Οι μειώσεις που ζητά το ΔΝΤ -με τη σιωπηρή αποδοχή προς το παρόν από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, αλλά και χωρίς κάποια ηχηρή απάντηση που να απορρίπτει τέτοια εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας- κυμαίνονται από 1,8% έως και 32,5% για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, με 15 έως 40 χρόνια ασφάλισης, από 13% έως 27% για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, με 25 έως 35 έτη, από 0,34% έως 42,4% για τον ΟΑΕΕ με 25 έως 40 έτη ασφάλισης (κυρίως για συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ) και από 10% έως 22,6% για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-τραπεζών με 35 έτη.
Στους πίνακες που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και προέρχονται από επίσημα στατιστικά δεδομένα των Ταμείων, και κυρίως του ΙΚΑ, φαίνονται οι προσωπικές διαφορές, που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με την προσαρμογή τους στα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα, δε, με πίνακες-ντοκουμέντα του ΙΚΑ που εξασφάλισε και έχει στην κατοχή του η εφημερίδα μας, φαίνεται ότι ο επανυπολογισμός κύριων συντάξεων είχε ξεκινήσει πριν καν έρθει ο νόμος Κατρούγκαλου! Στους πίνακες που έχει στην κατοχή του ο «Ε.Τ.» της Κυριακής καταγράφονται από τη Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ δεκάδες περιπτώσεις καταβαλλόμενων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με βάση την ηλικία των συνταξιούχων, την ασφαλιστική κλάση που είχαν όταν πήραν τη σύνταξη και το τελικό -σημερινό- ποσό μετά τις μειώσεις. Οταν ξεκινούσε η συζήτηση των αλλαγών για το ασφαλιστικό, το ΙΚΑ είχε κάνει σχέδιο επανυπολογισμού των σημερινών συντάξεων και μετέτρεψε τα σημερινά ποσά στα ποσά συντάξεων που θα προέκυπταν αν εφαρμοζόταν ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα (2084/1992). Αυτό άλλαξε στη συνέχεια και τελικώς ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Ο ασφαλιστικός νόμος λέει ότι για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθούν υπόψη οι ίδιες αποδοχές με τις οποίες υπολογίστηκε η αρχική σύνταξη.
Στον πίνακα του ΙΚΑ που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής απεικονίζονται πραγματικές περιπτώσεις συνταξιούχων από τα μητρώα του Ταμείου με βάση την ηλικία, τα έτη ασφάλισης, την ασφαλιστική κλάση, το συντάξιμο μισθό και το τελικό σημερινό καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης. Ο επανυπολογισμός θα γίνει με τα ίδια δεδομένα (έτη ασφάλισης, συντάξιμος μισθός, ασφαλιστική κλάση), αλλά θα προκύψει διαφορετική σύνταξη και κατά κανόνα μικρότερη. Η διαφορά (μείωση) θα συνεχίσει να καταβάλλεται, αλλά από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει θέσει θέμα κατάργησης, είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί και έτσι οι μειώσεις που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό να περάσουν αυτόματα στις κύριες συντάξεις.
Παραδείγματα:
1 Συνταξιούχος που αποχώρησε σε ηλικία 60 ετών με 40 χρόνια και συντάξιμο μισθό 1.365 ευρώ που ανήκει στη 16η ασφαλιστική κλάση του ΙΚΑ παίρνει σήμερα μετά τις μειώσεις 1.037 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό των αποδοχών του και των ετών ασφάλισης στα ποσοστά του νόμου 4387 η σύνταξη βγαίνει στα 968 ευρώ. Εχει δηλαδή μείωση (προσωπική διαφορά) κατά 69 ευρώ ή κατά -6,7%.
2 Ενας άλλος συνταξιούχος που αποχώρησε στα 57 με 30 έτη και το συντάξιμο μισθό 2.373,50 ευρώ (στα όρια που ορίζει η 28η και υψηλότερη ασφαλιστική κλάση του ΙΚΑ) παίρνει σήμερα μετά τις μειώσεις του Μνημονίου 1.344 ευρώ (πλην εισφοράς ασθένειας και φόρου εισοδήματος). Στον επανυπολογισμό των αποδοχών που είχε όταν βγήκε στη σύνταξη με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, προκύπτει αναπροσαρμογή της σύνταξης στα 1.010 ευρώ (πριν από την εισφορά ασθένειας 6% και το φόρο εισοδήματος). Η μείωση που προκύπτει με τον επανυπολογισμό και η οποία κατά το ΔΝΤ θα πρέπει να εξαλειφθεί με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι 487 ευρώ ή 32,5%.
3 Συνταξιούχος που αποχώρησε σε ηλικία 59 ετών με 35 έτη και συντάξιμο μισθό 1.528 ευρώ (18η ασφαλιστική κλάση ΙΚΑ) παίρνει σήμερα 1.070 ευρώ, ενώ με τον επανυπολογισμό, βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης και την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ από το νόμο Κατρούγκαλου, η σύνταξη βγαίνει στα 900 ευρώ. Η μείωση από την παλιά σύνταξη είναι 169 ευρώ ή -15,8% και αυτό το ποσό (-169 ευρώ) είναι η προσωπική διαφορά που το ΔΝΤ ζητά να εξαλειφθεί, όπως αναφέρει στην τελευταία του έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.
4 Συνταξιούχος που αποχώρησε σε ηλικία 59 ετών με 37 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και μισθό 1.102 ευρώ (13η κλάση) παίρνει σήμερα 808 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγαίνει στα 794 ευρώ. Η προσωπική διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης είναι -14 ευρώ ή -1,8%. Αν καταργηθεί η διαφορά αυτή, όπως προτείνει το ΔΝΤ, με τη σιωπηρή αποδοχή των Ευρωπαίων δανειστών και την εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης, η καταβαλλόμενη σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 794 ευρώ.
5 Γυναίκα που συνταξιοδοτήθηκε με ανήλικο παιδί από το ΙΚΑ στα 56 με 25 χρόνια και συντάξιμο μισθό 1.278 ευρώ παίρνει σήμερα 733 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό η σύνταξη μειώνεται κατά 85 ευρώ ή κατά -11,6%. Η προσωπική διαφορά των 85 ευρώ είναι το ποσό που θα σταματήσει να παίρνει σύμφωνα με τις θέσεις των δανειστών.
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
Ο λόγος που το ΔΝΤ ζητά μειώσεις κύριων συντάξεων είναι γιατί θεωρεί ότι το ασφαλιστικό χρήζει επανεξέτασης με μείωση δαπανών.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις κύριες συντάξεις και τις μειώσεις που θα βγάλει ο επανυπολογισμός, μέσω της προσωπικής διαφοράς, αρχίζει με το χρονοδιάγραμμα του επανυπολογισμού που ξεκινά τον Δεκέμβριο από το 10% των συντάξεων του ΙΚΑ (σ.σ.: υπάρχει και το ενδεχόμενο να επιλεγεί το Δημόσιο). Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου όλων των Ταμείων προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας.
Η απαίτηση του ΔΝΤ όμως για εξάλειψη των διαφορών αλλάζει τα δεδομένα και θέτει επί της ουσίας το θέμα τερματισμού των προσωπικών διαφορών από τη στιγμή που θα επανυπολογιστούν οι κύριες συντάξεις.
Το ζητούμενο είναι αν καταργηθούν πλήρως, όπως ζήτησε το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του, ή αν θα αφαιρούνται με δόσεις, ανάλογα με τα ελλείμματα των Ταμείων.
Καθ’ ύλην αρμόδιο στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου -που για προφανείς λόγους ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του- είπε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αναφορικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ: «Θα δούμε τι θα γίνει με τις προσωπικές διαφορές, αφού πρώτα επανυπολογίσουμε τις συντάξεις».
Η θέση αυτή διαφέρει πλήρως από όσα λέει ο νόμος Κατρούγκαλου, ότι δηλαδή οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν, αλλά οι προσωπικές διαφορές δεν θα καταργηθούν και από το 2018 θα είναι ο πήχυς των… αυξήσεων που θα πάρουν οι νέοι συνταξιούχοι ώστε να εξισωθούν προς τα πάνω με τους παλιούς!!! Πράγματι, ο νόμος 4387/2016 προβλέπει αναπροσαρμογή συντάξεων με το δείκτη εξέλιξης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα όμως προβλέπει και αναπροσαρμογή συντάξεων (δηλαδή μειώσεις), ώστε οι δαπάνες για τις συντάξεις να μην υπερβαίνουν ποσοστό αύξησης πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060.
Η πρόταση του ΔΝΤ για μειώσεις κύριων συντάξεων είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ισχυροποιείται, καθώς αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις που θέτουν οι εκπρόσωποι του Ταμείου προτού αποφασιστεί η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα απομείωσης του χρέους με ένα 4ο Μνημόνιο.
Απώλεια έως και 327 ευρώ στο Δημόσιο
Στο Δημόσιο ο επανυπολογισμός οδηγεί σε βέβαιες ανατροπές, καθώς στην προσωπική διαφορά δεν θα μπουν μόνο τα ποσά της παλιάς σύνταξης, αλλά και τα επιδόματα που καταβάλλονται στους παλιούς συνταξιούχους και καταργούνται στους νέους. Τμήμα της προσωπικής διαφοράς θα είναι τα επιδόματα συζύγου, τέκνων και εξομάλυνσης που καταβάλλονται ξεχωριστά από τη σύνταξη στους παλαιούς συνταξιούχους του Δημοσίου.
Είναι πολύ πιθανό να επιλεγεί η σταδιακή κατάργησή τους από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, από τη στιγμή που με το νέο νόμο τα επιδόματα τέκνων δεν θα χορηγούνται από το Δημόσιο, αλλά με τα αυστηρά κριτήρια εισοδήματος που ισχύουν για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, ενώ το επίδομα συζύγου έχει ήδη καταργηθεί στο Δημόσιο και δεν καταβάλλεται σε συνταξιοδοτηθέντες από το 2011 και μετά.
Οι προσωπικές διαφορές που θα βγάλει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις Δημοσίου, σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, θα είναι:
● Εως -327 ευρώ (-27,7%) για συνταξιούχους Τ.Ε. κατηγορίας με 35 έτη.
● Εως -318 ευρώ (-26,3%) για συνταξιούχους Π.Ε. κατηγορίας με 35 έτη.
● Εως -235 ευρώ (-26,4%) για συνταξιούχους Π.Ε. κατηγορίας με 25 έτη.
● Εως -86 ευρώ (-13%) για συνταξιούχους Υ.Ε. κατηγορίας με 25 έτη.
Μεγαλύτερες οι διαφορές στο ΤΕΒΕ
Τις μεγαλύτερες διαφορές θα έχουν οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ γιατί στις παλιές συντάξεις έπαιρναν και 220 ευρώ επιπλέον ως προνοιακή παροχή που δεν καταβαλλόταν όμως σε ΤΣΑ και ΤΑΕ. Τα 220 ευρώ καταργούνται για τους νέους συνταξιούχους, ενώ για τους παλιούς θα είναι τμήμα της προσωπικής διαφοράς που σταδιακά θα περικοπεί.
Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ με 35 χρόνια παίρνει σήμερα 1.275 ευρώ μετά τις μειώσεις και την εισφορά ασθένειας.
Τα 220 ευρώ είναι το προνοιακό ποσό που έδινε το ΤΕΒΕ. Με τον επανυπολογισμό και λαμβάνοντας υπόψη το ποσό σύνταξης με 35 έτη για ασφαλισμένο από την 3η έως την 7η κατηγορία, το ποσό σύνταξης προσδιορίζεται στα 805 ευρώ. Η προσωπική διαφορά φτάνει στα 470 ευρώ (μείωση 42,4%)! Αυτό το ποσό θα είναι σε ξεχωριστό κωδικό και θα μπορεί να ψαλιδιστεί ή και να καταργηθεί μέσα στο 2017, ανάλογα με το τι θα ζητήσουν οι δανειστές.
Συνταξιούχος από το πρώην ΤΣΑ με 25 έτη ασφάλισης παίρνει σήμερα 590 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγαίνει στα 570 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 20 ευρώ. Συνταξιούχος του πρώην ΤΑΕ με 40 χρόνια παίρνει 915 ευρώ και η νέα σύνταξη βγαίνει περίπου στα 923 ευρώ, οπότε έχει θετική διαφορά κατά 8 ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής