Οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες προκειμένου να μη χρεωθούν αδίκως με υπέρογκα ποσά φόρων εισοδήματος όσα νοικοκυριά υπέστησαν σημαντικές απώλειες εισοδήματος κατά τη διάρκεια του 2020 εξαιτίας των επιπτώσεων που είχαν στην οικονομία τα υγειονομικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει ήδη προβληματισμός για τις συνέπειες που μπορεί να έχει φέτος η εφαρμογή των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης και της ρύθμισης για την υποχρεωτική κάλυψη ποσοστών 20%-30% των ετήσιων εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω τραπεζικών καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμών. Ωστόσο, δεν υπάρχει επ’ ουδενί σχέδιο για αναστολή των ρυθμίσεων αυτών προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των φορολογουμένων. Αντιθέτως, υπάρχει δεδηλωμένη πρόθεση για καθιέρωση προσωρινών μερικών ή ολικών εξαιρέσεων υπέρ συγκεκριμένων ομάδων φορολογουμένων, προκειμένου να αποτραπούν υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους κατά τη διάρκεια του 2020 απώλεσαν σημαντικό μέρος των ετήσιων εισοδημάτων τους. Οι τροποποιήσεις των διατάξεων θα είναι κατ’ αρχάς προσωρινού χαρακτήρα και θα αφορούν κυρίως όσους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα υποχρεώθηκαν να δεχθούν αναστολές στις συμβάσεις εργασίας τους, όσες ατομικές επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους, τα γραφεία τους ή τις άλλου είδους εγκαταστάσεις τους και να αναστείλουν πλήρως τις δραστηριότητές τους, καθώς επίσης και όσες ατομικές επιχειρήσεις θεωρούνται απλώς «πληττόμενες», επειδή υπέστησαν σημαντική μείωση στον τζίρο τους για το λόγο ότι εξαναγκάστηκαν να υπολειτουργούν, αναστέλλοντας τις περισσότερες δραστηριότητές τους και διατηρώντας σε λειτουργία μόνο ελάχιστες που ήταν συμβατές με τα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας.
Στο… τραπέζι
Κινούμενη, ειδικότερα, ανάμεσα στην αναγκαιότητα να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες οικονομικά από την πανδημία με εξωπραγματικά υψηλούς φόρους εισοδήματος που θα είναι αδύνατο να πληρωθούν αλλά και στην αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί φέτος η είσπραξη επιπλέον φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με το 2020, ώστε να μην εκτροχιαστεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:
1 Σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις στις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης, ώστε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του 2020 και υπέστησαν σημαντικές απώλειες εισοδήματος να μη βρεθούν, λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης – δυσανάλογης των σημαντικά συρρικνωμένων πραγματικών εισοδημάτων του προηγούμενου έτους. Ενα σενάριο που εξετάζεται προβλέπει σημαντική μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης μόνο:
* για εργαζομένους οι οποίοι ήταν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για κάποιο διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020 και στο διάστημα αυτό ελάμβαναν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού -800 ή 534 ευρώ το μήνα- οι οποίες όμως δεν κάλυψαν το σύνολο των αποδοχών που εισέπρατταν όταν εργάζονταν κανονικά,
* για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είδαν τον τζίρο τους να υποχωρεί σημαντικά ή ανέστειλαν τη λειτουργία τους για ορισμένους μήνες μέσα στο 2020.
Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης μπορεί να έχει είτε τη μορφή έκπτωσης επί των ισχυόντων ποσών κατά ποσοστό ανάλογο της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων μεταξύ 2019 και 2020 είτε τη μορφή περιορισμού της εφαρμογής των τεκμηρίων σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες του 2020 στους οποίους οι πληγέντες φορολογούμενοι εργάστηκαν ή λειτούργησαν κανονικά (χωρίς κανέναν περιορισμό – είτε με τη μορφή της αναστολής της σύμβασης είτε με τη μορφή της αναστολής λειτουργίας επιχείρησης).
Ενα δεύτερο εναλλακτικό σενάριο που μελετάται προβλέπει την πλήρη αναστολή των τεκμηρίων για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που υπέστησαν τεράστιες εισοδηματικές απώλειες κατά τη διάρκεια του 2020 και τη μείωσή τους για άλλες ομάδες φορολογουμένων που υπέστησαν μικρότερες εισοδηματικές απώλειες.
2 Δεν θα αναστείλει πλήρως την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής κάλυψης ποσοστού των ετήσιων εισοδημάτων του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής. Εξετάζει όμως το ενδεχόμενο τροποποίησής του, ώστε να μην «τιμωρηθούν» άδικα με την ποινή του επιπλέον φόρου 22% όσοι φορολογούμενοι, λόγω αναστολής των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων ή μείωσης των οικονομικών τους δραστηριοτήτων και, συνακόλουθα, εξαιτίας οικονομικής δυσπραγίας, δεν κατάφεραν να καλύψουν με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών το απαιτούμενο ποσοστό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εξετάζονται τα ακόλουθα εναλλακτικά σενάρια τροποποιήσεων του μέτρου:
* Μείωση των ποσοστών 20% και 30% των ζητούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων στα επίπεδα του 10%-20%, εάν αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι μείωσαν τις συναλλαγές τους το 2020 λόγω πανδημίας και καραντίνας ή εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους.
* Να μη «μετρήσουν» καθόλου οι μήνες του lockdown για το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Με το σενάριο αυτό θα ισχύσει ένα νέο όριο για την κάλυψη του εισοδήματος των φορολογούμενων με ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί για ένα διάστημα 8 μηνών αντί 12 μήνες.
* Για συγκεκριμένες κατηγορίες πληγέντων φορολογουμένων να μειωθεί ή να μην ισχύσει καθόλου η ποινή του επιπλέον φόρου 22% στη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και της αξίας αυτών που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρωθεί.
* Να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που εξαιρούνται από το μέτρο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Μπότση, Λάμπρη και Μιχαλά καταγγέλλουν τον Κώστα Σπυρόπουλο για σεξουαλική παρενόχληση
Κορωνοϊός και εμβόλια: Ο πόλεμος των εμβολίων… εμβολίζει την Ευρώπη και σπέρνει ανησυχία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr