Τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και περιλαμβάνουν «λουκέτα» σε ταβέρνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία έχουν προκαλέσει ραγδαία μείωση του τζίρου και στις βιομηχανίες που τα «τροφοδοτούν».
Ενδεικτικά, τα οινοποιεία έχουν υποστεί πτώση των πωλήσεών τους σε ποσοστό 80%-90%, ενώ για τις επιχειρήσεις παραγωγής παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας το ποσοστό ανέρχεται στο 70%-80%.
Στο πλαίσιο αυτό, πολλές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει άτυπα σε αναστολή των εργασιών τους δίνοντας στο προσωπικό τους αναγκαστικές άδειες, ενώ μετά τη διεύρυνση της λίστας ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) των πληττόμενων εταιριών αναμένεται εκατοντάδες μικρότερες επιχειρήσεις να προσφύγουν στην «προστασία» που τους παρέχει το κράτος αναστέλλοντας τόσο τις συμβάσεις των εργαζομένων τους όσο και τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν και οι εταιρίες αναψυκτικών και οι ζυθοποιίες, οι οποίες τον τελευταίο μήνα εκτιμάται ότι έχουν χάσει περίπου το 50% των εσόδων τους. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» πως οι «μεγάλες» επιχειρήσεις δεν κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, καθώς διαθέτουν κεφάλαια κίνησης. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μικρότερες βιομηχανίες, οι οποίες λόγω έλλειψης μετρητών αναγκάζονται να… κατεβάσουν ρολά, έστω και προσωρινά.
Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), Γιώργος Οικονόμου, «η πλειονότητα των εταιριών του Συνδέσμου μας δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στον κλάδο HORECA. Μετά το κλείσιμο των χώρων εστίασης, η μείωση του τζίρου τους αγγίζει μέχρι και το 80%, κι αυτό γιατί είχαν προλάβει να πουλήσουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Μάλιστα, υπάρχουν επιχειρήσεις με πελάτες σε νησιά οι οποίοι είχαν παραγγείλει προϊόντα και τώρα τα επιστρέφουν πίσω. Δεδομένου ότι πρόκειται για ευαλλοίωτα προϊόντα με μικρή περίοδο λήξης, οι βιομηχανίες θα πρέπει να τα καταστρέψουν».
Αδειες ή εκ περιτροπής
Ο ίδιος επισημαίνει ότι πολλές έχουν βγάλει ήδη τους εργαζομένους τους σε αναγκαστικές άδειες ή εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία, ενώ μετά τη χθεσινή διεύρυνση της λίστας με τις πληττόμενες επιχειρήσεις, που ήταν πάγιο αίτημα του ΣΕΒΕΚ, εκτιμάται ότι οι περισσότερες θα αναστείλουν τη λειτουργία τους και θα κάνουν χρήση της κρατικής ενίσχυσης.
Για καθολική μείωση του τζίρου στα μικρά οινοποιεία και υποχώρηση πωλήσεων σε ποσοστό 80%-90% στις μεγάλες οινοποιητικές εταιρίες κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας. Μιλώντας στον «Ε.Τ.», σημειώνει ότι ήδη πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει την παραγωγή τους και εκτιμά πως το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερες. «Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Από τη μία, είναι σχεδόν καθολική η πτώση του κύκλου εργασιών μας μετά το κλείσιμο των χώρων εστίασης, καθώς μόνο οι μεγάλες εταιρίες έχουμε παρουσία σε σούπερ μάρκετ και κάβες που λειτουργούν και e-shop, ενώ οι εξαγωγές μας έχουν μηδενιστεί λόγω της πανδημίας. Από την άλλη, καλούμαστε να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα αμπέλια μας, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με το κύμα ανείσπρακτων οφειλών που έρχεται», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Σκούρας.
Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο οινοποιητικός κλάδος είναι το γεγονός ότι η γνωστή οινοποιία Μαλαματίνα προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της, καθώς, σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας, «το βασικό μας κανάλι, που είναι η HORECA, έκλεισε, με αποτέλεσμα να πέσει κατακόρυφα η κατανάλωση». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η μείωση των πωλήσεων στη χονδρική άγγιξε το 80%, στα σούπερ μάρκετ το 16%, ενώ υποχώρηση κατά 15% κατέγραψαν οι εξαγωγές της.
Επαρκείς ποσότητες
Σε ανακοίνωσή του προς τους συνεργάτες του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οινοποιίας Μαλαματίνα, Κωνσταντίνος Μαλαματίνας, αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες δυσμενείς λόγω επιδημίας συνθήκες που διαμορφώνονται καθημερινά και με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων αφενός και αφετέρου τις ανάγκες τροφοδοσίας της αγοράς τροφίμων και ποτών, αφού προγραμματίσαμε και αποθεματοποιήσαμε έγκαιρα επαρκείς ποσότητες προϊόντων, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν την όποια ζήτηση μπορεί να διαμορφωθεί τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού, αποφασίσαμε να αναστείλουμε από σήμερα τη λειτουργία της επιχείρησης για όσο διάστημα κριθεί από τις αρμόδιες αρχές αναγκαία η συνέχιση της τήρησης των μέτρων που θεσμοθετήθηκαν».
Πρόσθεσε, δε, ότι για το διάστημα αυτό η επιχείρηση θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα μπορεί να καλύψει όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις τόσο εσωτερικά και με εξ αποστάσεως εργασία, όσο και σε σχέση με τους πελάτες και προμηθευτές της και τις ανάγκες ομαλής τροφοδοσίας, και θα επαγρυπνά για να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί γρήγορα σε όποιες νέες συνθήκες διαμορφωθούν. Οπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας στον «Ε.Τ.», αν απαιτηθεί, η εταιρία μπορεί να ικανοποιήσει άμεσα νέες παραγγελίες, καθώς η παραγωγική δυνατότητα των μονάδων της αγγίζει τα 120.000 λίτρα ρετσίνας ημερησίως.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου