Στην υπογραφή της συμφωνίας μετείχε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ο οποίος είπε ότι με την υπογραφή αυτή γίνεται ενα ακόμη βήμα στην πολύ στενή οικονομική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα.
Δέσμευσή μας είναι, είπε ο υπουργός, οι μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα που γίνονται το τελευταίο διάστημα να οδηγήσουν σε προσέλκυση επενδύσεων προς όφελος των καταναλωτών, αλλά με στόχο και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Είμαστε αποφασισμένοι, να προχωρήσουμε βήμα – βήμα προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον στον τομέα της ενέργειας» είπε ο υπουργός.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στο χρόνο ρεκόρ, όπως είπε, για τα παγκόσμια δεδομένα, με τον οποίο προωθήθηκε μια τόσο περίπλοκη διαδικασία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλη η υπόθεση θα κλείσει εντός των χρονικών ορίων και συγκεκριμένα έως το τέλος Μαρτίου.
Ακόμη ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε τα εξής: «Αρχίζει με την υπογραφη αυτή ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ απο τη ΔΕΗ και είναι και η ολοκλήρωση ενός δύσκολου πρότζεκτ. Με μεγάλη ικανοποίηση αγοράζει το 24% του ΑΔΜΗΕ η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς στον κόσμο και η παρουσία της στη χώρα μας υπογραμμίζει όχι μόνο την εμπιστοσύνη προς τη ΔΕΗ και στη χώρα αλλά πρόκειται για στρατηγική συνεργασία.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες, άριστο δυναμικό και ο ρόλος του στην ηλεκτρική ενεργειακή ενοποίηση θα είναι σημαντικός με βάση τις διασυνδέσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια καθώς αναμένεται η ενίσχυση των διασυνδέσεων και με άλλες περιοχές ανατολικά αλλά και με την Κρήτη και άλλα νησιά. Η ισχυρή παρουσία λοιπόν αυτή παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί νέες προοπτικές και προυποθέσεις να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα πρότζεκτ. Προσβλέπουμε στη συνεργασία, όμως για να προχωρήσουμε και σε άλλα έργα καθώς ειδικεύονται και ενδιαφέρονται για τα έξυπνα δίκτυα στον κλάδο διανομής».
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής εταιρείας Χου Βέί αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει για τη χώρα του η αγορά της Ελλάδας καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική ενώ έχει ρόλο και στα Βαλκάνια.
Είπε ακόμη ότι η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία στην Κίνα, διαθέτει τεράστια εμπειρία στα δίκτυα υψηλής τάσης αλλά και στα έξυπνα δίκτυα ενώ τόνισε ότι η State Grid σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί και στις αγορές της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.
Στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης ρωτήθηκε για το ζήτημα που προέκυψε μετά την έκδοση των αποφάσεων του Ευρωπαικού δικαστηρίου με τις οι οποίες έκανε αποδεκτές τις αιτιάσεις της κομισιόν για την ύπαρξη δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρισμού αλλά και στην αγορά λιγνίτη της χώρας.
Η απόφαση αυτή τέθηκε χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγης του προγράμματος, από την πλευρά των θεσμών με την απαίτηση να συνδυαστεί με τις δημοσπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ.
ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι οι νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ μελετούν την απόφαση εκφράζοντας ωστόςο, την απορία του, πως είναι δυνατόν να συνδυαστεί η συγκεκριμένη απόφαση με τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το ζητόυμενο είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρσμού και η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική.
“Τα ΝΟΜΕ είναι το εργαλείο, όχι ο σκοπός, προκαλεί ερωτηματικά η μετατροπή του εργαλείου σε αυτοσκοπό” είπε και σημείωσε ακόμη ότι η ΔΕΗ περίμενε τη συγκεκριμένη απόφαση του ευρωδικαστηρίου και για το λόγο αυτο προχώρησε στη συνεργασία με την κινεζικη CMEC η οποία προβλέπει τη δημιουργία μιας αυτόνομης εταιρείας με μειψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ στην οποία θα εισφερθούν τόσο η λειτουργούσα λιγνιτική μονάδα της Μελίτης όσο και τα ορυχεία της ευρύτερης περιοχής ενώ θα κατασκευαστεί μια ακόμη εταιρεία παραγωγης ενέργειας από λιγνίτη, η Μελίτη ΙΙ.
Συμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η δημιουργία της εταιρείας αυτής απαντάει στην ουσία του θέματος που τίθεται με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου καθώς μειώνεται δραστικά το μερίδιο της ΔΕΗ, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή, όσο και στην αγορά λιγνίτη.
Επισης ο κ. Παναγιωτάκης προανήγγειλε ότι στις 23 Δεκεμβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει να σχεδιάσει τη δημιουργία των δύο εταιρείων προμήθειας ρεύματος στις οποίες η ΔΕΗ θα εισφέρει μερίδιο λιανικής της τάξης το 5-6% σε κάθε μία από αυτές.
Ο σύμβουλος θα αναλάβει επίσης τη διενέργεια του διαγωνισμού για την πωληση των δύο αυτών εταιρειών σε ιδιωτικές εταιρειες προμήθειας και με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί δραστικά το μερίδιο της ΔΕΗ και στη λιανική αγορά