Πεδία διερεύνησης αποτέλεσαν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων από την ψηφιακή ορμή, οι μεταρρυθμίσεις, οι αναπτυξιακοί πόροι, αλλά και αβεβαιότητα εξαιτίας του κορονοϊού.
Το γενικό συμπέρασμα είναι πως η έλευση της πανδημίας επηρέασε «τη διαμορφούμενη αισιοδοξία για διαρκώς βελτιούμενη πορεία της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής, επαναφέροντας μια σχετική αβεβαιότητα, ιδιαίτερα έντονα σε κάποιους κλάδους της οικονομίας», αναφέρει ο ΣΕΒ.
Από την άλλη πλευρά -σύμφωνα πάντα με τον Σύνδεσμο- αναδείχθηκαν τόσο η ανθεκτικότητα όσο και οι αυξανόμενες αντοχές, ανάλογα με το επιχειρηματικό μέγεθος, αλλά και τον κλάδο, όπως στην περίπτωση της βιομηχανίας.
Μερικά ακόμη βασικά ευρήματα της έρευνας για το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι τα εξής:
* Η ψηφιοποίηση του κράτους αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων κατά το τελευταίο έτος.
* Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους συνιστά στρατηγική επιλογή, που πρέπει να συνεχιστεί για τη βελτίωση του Δείκτη Ικανοποίησης από την Ποιότητα των Δημόσιων Φορέων. Οι δημόσιες υπηρεσίες με ψηφιακή ταυτότητα (ΚΕΠ, ψηφιακή πύλη gov.gr και businessportal.gr) έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.
* Αντίθετα, παραμένει η δυσαρέσκεια για τη λειτουργία κρίσιμων φορέων, όπως τα δικαστήρια και τα υπουργεία και καμία βελτίωση δεν υπήρξε στην απονομή δικαιοσύνης που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για το 36,2% των επιχειρήσεων.
* Το 2020 καταγράφεται μεγάλη αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων, που εκτιμά ότι η έλλειψη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού προκαλεί πολύ μεγάλη δυσκολία (από 21% σε 38,3%).
Voucher για laptop και tablet: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις - Πότε λήγει η προθεσμία
* Το 70% των επιχειρήσεων θα διατηρήσει σταθερό το προσωπικό του το επόμενο έτος, λιγότερο από το 10% θα προχωρήσει σε μείωση.
* Ως προς τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η εικόνα είναι μικτή, με την πλειονότητα (47,3%) να θεωρεί αποτελεσματικά τα γενικά μέτρα την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020, αλλά μη αποτελεσματικά (σε ποσοστό 45,3%) τα ειδικά μέτρα ανά κλάδο. Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια καταγράφεται για τα μέτρα της περιόδου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η διαπίστωση πως το 48% των επιχειρήσεων δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και δεν σκοπεύει και να αποκτήσει.
Σημειώνεται πως η παραπάνω, τέταρτη κατά σειρά έρευνα της MRB για τον ΣΕΒ περί αξιολόγησης της ελκυστικότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 14.9.2020-16.10.2020, ενώ επιλεγμένο τμήμα της επαναλήφθηκε αφότου λήφθηκε απόφαση για την επιβολή της δεύτερης καραντίνας (23.11.2020-03.12.2020), προκειμένου να είναι δυνατή η σύγκριση των αποτελεσμάτων.
Μείωση ενοικίου 80%: Όλα τα μυστικά για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές [παραδείγματα και πίνακες]
Κορωνοϊός: Στην τελική ευθεία… προς την «Ελευθερία» – Το σχέδιο για τους εμβολιασμούς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr