Η οδηγία που πρέπει να τηρήσουν οι επιχειρήσεις για να γλιτώσουν την «καμπάνα» είναι το μικτό περιθώριο κέρδους τους γι’ αυτού του είδους τα αγαθά να μην είναι μεγαλύτερο, πλέον, από εκείνο πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2020, πριν δηλαδή χτυπήσει τη χώρα μας η πανδημία.
Σημειώνεται πως στον τετραψήφιο αριθμό 1110 οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, χωρίς χρέωση, να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορονοϊό και να αναφέρουν περιπτώσεις μοναχικών πολιτών που θέλουν υποστήριξη. Καταγγελίες περί αισχροκέρδειας μπορούν να γίνουν και στην τηλεφωνική γραμμή 1520.
Η νομοθεσία
Πιο συγκεκριμένα, για την καταπολέμηση των φαινομένων αισχροκέρδειας, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 20ης Μαρτίου ορίζει πως εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες (μετρώντας από την 20ή Μαρτίου), απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα παραπάνω προϊόντα και υπηρεσίες.
Στο στόχαστρο εικονικές εταιρίες οδικών μεταφορών μετά από ελέγχους της Επιθεώρησης Eργασίας
Ο έλεγχος
Στο μεταξύ, οι έλεγχοι για τη διαπίστωση φαινομένων αισχροκέρδειας ξεκίνησαν ήδη από φαρμακαποθήκες και φαρμακεία και εντατικοποιούνται από σήμερα. Αρμόδια αρχή για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αυτή ασκεί αρμοδιότητες ελέγχου ως εξής: α) αποκτά πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, δεδομένο και έγγραφο από οιαδήποτε πηγή που διευκολύνει τον έλεγχο οιασδήποτε πιθανολογούμενης παράβασης, β) διενεργεί επιτόπιο έλεγχο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε κάθε χώρο ή μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιεί ο προμηθευτής τον οποίον αφορά ο έλεγχος, ή παραγγέλλει ελέγχους που διενεργούνται από άλλες δημόσιες αρχές, προκειμένου να λαμβάνονται, να εξετάζονται και να κατάσχονται στοιχεία, δεδομένα ή έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ανεξαρτήτως του μέσου αποθήκευσής τους, γ) διατηρεί στην κατοχή της τα στοιχεία, τα δεδομένα και τα έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου για όσο χρόνο και στο βαθμό που απαιτείται για την ομαλή διεκπεραίωση του ελέγχου, δ) αναζητεί την παροχή πληροφοριών όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά από κάθε εκπρόσωπο ή μέλος του προσωπικού του προμηθευτή που ελέγχεται, ο οποίος έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες και εξηγήσεις όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά, τα δεδομένα ή τα έγγραφα που σχετίζονται με το αντικείμενο του ελέγχου.
Ελέγχους έχει ξεκινήσει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποστέλλοντας αιτήματα παροχής πληροφοριών σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία υγειονομικού υλικού, π.χ. χειρουργικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά, μαντιλάκια κ.λπ. Οι επιχειρήσεις οφείλουν εντός 10 ημερών να στείλουν τα στοιχεία, τα οποία θα αναλύσει η Επιτροπή και θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.
Επισημαίνεται πως με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιβάλλονται σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει την παραπάνω οδηγία (περί μικτού κέρδους), είτε αυτεπαγγέλτως είτε έπειτα από καταγγελία, μία ή περισσότερες κυρώσεις ως εξής: α) Σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον, β) πρόστιμο από 1.000 έως 1 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου