ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ 2021: Τα νέα κριτήρια για τις επιδοτήσεις – Κλιματικά και κοινωνικά κριτήρια

Μαρίνα Ξυπνητού

Τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, αλλά και οι ιδιοκτησίες που επηρεάζονται πιο πολύ από κλιματικές συνθήκες φαίνεται πως θα είναι οι δύο κατηγορίες που θα επωφεληθούν περισσότερο από το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που θα βγει στον αέρα έως το τέλος του καλοκαιριού.

Παρ’ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το τρέχον πρόγραμμα για τις πολυκατοικίες, όπως τονίζουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η ηγεσία έχει θέσει ήδη επί τάπητος τους τρόπους με τους οποίους θα ανοίξει η «βεντάλια» των δικαιούχων, ωστόσο οι επιμέρους λεπτομέρειες θα «κλειδώσουν» το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μελετά τα νέα κίνητρα του προγράμματος, τα οποία θα περιλαμβάνουν νέες παραμέτρους.

Οι επιδοτήσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα είναι εξάρτηση της ενεργειακής κλάσης του ωφελούμενου κτιρίου και θα υπολογίζουν κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της κάθε περιοχής, τις λεγόμενες βαθμοημέρες (ανάλογα δηλαδή με το πόσες μέρες κάνει κρύο ή αντίστοιχα ζέστη).

Στον τομέα αυτόν μάλιστα θα αξιοποιηθούν τα μετεωρολογικά στοιχεία της ΕΜΥ, που χρησιμοποιεί ήδη το υπουργείο Οικονομικών για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα, θα περιληφθούν κριτήρια παλαιότητας του κτιρίου. Στις επιλέξιμες δαπάνες εξετάζεται σοβαρά να προστεθούν και νέες δράσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η αποθήκευση ενέργειας.

Στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι να εντάσσονται κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές όπου επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, επανεξετάζονται τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά και η λίστα των επιλέξιμων παρεμβάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ μελετώνται μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Οπως είναι ήδη γνωστό, σκοπός του νέου προγράμματος είναι να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις, καθώς προορίζεται να αποτελέσει το πρώτο σειράς ετήσιων προγραμμάτων της περιόδου 2021-30 για την ανακαίνιση συνολικά 600.000 κατοικιών, με χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, είχε προαναγγείλει την προώθηση ενός νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και με στόχο να μειωθούν τόσο οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όσο και η ενεργειακή φτώχεια – που κυμαίνεται στο 30% στην Ε.Ε.

«Στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία, που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην επόμενη φάση και μέσα από διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, όπως είναι η ηλικία του κτιρίου, το ετήσιο εισόδημα, αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μιας περιφέρειας. Ολα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και, από την άλλη, να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας», είχε πει ο κ. Σκρέκας.

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα για τις πολυκατοικίες

Μπορεί το ΥΠΕΝ να τρέχει πυρετωδώς το νέο πρόγραμμα, ωστόσο το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη για τις πολυκατοικίες.

Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για 4 περιφέρειες (Αττική, Ηπειρος, Πελοπόννησος και Κρήτη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ δίνονται η δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο οι αιτήσεις για πολυκατοικίες (τύπου Α) να κατατίθενται σε πρώτη φάση χωρίς τον ΑΦΜ ή τραπεζικό λογαριασμό και να προστίθεται σε δεύτερο χρόνο.

Τι πρέπει να ξέρουν όμως οι ιδιοκτήτες;

Αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α

Αφορά αίτηση που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα:

 • Η πολυκατοικία να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας».
 • Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
 • Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.
 • Πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις.
 • Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δεν θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην απόφαση γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.

Αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β – Κοινόχρηστες παρεμβάσεις

Αφορά αίτηση που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και περιλαμβάνει μόνον παρεμβάσεις των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα:

 • Να έχει εκδοθεί αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας» για τους κοινόχρηστους χώρους και να έχει ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός με αριθμό (IBAN) συνδεδεμένο με τον άνωθεν ΑΦΜ.
 • Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από τον εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, για το οποίο υπολογίζεται η επιχορήγηση.
 • Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.

Ποιες παρεμβάσεις προβλέπονται

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (σε κατάσταση αναμονής και κίνησης): α) εγκατάσταση συστήματος μεταβαλλόμενων στροφών (inverter), β) εγκατάσταση διάταξης αντιστάθμισης της άεργου ισχύος της ηλεκτρικής εγκατάστασης και γ) εγκατάσταση συστήματος μεταβαλλόμενων στροφών (inverter) με ενσωματωμένο σύστημα αντιστάθμισης της άεργου ισχύος. Η χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενου ανελκυστήρα θα είναι επιλέξιμη μόνον όταν, μετά το πέρας των παρεμβάσεων, θα υπάρχουν εγκατεστημένα στον ανελκυστήρα είτε τα συστήματα (α) και (β) είτε το σύστημα (γ).

Επιπρόσθετα, δύναται να περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις αναβάθμισης του επιπέδου ασφάλειας της εγκατάστασης του ανελκυστήρα, καθώς και βελτίωσης της λειτουργικότητάς της. Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι επιλέξιμες μόνον ως συμπληρωματικές των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση ανελκυστήρα και όχι ως αυτοτελείς.

Επίσης, είναι επιλέξιμη και η αντικατάσταση του υφιστάμενου ανελκυστήρα με νέο, υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης.

Στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενου ανελκυστήρα ή αντικατάστασής του με νέο, υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης, είναι επιλέξιμες και δαπάνες που αφορούν στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).

Μετά το πέρας των εργασιών, ο ανελκυστήρας πρέπει να πιστοποιείται και να καταχωρίζεται στο μητρώο ανελκυστήρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας

Η παρέμβαση περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σημείων με λαμπτήρες LED και την αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού φωτισμού με έξυπνο σύστημα που περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: αισθητήρες κίνησης, αισθητήρες ημέρας/νύχτας, σημείο ενεργοποίησης φωτισμού αναλόγως εισόδου/εξόδου.

Δικαιολογητικά υποβολής αίτησης πολυκατοικίας τύπου Α & Β (υποβάλλονται από το διαχειριστή/ εκπρόσωπο της πολυκατοικίας)

 1. Απόφαση γενικής συνέλευσης συνιδιοκτητών πολυκατοικίας (απόφαση γενικής συνέλευσης) για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ορισμός εκπροσώπου πολυκατοικίας (έντυπό Παραρτήματος ΙΙ) συνιδιοκτητών στις αιτούμενες παρεμβάσεις.
 2. Οικοδομική άδεια ή/και άλλο αντίστοιχο/πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο (όπως, για παράδειγμα, υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών), από τα οποία να προκύπτει το σύνολο της υφιστάμενης επιφάνειας κύριας χρήσης (κατοικίας), βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας, όπως καταγράφεται στο ΠΕΑ (συνολική επιφάνεια). Στα πρόσθετα νομιμοποιητικά έγγραφα συμπεριλαμβάνονται και αυτά που τυχόν αφορούν σε κάθε διαμέρισμα χωριστά. Η διαφορά (m2) μεταξύ συνολικής επιφάνειας ΠΕΑ και συνολικής επιφάνειας κύριας χρήσης, βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων που αναγράφεται στα ανωτέρω νομιμοποιητικά έγγραφα δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του πλήθους των διαμερισμάτων επί 7 m2. Σχετική διασταύρωση ότι τα ανωτέρω στοιχεία (οικοδομική άδεια, άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, ΠΕΑ) συνάδουν μεταξύ τους καθώς και με τις επιμέρους δηλώσεις Ε9 γίνεται κατά το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών που προηγείται της τελικής εκταμίευσης.
 3. Εάν η διεύθυνση που αναγράφεται στα δικαιολογητικά που προσκομίζονται δεν ταυτίζεται με τη σημερινή διεύθυνση του ακινήτου, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση βεβαίωσης από τον οικείο ΟΤΑ από την οποία να προκύπτει η ταυτοποίηση του ακινήτου.
 4. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ), συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων υπογεγραμμένο από τον αιτούντα και τον ενεργειακό επιθεωρητή, που συμπεριλαμβάνει το συνδυασμό παρεμβάσεων της πρώτης από τις προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που καταγράφονται στο Α’ ΠΕΑ, καθώς και τυχόν επιπλέον παρεμβάσεις εξοικονόμησης/αυτονόμησης, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ.
 5. Ειδικά για τις πολυκατοικίες τύπου Β, φωτοαντίγραφο λογαριασμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κοινοχρήστων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Καλπάζει ο ιός στην Αττική – Τι δείχνουν τα λύματα και γιατί συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Καιρός – «Μήδεια»: «Βόμβα» ψύχους και χιόνια παντού φέρνει η κακοκαιρία – Πότε θα χιονίσει στην Αττική 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr