Σύμφωνα με έγγραφα που βλέπουν ντοκουμέντο που είδαν το φως της δημοσιότητας και πρόκειται για έγγραφο της συμφωνίας συμμόρφωσης (compliance report) για την πρώτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2015, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί και έχει συμφωνήσει τα εξής: «Εις ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για μια περίοδο 10 ετών, μετά την οποία θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά για να φτάσει στο 1,5% μέχρι το 2040».
Από το απόσπασμα αυτό, όπως αναφέρει και το protothema.gr, της σελίδας 14 στο compliance report του Ιουνίου του 2014 προκύπτει χωρίς καμιά αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι η ελληνική οικονομία θα πιάνει το δυσθεώρητο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα 10 χρόνια! Δηλαδή, οι κύριοι Τσακαλώτος και Τσίπρας έχουν αποδεχθεί την απαίτηση των Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2028 και τώρα προσπαθούν να υπαναχωρήσουν από τη δέσμευσή τους!
Κι ενώ η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την απαίτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το έτος 2018 και για τα επόμενα 10 χρόνια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τη δέσμευσή της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018…
Δυστυχώς για το οικονομικό επιτελείο η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Τσακαλώτου.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018 έφερε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.
«Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει με τίποτα ακόμα» έλεγε ο κ. Τσακαλώτος στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στον Guardian. «αρνείτο εμφατικά ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει με την απαίτηση των ευρωπαίων εταίρων της για να πετύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το τρίτο Μνημόνιο».
Μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επέμειναν στη δατήρηση πλεονασμάτων ύψους 3,5% σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφερόταν ότι: «Η κυβέρνηση κράτησε στάση αρχής τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια».