Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταβάλλει προσπάθειες ώστε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΥπΑΑΤ να αλλάξει η αναλογία συμμετοχής στα μέτρα ενίσχυσης προς τον κλάδο από το 80% εθνικά-20% ενωσιακά σε 90% και 10%.
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει κάθε κοινωνική ομάδα που βιώνει τις δύσκολες συνέπειες της πανδημίας. Αυτονόητα, η στήριξη αυτή εκτείνεται και στον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας.
Πολύ σημαντικό κομμάτι του πρωτογενούς τομέα είναι και ο αμπελοοινικός κλάδος, ο οποίος πραγματικά δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο υλοποίησε πέρυσι δύο προγράμματα άμεσης ενίσχυσης των Ελλήνων αμπελουργών:
Πρώτον, το πρόγραμμα του πράσινου τρύγου, με το οποίο 365 δικαιούχοι έλαβαν συνολικά ποσό ύψους 1.005.998 ευρώ, ενώ οι συνολικές εκτάσεις που εντάχθηκαν στον τρύγο είναι 3.624,40 στρέμματα.
Παράλληλα, έτρεξε και το πρόγραμμα της απόσταξης οίνου, με το οποίο 125 δικαιούχοι έλαβαν 20,26 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι για φέτος τα κονδύλια του εθνικού φακέλου για το κρασί θα διαμορφωθούν στα 23,96 εκατ. ευρώ, έναντι 23,03 εκατ. ευρώ το 2020. Αυτά τα κονδύλια είναι ευρωπαϊκά και η Ελλάδα, από κοινού με άλλες χώρες, έχει καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση των ποσών για το τρέχον έτος.
«Από τα χρήματα αυτά θα τρέξουμε το πρόγραμμα του πράσινου τρύγου, την αναδιάρθρωση, τις επενδύσεις, τις προωθήσεις, αλλά και την απόσταξη. Αναμένουμε και μια επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμοι οι αναγκαίοι εθνικοί πόροι για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα» πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιπλέον, οι καλλιεργητές σταφυλιών με ΚΑΔ 01.21 έχουν ενταχθεί στις επιστρεπτέες προκαταβολές του υπουργείου Οικονομικών, απ’ όπου 3.222 δικαιούχοι εισέπραξαν συνολικά 5,59 εκατ. ευρώ, με μέσο όρο ανά δικαιούχο τα 1.734 ευρώ.
«Συνολικά η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα δίχτυ προστασίας και στον αμπελοοινικό κλάδο και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τους Ελληνες παραγωγούς» κατέληξε.
Εντός των προσεχών ημερών
Στο μεταξύ, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται και η έγκριση του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή ενίσχυσης για την ανοιξιάτικη και τη φθινοπωρινή πατάτα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση στη Βουλή, ο Σπήλιος Λιβανός θύμισε ότι ήδη η Ε.Ε. ενέκρινε το αίτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά στην πατάτα, ήδη επί υπουργίας του Μάκη Βορίδη είχε χορηγηθεί ενίσχυση για την ανοιξιάτικη πατάτα 12,44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45.386 ευρώ έλαβαν οι παραγωγοί του Νομού Σερρών.
Οπως εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «επειδή η πανδημία συνεχίζεται, πιστοί στο πρόταγμά μας να μη μείνει ουδείς Ελληνας παραγωγός απροστάτευτος απέναντι στις συνέπειές της, αποστείλαμε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χορήγηση ενίσχυσης στην ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή πατάτα, το οποίο και εγκρίθηκε.
Πλέον εκκρεμεί και η έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση της ενίσχυσης. Είμαι αισιόδοξος ότι εντός των επόμενων ημερών θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και συγκεκριμένα νούμερα επ’ αυτού».
Σχετικά με την πρόταση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ., Απόστολου Πάνα, η πατάτα που δεν έχει δοθεί στην αγορά να διατεθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις και στις κοινωνικές δομές των μεγάλων δήμων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα υλοποίησής της.
Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο
-
Ερχεται λύση για το πλαφόν στις συντάξεις αναπήρων – Κατά… λάθος μειώσεις ως και 1.000 ευρώ το μήνα
-
Το Δημόσιο έβγαλε ομόλογο 30ετίας – Πλήρωσε χρέη 3,8 δισ. ευρώ στην Εθνική
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr