Μαζί με τις αυξημένες κατά 331 εκατ. ευρώ εισροές στο ΠΔΕ και επιμέρους, μικρότερες υπερβάσεις σε άλλες κατηγορίες εσόδων και συνυπολογίζοντας και τις αυξημένες κατά 110 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρου, διαμορφώνουν μια υπέρβαση των καθαρών εσόδων έναντι του στόχου κατά 806 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα η υπέρβαση εσόδων μόνο για τον μήνα Νοέμβριο, ο οποίος κύλησε με τρεις εβδομάδες lockdown έφτασε τα 864 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού αποτυπώνεται στο πρωτογενές έλλειμμα, που διαμορφώθηκε σε 13.747 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 15.292 εκατ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 6.945 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.
Στη μεγάλη αυτή απόκλιση συνέβαλαν και οι δαπάνες για τα μέτρα στήριξης, οι οποίες για την περίοδο του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 13.870 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση στο σκέλος των μεταβιβάσεων και του ΠΔΕ, κυρίως λόγω των προαναφερόμενων μέτρων Covid-19.
Σε επίπεδο 11μήνου το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.126 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 806 εκατ. ευρώ ή 2% έναντι της εκτίμησης για το έτος 2020 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, γεγονός που οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από φόρους λόγω του ότι η επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης δεν ήταν τόσο εμπροσθοβαρής όσο είχε εκτιμηθεί, καθώς και στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ.
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020 ανήλθαν στα 60.378 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 779 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (61.157 εκατ. ευρώ), γεγονός που οφείλεται στην απόκλιση του ΠΔΕ, ύψους 1.012 εκατ. ευρώ, λόγω αναστολής υλοποίησης έργων που θα υλοποιούνταν με κρατική χρηματοδότηση.
Το σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού κινήθηκε αντίρροπα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το στόχο κατά 234 εκατ. ευρώ. Η κύρια αιτία αυτής της απόκλισης είναι η υπερεκτέλεση κατά 337 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικά προβλεπόμενων κονδυλίων του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, με πληρωμές ύψους 3.905 εκατ. ευρώ έναντι στόχου ενδεκάμηνου ύψους 3.568 εκατ. ευρώ (εκτός του σκέλους που εκτελείται από το ΠΔΕ).
Αποπληρωμή
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε χθες την πρόωρη αποπληρωμή άλλων 3,6 δισ. ευρώ από το χρέος προς το ΔΝΤ.
Οπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση και εφαρμόζοντας πλήρως τους όρους και τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των πιστωτών του, διατηρώντας σταθερό το πλαίσιο της περιόδου εποπτείας και ενεργή τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022. Είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο, αποπληρώνοντας έτσι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 80% αυτού.
Με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνονται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.
Κορωνοϊός: Εύθραυστη η επιδημιολογική κατάσταση λόγω διασωληνωμένων – Ανησυχία για την Αττική
Πέτσας: 429.000 εμβόλια έως τέλος Ιανουαρίου – Θα δίνεται πιστοποιητικό εμβολιασμού
Κορωνοϊός: Πλούσιοι και VIP έτοιμοι να πληρώσουν για το εμβόλιο
Από τα σχολεία θα αρχίσει η άρση του lockdown
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr