Με το νέο νομικό πλαίσιο επανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επαγγελματικής άδειας σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και σε λογιστικές εταιρείες, οι όροι εγγραφής τους στο δημόσιο μητρώο, οι κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας που εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία, την αντικειμενικότητα, την εμπιστευτικότητα, αλλά και το επαγγελματικό απόρρητο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Επίσης, καθορίζονται τα ελεγκτικά πρότυπα και ανατίθεται αποκλειστικά στην ΕΛΤΕ η γενικότερη εποπτεία του συστήματος δημόσιας εποπτείας του ελεγκτικού επαγγέλματος. Η εποπτεία ενισχύεται με την ανάθεση αρμοδιοτήτων διενέργειας ερευνών και επιβολής κυρώσεων, όποτε εντοπίζονται παραβάσεις.
Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την εφαρμογή υποχρεωτικών ελέγχων στις οικονομικές καταστάσεις των οντοτήτων δημοσίου ενδιαφέροντος και περιγράφεται το θεσμικό πλαίσιο της Επιτροπής Ελέγχου, την οποία υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτει κάθε οντότητα δημοσίου συμφέροντος.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής κριτικής τέθηκε και η πορεία της αξιολόγησης.
Οι στόχοι
«Eίμαστε η πρώτη κυβέρνηση που έπιασε τους στόχους και τους ξεπέρασε κιόλας», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και επισήμανε ότι «χωρίς πανηγυρισμούς», πρέπει τα πράγματα να λέγονται με το όνομα τους, καθώς, παρά την κινδυνολογία της αντιπολίτευσης, σημειώνεται αύξηση της απασχόλησης κατά 232.000 άτομα, από το πρώτο τρίμηνο του 2015 έως το τρίτο τρίμηνο του 2016 και μια πτώση της ανεργίας κατά 4%.
«Δεν είναι σημαντικό. Δεν πανηγυρίζουμε, όμως πρέπει να το επισημάνουμε», είπε και αναφέρθηκε και στην αύξηση του ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα τρίμηνα. «Ο ορισμός της επιστροφής στην ανάπτυξη είναι η συνεχόμενη αύξηση για δύο τρίμηνα», είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε αύξηση 1,8% στο πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016, αύξηση 12,6% στον όγκο των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, αύξηση 10,2% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και επίσης έχουμε, για πρώτη φορά, θετικό ισοζύγιο από το 1948. «Έχουμε αύξηση 5,1% στην ιδιωτική κατανάλωση, αύξηση 228% στις άμεσες ξένες επενδύσεις, αύξηση 2,3% του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Έχουμε άνοδο κατά 2,2 μονάδες του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο. Όλα αυτά -επιμένω- χωρίς να πανηγυρίζουμε, από την πρώτη κυβέρνηση που έπιασε τους στόχους. Και η κυβέρνηση δεν έπιασε απλά τους στόχους, αλλά τους ξεπέρασε, δίνοντας 620 εκατομμύρια στους συνταξιούχους. Αυτό έγινε γιατί με τη διαπραγμάτευση μειώσαμε τους στόχους», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου, για να σχολιάσει την κριτική της αντιπολίτευσης: «Μας λέτε επικίνδυνους, εσείς που υπογράψατε πλεονάσματα 6,7% και κάποιοι άλλοι θα υπέγραφαν το 2016 πλεονάσματα 4,2%, το 2017 4,5%, το 2018 4,5%. Είχατε υπογράψει μέτρα 20 δισεκατομμυρίων παραπάνω για την τετραετία 2015-2018».
Η αξιολόγηση
Αναφερόμενη στην πορεία της αξιολόγησης, είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και μάλιστα προσπαθεί ούτως ώστε το κλείσιμο να γίνει το ταχύτερο δυνατό. «Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες επιθυμούν μια λύση. Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα γίνει χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων. Αυτό που ακόμα, όμως, δεν έχουμε δει, είναι η υποστήριξη της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Κάθε φορά, όταν πλησιάζουμε στη συμφωνία, η αντιπολίτευση δημιουργεί μια αίσθηση δράματος. Η Νέα Δημοκρατία ζητάει εκλογές. Σήμερα ακούσαμε καινούριο νέο. Θέλει να μας πει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εάν θέλει και αυτή εκλογές ή είναι μόνο προσωπική άποψη του κ. Λοβέρδου», είπε η κ. Παπανάτσιου, λίγο μετά την παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου που είχε καλέσει την κυβέρνηση να φύγει. Είπε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει καμιά νομοθέτηση νέων μέτρων.
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο είπε ότι ενσωματώνει Οδηγία σχετικά με τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων. «Στόχος είναι η περαιτέρω εναρμόνιση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, των κανόνων για τους όρους χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και εγγραφής στο Δημόσιο Μητρώο των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων, τους κανόνες περί ανεξαρτησίας, αντικειμενικότητας και επαγγελματικής δεοντολογίας και το πλαίσιο για τη δημόσια εποπτεία τους», είπε η κ. Παπανάτσιου.
Απαντώντας στην κριτική που διατύπωσε η ΝΔ στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο οι ελεγκτές έχουν δικαίωμα υποχρεωτικού ελέγχου και προβλέπεται η υποχρέωση να είναι μέλη του ΣΟΕΛ, υπογράμμισε ότι το ΣΟΕΛ, έχει συσταθεί με ΠΔ του 1992, όταν κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Και τότε το ΣΟΕΛ καθόριζε από πού θα δίνονται οι άδειες και τώρα παραμένει το ίδιο. Πραγματικά είναι ο μοναδικός επαγγελματικός φορέας του χώρου. Όλες οι εταιρείες, όλοι οι ορκωτοί ελεγκτές είναι μέλη του ΣΟΕΛ. Αν έχετε να μας πείτε ότι υπάρχουν κάποιοι, κατονομάστε τους να τους ακούσουμε κι εμείς εδώ πέρα», είπε η κ. Παπανάτσιου.
Η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι με την Οδηγία καθίσταται δυνατή η μεγαλύτερη διαφάνεια και προβλεψιμότητα που εφαρμόζεται στα πρόσωπα αυτά, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία, η αντικειμενικότητά τους με ενιαίο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, ενισχύεται η δημόσια εποπτεία των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και των ελεγκτικών εταιρειών για να βελτιωθεί η προστασία των επενδυτών. Αυτό επιτυγχάνεται με την εδραίωση της ανεξαρτησίας των αρχών δημόσιας εποπτείας και την ανάθεση των κατάλληλων αρμοδιοτήτων σε αυτές, ώστε να εντοπίζονται, να αποτρέπονται και να προλαμβάνονται παραβάσεις.
Ο ΔΟΛ και οι εκλογές
Σχολιάζοντας την κριτική που διατυπώθηκε, διαρκούσης της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, η κ. Παπανάτσιου κάλεσε τα κόμματα να αποδεχτούν την πρόταση του πρωθυπουργού για συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο το θεσμικό πλαίσιο και την επίλυση των προβλημάτων στον Τύπο. Όσο για το ενδεχόμενο εκλογών, η υφυπουργός υπογράμμισε πως ούτε και ο κόσμος που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα εξαιτίας της κρίσης, θέλει εκλογές.
Οι τροπολογίες
Στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται και τροπολογίες σύμφωνα με τις οποίες:
-Απαιτείται πλέον από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές-μεσολαβητές να προσκομίσουν πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, αντί για αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για την εγγραφή τους στο οικείο μητρώο.
-Δίνεται μηνιαία παράταση της περιόδου επιδότησης σίτισης, ώστε να καλυφθεί το διάστημα μέχρι την ενεργοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και την έναρξη της διαδικασίας των πληρωμών εντός Φεβρουαρίου και δίνεται παράταση στους τριάντα πιλοτικούς δήμους, μέχρι την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και την ακώλυτη εξυπηρέτηση των αναγκών των ευάλωτων μερίδων του πληθυσμού. Αντίστοιχα, καλύπτεται από εθνικούς πόρους το κενό στη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, καθώς έληξε η συγχρηματοδοτούμενη περίοδος από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και έως ότου ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε να μην μείνουν ακάλυπτοι από υπηρεσίες οι ωφελούμενοι.
-Οι διαφορές μεταξύ των κρατικών χρηστών των αεροδρομίων και των παραχωρησιούχων θα υπάγονται στη διαιτησία, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης. Η τροπολογία αφορά διαφορές χωροταξικές, αναβάθμισης, συντήρησης και διαχείρισης των εγκαταστάσεων.
-Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα η παιδική κατασκήνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών στο Λαύριο. Έτσι παραχωρείται στην Ομοσπονδία για σαράντα έτη, αναδρομικά από το 1998, η χρήση του δημοσίου ακινήτου στο Λαύριο, με αντάλλαγμα το ποσό που ήδη έχει καταβληθεί, ύψους 30 εκατομμυρίων δραχμών και το οποίο, σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να επιστραφεί εντόκως με επιτόκιο 7%.
-Παρατείνεται μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου η προθεσμία για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του ν. 4446/2016 για τα αδήλωτα εισοδήματα, προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στους φορολογούμενους που τους έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμου, που έληγε σε λίγες ημέρες. Ήταν έτοιμη και από διαφόρους συναδέλφους της αντιπολίτευσης η πρόταση για παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας.