Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της Επιτροπής, οι οποίες όπως επισημαίνεται τελούν υπό αναθεώρηση, διευκρινίζεται ότι:
* Η ύφεση στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10% το 2020, ήτοι χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, που την τοποθετούν στο 10,5%.
* Η Ελλάδα δεν θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, όπως επανειλημμένως διαμηνύει και ενδόμυχα επιθυμεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της, ο κ. Τσίπρας, τον περασμένο Ιούλιο, πολύ πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έκανε λόγο για ύφεση που θα πλησιάσει το 12% το 2020.
Η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ύφεση στη χώρα μας το 2020 οφείλεται στην παράταση των δύσκολων συνθηκών στο υγειονομικό επίπεδο και στην επιδείνωσή τους, που οδήγησε σε νέους αυστηρούς περιορισμούς στην οικονομία, αλλά και στην ισχυρή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμό και εστίαση).
* Η Ελλάδα, το 2021, μετά το πέρας της πανδημίας, αναμένεται να σημειώσει ανάκαμψη (3,5%), στα επίπεδα του μέσου όρου της ευρωζώνης (3,8%).
* Η Ελλάδα, το 2022, εκτιμάται ότι θα σημειώσει από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, της τάξης του 5%. Ανάπτυξη η οποία θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (3,5%), αλλά και πολύ υψηλότερη έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 (3,8% στην ευρωζώνη).
* Η έκθεση αναγνωρίζει τη σωστή κατεύθυνση και τη σημαντική συμβολή των μέτρων στήριξης που έλαβε και εξακολουθεί να λαμβάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και τούτο διότι:
– Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 16,7% τον Οκτώβριο του 2020, ήτοι σε αντίστοιχα επίπεδα με τα περυσινά.
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
– Τα μέτρα στήριξης ενίσχυσαν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
* Οι προβλέψεις δεν ενσωματώνουν την επίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η υλοποίηση του οποίου, όπως σημειώνεται και στην έκθεση, θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στην εγχώρια ζήτηση.
Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν το μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων σε σχέση με το ΑΕΠ της από το Ταμείο Ανάκαμψης, γίνεται αντιληπτό ότι τα περιθώρια ανοδικών μελλοντικών αναθεωρήσεων είναι μεγάλα.
Πακέτα 30 δισ. €
Τέλος, επισημαίνεται ότι μέσα σε ένα χρόνο ενεργοποιήθηκαν δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ (24 δισ. ευρώ το 2020 και 5,9 δισ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2021), με στόχο να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Έως 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις – Όλη η απόφαση
Εξοικονομώ 2021: Τα νέα κριτήρια για τις επιδοτήσεις – Κλιματικά και κοινωνικά κριτήρια
Σε 24-48 δόσεις η εξόφληση για «κορωνοχρέη» – Ολα όσα αλλάζουν με τη νέα διάταξη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr