Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 12,20% στις 484,64 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,19 εκατ. ευρώ. Πτώση 13,68% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.197,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 12,23% στις 379,48 μονάδες.
Βουτιά πάνω απο 10% για την Eurobank στα 0,38 λεπτά. Πάνω απο 10,2% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,051 ευρώ. 10,4% για την Alpha bank στα 0,82 ευρώ. 11,51% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,08 ευρώ. Κατάρρευση 18% στον Οπαπ στα 6,195 ευρώ με 42 χιλ κομμάτια. 8,52% για τον Οτε στα 9,45 ευρώ. Πάνω απο 10% για την Αεροπορία Αιγαίου στα 4,22 ευρώ. 13% για την Ελλάκτωρ στα 0,564 ευρώ. 10% για την Αutohellas στα 4,20 ευρώ. Βουτιά 9,19% για την jumbo στα 11,46 ευρώ.
Βουτιά σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με τη δραστική νομισματική χαλάρωση να μην καθησυχάζει τους επενδυτές για την αυξανόμενη ζημιά στην οικονομία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 4,5% στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2013. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 5,62%, στις 3.886,82 μονάδες. Το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 5,04%, στις 8.766,95 μονάδες, ενώ με πτώση 5,78% ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Λονδίνο. Το χρηματιστήριο στη Μαδρίτη σημείωσε βουτιά σχεδόν 7%.
Χθες, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) μείωσε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν σε μια ακόμα έκτακτη κίνηση, λέγοντας ότι η πανδημία έχει «βαθύ» αντίκτυπο στην οικονομία. Κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ακολούθησαν με τα δικά τους μέτρα, αλλά δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πτώση των διεθνών χρηματιστήριων.
Οι μετοχές ενέργειας ακολούθησαν την βουτιά των τιμών πετρελαίου, ενώ οι μετοχές των αεροπορικών εταιρίων EasyJet, IAG –ιδιοκτήτρια της British-Airways– και η Air France-KLM ήταν μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη STOXX 600.
Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup: Κληρώνει για χαλάρωση δημοσιονομικών στόχων
Την πρώτη επίσημη, ομόφωνη χαλάρωση αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με μεγάλο μέρος της Ευρώπης να βρίσκεται σε καραντίνα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάζει εφιαλτικά σενάρια για ύφεση άνω του 1% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος της προέδρου κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει προανήγγειλε διευκολύνσεις και χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία ύψους 38 δισ. ευρώ, αλλά και πρόταση για χαλάρωση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων για όσο καιρό χρειαστεί. Η σχετική απόφαση θεωρείται πλέον δεδομένη, αφού και η Γερμανία, η οποία κατ’ αρχάς αντέδρασε στη δημοσιονομική χαλάρωση, έκανε την Παρασκευή την πρώτη κίνηση στήριξης των επιχειρήσεών της με 500 δισ. ευρώ μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας KfW, ακολουθώντας αντίστοιχη απόφαση της Ιταλίας.
Τι ζητάμε
Η Ελλάδα προσέρχεται στο Eurogroup με δύο αιτήματα που είναι συμβατά με το κλίμα των ημερών. Ζητάει τη χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου, αλλά και την επέκταση των δαπανών που θα γίνουν για τις ανάγκες περίθαλψης από τον κοροναϊό από το ισοζύγιο του προϋπολογισμού. Αυτά χωρίς να ανακαλεί παλαιότερα αιτήματά της για τη χρήση των κερδών από ομόλογα για επενδύσεις, τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο για μόνιμα μέτρα και τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων ως το 2022.
Χωρίς να αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις, η χαλάρωση θα ισχύει και για την Ελλάδα. Η διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα «ναι», αφού βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Πάντως, και ο επίτροπος αρμόδιος για θέμα οικονομικής πολιτικής κ. Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και -πιο πρόσφατα- ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, δεσμευτήκαν ότι θα υποστηρίξουν τα ελληνικά αιτήματα.
«Βουτιά»
Τη συμφωνία στη σημερινή τηλεδιάσκεψη προδιαθέτουν εφιαλτικά σενάριο ύφεσης για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη από τότε που κηρύχθηκε πανδημία για τον κορονοϊό.
Οπως αναφέρεται σε έγγραφο της Κομισιόν, τα ειδικά χαρακτηριστικά της επίδρασης στην Ευρώπη συνίστανται σε δύο σοκ: στην προσφορά και στη ζήτηση.
Η επίπτωση θα έφτανε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην επιβράδυνση του ΑΕΠ κατά 2,5%. Αυτό σημαίνει ότι η προβλεπόμενη για την Ε.Ε. ανάπτυξη στο 1,4% του ΑΕΠ για το 2020 και 1,2% του ΑΕΠ για το 2021 θα αναστρέφονταν σε ύφεση 1,1% για φέτος και 1,,4% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο.
Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να εξειδικεύονται μέσω υπουργικών αποφάσεων τα μέτρα που έχουν ενταχθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ψηφιστεί σε λίγες μέρες στη Βουλή.
Μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων
Επιδόματα και κάλυψη των ενσήμων για μισθωτούς σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους προβλέπουν πέντε μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα:
1 Θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού.
2 Οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) Εργάνη του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
3 Οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για τον σκοπό αυτόν στο υπουργείο Εργασίας.
4 Για την εφαρμογή των ανωτέρω λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκειμένων σε όλες τις επεξεργασίες που θεσπίζονται στο παρόν.
5 Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται:
* όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
* όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια
* όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
* οι εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Με e-mail ή ραντεβού στην εφορία
Μόνο ηλεκτρονικά ή, στη χειρότερη περίπτωση, με αυστηρά καθορισμένο ραντεβού θα γίνονται από αύριο 16 Μαρτίου συναλλαγές των φορολογουμένων με τις ΔΟΥ. Σε εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπεται ότι οι Υπηρεσίες θα λαμβάνουν τα αιτήματα των συναλλασσομένων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικά. Υποχρεωτικά στο e-mail του ο συναλλασσόμενος θα αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του (e-mail και τηλέφωνο).