Δεν φαίνεται ακόμη πολύ φως στην άκρη του τούνελ, εκτίμησε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση υπογραμμίζοντας πως η έλλειψη εθνικού σχεδίου και συναίνεσης οδήγησε σ αυτή την πολύχρονη κρίση.
Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ μίλησε για απουσία «business plan», δηλαδή εθνικού σχεδίου και εκτίμησε ότι η χώρα εισέρχεται στον όγδοο χρόνο μια κρίσης που θα μπορούσε να έχει διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, με 10-15 (σ.σ. έναντι σχεδόν 30%) μείωση του ΑΕΠ και γρήγορη ανάπτυξη που με τη σειρά της θα άμβλυνε αυτές τις απώλειες.
Ο κ.Προβόπουλος επανέλαβε πως ως Τράπεζα της Ελλάδος «είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό που ερχόταν και είχαμε προτείνει ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα για τη μείωση των “δίδυμων ελλειμμάτων”».
Εν συνεχεία, είπε ότι μόνο το 1/3 της προσαρμογής θα έπρεπε να έχει έρθει από τον τομέα των φορολογικών εσόδων, κι αυτό όχι μέσω αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών αλλά μετά από παρεμβάσεις για επέκταση της φορολογικής βάσης και μείωση της φοροδιαφυγής.
Επεσήμανε επίσης ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν εφαρμόζονταν επαρκώς, θα μετρίαζαν τις επιπτώσεις της ύφεσης.
Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι, σε κάθε περίπτωση, μια χρεοκοπία -την οποία θα προκαλούσε η απουσία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Μίλησε επίσης για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους και εξωστρέφειας της οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι ποτέ δεν έγινε μια συζήτηση στη Βουλή για το τι προκάλεσε την κρίση, ώστε να επιτευχθεί μια στοιχειώδης συναίνεση.