε.Ε., το οποίο θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου, στην άρση των φορολογικών εμποδίων και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού για τις επιχειρήσεις στην ενιαία αγορά. Το πλαίσιο «Business in Europe: Framework for Income Taxation» (ΒEFIT) παρέχει στην Ε.Ε. ένα ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων για την εταιρική φορολογία, το οποίο επιτρέπει τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων μεταξύ των κρατών-μελών. Το BEFIT θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους συμμόρφωσης, θα ελαχιστοποιήσει τις ευκαιρίες φοροαποφυγής και θα στηρίξει την απασχόληση και τις επενδύσεις της Ε.Ε. στην ενιαία αγορά.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει την εκκρεμούσα πρόταση για τη δημιουργία κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιριών, η οποία άλλωστε βρισκόταν «μπλοκαρισμένη» στο Συμβούλιο ελλείψει ομοφωνίας των κρατών-μελών.
Η Επιτροπή θα ξεκινήσει μια διαδικασία ευρύτερου προβληματισμού σχετικά με το μέλλον της φορολογίας, η οποία θα κορυφωθεί το 2022 με τη διοργάνωση φορολογικού συμποσίου σχετικά με το «μίγμα φόρων στην Ε.Ε. στην πορεία προς το 2050».
Στην ανακοίνωση παρουσιάζεται επίσης ένα φορολογικό πρόγραμμα για τα επόμενα δύο έτη, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην προώθηση των παραγωγικών επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στην καλύτερη διασφάλιση των εθνικών εσόδων και στη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στον φιλόδοξο χάρτη πορείας, ο οποίος καθορίζεται στο σχέδιο δράσης για τη φορολογία που παρουσίασε η Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν τα εξής:
-Εξασφάλιση μεγαλύτερης δημόσιας διαφάνειας, καθώς προτείνεται ορισμένες μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. να δημοσιεύουν τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τους. Θα αντιμετωπιστεί επίσης η καταχρηστική χρήση των εικονικών εταιριών με νέα μέτρα κατά της φοροαποφυγής.
-Στήριξη της ανάκαμψης, καθώς θα αντιμετωπιστεί η μεροληπτική μεταχείριση ανάμεσα στην έκδοση χρέους και μετοχών στην ισχύουσα εταιρική φορολογία, στο πλαίσιο της οποίας η χρηματοδότηση των εταιριών με δανειακά κεφάλαια αντιμετωπίζεται ευνοϊκότερα από τη χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια. Η πρόταση αυτή θα έχει ως στόχο την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους μέσω ιδίων κεφαλαίων αντί να προβαίνουν σε δανεισμό.
Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων που ορίζονται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή σύντομα θα παρουσιάσει μέτρα για τη διασφάλιση δίκαιης φορολόγησης στην ψηφιακή οικονομία, προτείνοντας τη θέσπιση ψηφιακής εισφοράς, η οποία θα χρησιμεύσει ως ίδιος πόρος της Ε.Ε.
Σύντομα η Επιτροπή θα προβεί επίσης σε επανεξέταση της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας και του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM), στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «FitFor55» και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η σχετική πρόταση αναμένεται να υποβληθεί στα μέσα Ιουλίου, ενώ στόχος είναι η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε σχέση με επιχειρήσεις τρίτων χωρών, που δεν καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, παράλληλα με τη μετάβαση των οικονομιών σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει και τα φορολογικά μας συστήματα να προσαρμοστούν στις προτεραιότητες του 21ου αιώνα. Σήμερα παρουσιάσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί μια συνολική συμφωνία στην Ε.Ε., καθώς και τα άλλα μέτρα που θα λάβουμε κατά τα επόμενα τρία έτη για να αυξήσουμε τη φορολογική διαφάνεια και να βοηθήσουμε τις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις να ανακάμψουν, να αναπτυχθούν και να επενδύσουν», κατέληξε ο Ιταλός επίτροπος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός: Οριακή η επιδημιολογική εικόνα – Ποια είναι τα επόμενα μέτρα που αίρονται
- Γλυκά Νερά: Ψάχνουν και στην Κρήτη για τους δολοφόνους της 20χρονης – «Κλειδί» ο Γεωργιανός
- Φρίκη στην Ηλεία: Πήγε να κρατήσει τον εγγονό του, μέθυσε και ασέλγησε σε βάρος του
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πώς θα πάρουν οι επιχειρήσεις έως 4.000 ευρώ;
- Τουρκία: «Μυστήρια» επίθεση με drones στην αεροπορική βάση Ντιγιάρμπακιρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter