Η ουσιαστική έλλειψη κεφαλαίων ενίσχυσης επενδυτικών προτάσεων, καθώς και η ράθυμη αντιμετώπιση από πλευράς Πολιτείας επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο ΕΣΠΑ αποτελούν τη διελκυστίνδα στην οποία έχουν υποπέσει δεκάδες Ελληνες -στη μεγάλη τους πλειονότητα- μικροεπενδυτές.
Ηδη το πρώτο πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων είχε μεγάλη ανταπόκριση σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς, καθώς οι προτάσεις που υποβλήθηκαν άγγιξαν τα 120 εκατ. ευρώ, σε πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ. Κι όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ούτε μία αξιολόγηση αυτών των προτάσεων (έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές του φθινοπώρου), εξέλιξη που κινδυνεύει να οδηγήσει σε αδιέξοδο ουκ ολίγους επενδυτές αλλά κυρίως να ναυαγήσει αρκετές προτάσεις μικροεπενδυτών. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που ο κρατικός μηχανισμός όφειλε να «τρέχει» με υψηλότατες ταχύτητες προκειμένου να υπάρξει κάποιο φως στο βάθος του επενδυτικού τούνελ…
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, 40 είναι τα τουριστικά επιχειρηματικά projects που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής στον αναπτυξιακό νόμο, καλύπτοντας σχεδόν το 40% συνόλου του προϋπολογισμού όλων των υποβληθεισών προτάσεων στο υπουργείο Οικονομίας αγγίζοντας το ποσό των 183 εκατ. ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι αναμένεται να κατατεθούν και άλλες προτάσεις έως τις 22 Ιανουαρίου, ειδικά στον τουρισμό.
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι προτάσεις οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν σε ανακαινίσεις ξενοδοχείων και λίγες εξ αυτών στην ίδρυση νέων, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:
1. Από την ΑΚΤΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. στη Σιθωνία Χαλκιδικής, με επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού 16,680 εκατ. ευρώ ζητείται επιχορήγηση.
2. Από τη ΣΑΝΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με προϋπολογισμό 14,490 εκατ. ευρώ ζητείται φορολογική απαλλαγή.
3. Από τη ΣΑΝΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στην ίδια περιοχή για άλλη επένδυση προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ ζητείται επίσης φορολογική απαλλαγή.
4. Από την IKOS Ωκεανία Ανώνυμη Εταιρία Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στη Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής ζητείται φορολογική απαλλαγή για επενδυτικό σχέδιο 10 εκατ. ευρώ.
5. Από τη Δ. ΤΡΕΜΟΥΛΗΣ-Μ. CORCODEL Ο.Ε. στην Αττική με επενδυτικό σχέδιο 236.273 χιλ. ευρώ ζητείται επιχορήγηση.
6. Από την ΑΦΟΙ Σ. ΓΙΑΜΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ζητείται φορολογική απαλλαγή για επένδυση 2,13 εκατ. ευρώ στην Αττική.
7. Από την A.V. ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ στην Αττική ζητείται φορολογική απαλλαγή για επένδυση 1,1 εκατ. ευρώ.
8. Από την ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ζητείται φορολογική απαλλαγή για επένδυση ύψους 2,991 εκατ. ευρώ στη Θάσο.
9. Από την ΑΛΦΑ Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη ζητείται επιχορήγηση (σε ποσοστό 70% της επένδυσης) και φοροαπαλλαγή (30%) για επένδυση 1 εκατ. ευρώ.
10. Η ΑΚΡΑΘΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. ζητά επιχορήγηση για επένδυση ύψους 2,15 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.
11. Η TORA A.E. ζητά επιχορήγηση για επένδυση 1,645 εκατ. ευρώ στην Πύλο.
12. Η ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ζητά επιχορήγηση για επένδυση 2,391 εκατ. ευρώ στην Καλαμάτα.
13. Η MONASTERY ESTATE CHANIA – ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΧΑΝΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ Α.Ε. ζητά φορολογική απαλλαγή για επένδυση 984 χιλ. στα Χανιά.
14. Η ELOUNDA SUN AE ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ζητά φορολογική απαλλαγή για επένδυση 1,641 εκατ. ευρώ στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης.
15. Η ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ζητά φορολογική απαλλαγή για επένδυση 800 χιλ. ευρώ στη Χερσόνησο Κρήτης.
16. Η MONASTERY ESTATE – ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ ζητά επιχορήγηση για επένδυση 793 χιλ. στην Κάντανο στα Χανιά.
17. Η υπό σύσταση EVER BLUE A.E. ζητά επιχορήγηση για επένδυση 2,003 εκατ. ευρώ στην Ιεράπετρα.
18. Η ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ Α.Ε. αιτείται επιχορήγησης για επένδυση 446 χιλ. ευρώ στην Ικαρία.
19. Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΑΝΝΗ ΚΟΝΤΙΖΑ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. ζητά επιχορήγηση για επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ στη Μύκονο.
20. Η ΝΕΣΤΩΡ ΑΞΤΕ ζητά επιχορήγηση για επένδυση ύψους 2,418 εκατ. ευρώ στη Σαντορίνη.
21. Η SHIPYARD RESORT HOTEL SYROS ISLAND ΙΚΕ αιτείται επιχορήγησης για επένδυση 2,022 εκατ. ευρώ στη Σύρο.
22. Η LVL ΙΚΕ ζητά επιχορήγηση για επένδυση 1,526 εκατ. ευρώ στη Σαντορίνη.
23. Η ΑΝΔΡΩΝΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ζητά επιχορήγηση για επένδυση 1,112 εκατ. ευρώ στη Σαντορίνη.
24. Η ALOGOMANDRA SUNSET A.Ε. αιτείται επιχορήγησης για επένδυση 7,609 εκατ. ευρώ στη Μύκονο.
25. Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΡΑΣ ΑΞΤΕΕ ζητά επιδότηση για επένδυση προϋπολογισμού 3,344 εκατ. ευρώ στη Ζάκυνθο.
26. Η ΡΕΞΕΚΑ Α.Ε. ζητά επιχορήγηση για επενδυτικό project ύψους 4,033 εκατ. ευρώ στη Ρόδο.
27. Η ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ αιτείται επιχορήγησης για επένδυση 19,922 εκατ. ευρώ στη Ρόδο.
28. Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΗΣ ΑΞΤΕ ζητά επιχορήγηση για επένδυση ύψους 6,515 εκατ. ευρώ στη Σαντορίνη.
29. Η ΒΑΝΤΑΡΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ζητά επιχορήγηση για επένδυση 21,6 εκατ. ευρώ στο Ρέθυμνο.
30. Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΟΝΙΚΗ ΑΤΑΞΕ ζητά επιχορήγηση για επένδυση 6,17 εκατ. ευρώ στη Ζάκυνθο.
31. Η ΑΣΤΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ζητά επιχορήγηση για επένδυση 4,652 εκατ. ευρώ στη Σαντορίνη.
32. Η ΣΠΥΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΞΤΕΕ ζητά επιχορήγηση για επένδυση 5,756 εκατ. ευρώ στη Ζάκυνθο.
33. Η Χ. ΞΕΝΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ζητά επιχορήγηση για επένδυση 3,026 εκατ. ευρώ στη Ζάκυνθο.
34. Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΦΟΙ ΤΣΟΥΡΛΑΚΗ ζητά επιχορήγηση για επένδυση 1,937 εκατ. ευρώ στο Ρέθυμνο.
35. Η ΞΤΕΕ ΡΟΔΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ Δ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ Α.Ε. ζητά επιδότηση για επένδυση 3,682 εκατ. ευρώ στη Ρόδο.
36. Η ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΟΘΑΛΗ Α.Ε. ζητά επιχορήγηση για επένδυση 860 χιλ. ευρώ στη Θάσο.
37. Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ POLIS HOTEL MANAGEMENT ζητά επιχορήγηση για project 2,25 εκατ. ευρώ στο Ηράκλειο.
38. Η E.M. KAI Π. ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. ζητά επιχορήγηση για επένδυση προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ στο Ηράκλειο.
39. Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. ζητά επιχορήγηση για επένδυση 1,699 εκατ. ευρώ στη Ρόδο.
40. Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΑΣ Α.Ε. αιτείται επιχορήγησης για επενδυτική πρόταση δαπάνης 503 χιλ. ευρώ στη Ρόδο.
«Εσπασαν» τα νεύρα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στις καθυστερήσεις
Εντονη δυσαρέσκεια σε εκατοντάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες έχει προκαλέσει η αβελτηρία της κυβέρνησης αναφορικά με την αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει οδηγήσει στο μπλοκάρισμα μεγάλου αριθμού επενδύσεων, οι οποίες δύναται να δώσουν λύσεις στην προσπάθεια απομείωσης της ανεργίας αλλά και να δώσουν ανάσες ρευστότητας στην οικονομική δυσπραγία υψηλού αριθμού εταιριών.
Ειδικότερα τον Φεβρουάριο του 2016 η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει την προκήρυξη 4 δράσεων στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα:
1. «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
2. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα».
3. «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».
4. «Ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Η υποβολή των προτάσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα στο μόνο που έχουν ανακοινωθεί και εκδοθεί τα αποτελέσματα είναι το πρόγραμμα «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» την 26η Οκτωβρίου 2016. Σε σχέση με τις υπόλοιπες δράσεις «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» και «Ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα τα αποτελέσματα αξιολόγησής τους, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για γρήγορες διαδικασίες.
Επίδομα επικινδυνότητας: Αυτές είναι οι αυξήσεις για τους ένστολους [πίνακες]
Συγκεκριμένα, σε δημόσιες δηλώσεις του αν. υπουργού Ανάπτυξης, κ. Αλέξη Χαρίτση, στις 20 Δεκεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος υπήρξε η παραδοχή της μεγάλης καθυστέρησης. Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» θα ανακοινώνονταν μέχρι το τέλος του 2016, ενώ οι υπόλοιπες δύο δράσεις «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» και «Ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2017.
Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ 2014-2020 για επικοινωνιακή πολιτική είχε ανακοινώσει την έναρξη του β’ κύκλου μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να υπάρχουν δεδομένα από την αξιολόγηση του α’ κύκλου (!) των εν λόγω προγραμμάτων πέραν των συχνών τροποποιήσεων, οι οποίες στέρησαν σημαντικό αριθμό ανέργων, αυτοαπασχολουμένων και επιχειρήσεων να υποβάλουν προτάσεις αλλά και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς.
Δεδομένων της χαμηλής απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει, και της κρισιμότητας των προγραμμάτων για την απασχόληση και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε οι επιχειρήσεις θα είναι δέσμιες της αναβλητικότητας της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης που ακόμη και σήμερα, από τη μία πλευρά, δεν έχει εκδώσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και, από την άλλη, δεν έχει προκηρύξει το δεύτερο κύκλο που ανακοινώθηκε ότι θα «τρέξει» τον Οκτώβριο του 2016.
Σημειώνεται ότι στη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» (προβλέπει 100% χρηματοδότηση) υποβλήθηκαν 5.626 προτάσεις, κυρίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, αλλά και τους τομείς της αγροδιατροφής ή της Υγείας. Στη δράση «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» (50% χρηματοδότηση) ο τουρισμός αποτελεί κι εκείνος έναν τομέα προτεραιότητας, στον οποίο η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και για τις προοπτικές του οποίου είναι κρίσιμη η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, υποβλήθηκαν 2.552 υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως από τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές, όπως το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και το Ιόνιο.
Τέλος, στην «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» (50% χρηματοδότηση) υποβλήθηκαν 9.577 προτάσεις.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις περιμένουν να αξιολογηθούν και να υλοποιήσουν τα projects τους σε περίπτωση που εγκριθούν. Ομως, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, το υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο δεν προχωράει τις αξιολογήσεις και τις εντάξεις των έργων αλλά και καθημερινά αυτοδιαψεύδεται με τις συνεχείς αναβολές ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και μη προκηρύξεις των νέων κύκλων υποβολών των προγραμμάτων αυτών όπως είχε δεσμευτεί μέσω ανακοινώσεών του τον Σεπτέμβριο του 2016.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από το ένθετο «Οικονομία» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής