Από το υπόλοιπο 27%, δηλαδή περίπου 2,3 εκατ. καταναλωτές, οι 2 στους 3 σκόπευαν να κάνουν τις αγορές τους ούτως ή άλλως -πριν την απαγόρευση- από ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ το 8% μέσω φυσικών καταστημάτων, η πλειοψηφία των οποίων είναι πλέον κλειστά.
Οσον αφορά στη μέση δαπάνη, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 140 ευρώ, αν και το 32% δηλώνει ότι θα κάνει μικρές αγορές μέχρι 50 ευρώ. Αντίστοιχα, το 27% θα ψωνίζει πράγματα αξίας από 51-100 ευρώ, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι το 9% θα πραγματοποιήσει μεγάλες αγορές άνω των 500 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι αναβάλλουν σημαντικές οικιακές ανάγκες μέχρι να επιτύχουν σημαντικές προσφορές.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, ο εκτιμώμενος τζίρος των καταστημάτων, ο οποίος λόγω του lockdown θα γίνει ψηφιακά, θα διαμορφωθεί στα 300 εκατ. ευρώ. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η συνεχιζόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας θα αυξήσει σίγουρα το ποσοστό των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί ουσιαστικά το ύψος των συνολικών πωλήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΙΕΛΚΑ.
Χασούρα…
Στο μεταξύ, το… οξυγόνο των επιχειρήσεων κόβει ο κορονοϊός, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος τους περιορίστηκε στο γ’ τρίμηνο του έτους κατά 15,8% καταγράφοντας απώλειες της τάξεως των 13,1 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι επιχειρήσεις στην παροχή καταλύματος και στην εστίαση που μέσα σε τρεις μήνες έχασαν συνολικά 3,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε στα 69,8 δισ. ευρώ από 82,9 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2019, με τη μεγαλύτερη μείωση κατά 50,4% να παρουσιάζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα «υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» και τη μικρότερη κατά 0,8% οι επιχειρήσεις του τομέα «Ορυχεία και λατομεία». Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση στον τζίρο (κατά 10,6%) εμφάνισαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση».
Συγκεκριμένα για την εστίαση, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 1,58 δισ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 31,2% σε σχέση με αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, όταν είχε αγγίξει τα 2,3 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου (-69,5%), ενώ η μικρότερη (0-,8%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Για τις εταιρείες της εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο του 2020 ανήλθε σε 105 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 34,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 161 εκατ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr