Οπως αναφέρει η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παραγωγή της Ε.Ε. µέχρι το 2030 εκτιμάται να αυξηθεί κατά 1,3% ετησίως, με τις χώρες της Ιβηρικής να ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, αυξάνοντας ετησίως κατά 0,5% τις αποδόσεις τους.
Αλλωστε, σε αυτές τις περιοχές αναµένονται επενδύσεις σε εντατικά και υπερεντατικά συστήµατα καλλιέργειας.
Ωστόσο, οι μικρότερες εκμεταλλεύσεις και η υψηλότερη μέση ηλικία των αγροτών στην Ιταλία και την Ελλάδα θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη στην ανατολική περιοχή της Μεσογείου, σε σύγκριση με την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Παράλληλα, η ετήσια αύξηση της κατανάλωσης στην Ε.Ε. διαμορφώνεται σταθερή στο +0,2% έως το 2030 (σε σύγκριση µε το -2% το 2009-2019). Μέχρι το 2030, οι χώρες που δεν παράγουν στην Ε.Ε. θα µπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 26% της συνολικής κατανάλωσης.
Αυτό που προτείνει η Κομισιόν είναι η συνεργασία (μέσα από ομάδες ή συνεταιριστικά σχήματα) μεταξύ των μικρών παραγωγών για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Στο μεταξύ, αναμένεται αύξηση των εξαγωγών κυρίως προς Κίνα, Νοτιοανατολική Ασία και Ρωσία. Αυτές οι περιοχές συνέβαλαν στο 13% της αύξησης των εξαγωγών της Ε.Ε. κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι εξαγωγές ελαιολάδου από τις χώρες της Ε.Ε. προς τρίτες χώρες αναμένεται μέχρι το 2030 να ξεπεράσουν το 1 εκατ. τόνους (από 800 χιλιάδες που είναι τα τελευταία χρόνια). Η Κομισιόν προβλέπει και μια αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου στην Ε.Ε. σε ποσοστό 5% ετησίως, έως το 2030.
Σύμφωνα, δε, με ανάλυση βρετανικού ερευνητικού ινστιτούτου, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου θα αυξηθεί κατά 8 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα έτη, φτάνοντας τα 25 δισ. δολάρια μέχρι το 2026, παρουσιάζοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5,8%.
Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr