Αρχισαν να φέρνουν φθηνά ρούχα. Ή μάλλον πάρα πολύ φθηνά ρούχα. Τόσο φθηνά, που πολλές φορές τα πουλούσαν με το… κιλό! Η ποιότητα ήταν γι’ αυτούς άγνωστη λέξη…
Από υπόγεια…
Τα πρώτα καταστήματα άνοιξαν στην οδό Αισώπου, δηλαδή η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Βαρδαρίου. Ισως η πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης. Και επέλεξαν εκείνο το σημείο για τους απλούστατους λόγους ότι τα ενοίκια ήταν πολύ φθηνά, οι έλεγχοι σχεδόν ανύπαρκτοι και αποτελούσε το παλιό κέντρο χονδρεμπορίου της πόλης. Τα καταστήματα άνοιγαν το ένα μετά το άλλο. Μετά τα ρούχα, ήρθαν τα αξεσουάρ, τα υποδήματα, τα κινητά. Αρχικά, διέθεταν μόνο χονδρική (με αποτέλεσμα πολλά επώνυμα και ακριβά καταστήματα του κέντρου να προμηθεύονται από τους κινέζους τα προϊόντα τους) και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στη λιανική. Μέχρι πρόσφατα στην οδό Αισώπου και τη γύρω περιοχή υπήρχαν 170 εμπορικά μαγαζιά Κινέζων! Στην περιοχή ζουν 2.200 Κινέζοι, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν παντρευτεί εδώ κάνοντας όσα παιδιά θέλουν, πράγμα για το οποίο στην Κίνα υπάρχει περιορισμός. Εχουν διαμορφώσει εδώ τη ζωή τους, με τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία και να ξέρουν να μιλούν πολύ καλά ελληνικά.
Ποιοτικό άλμα
Τώρα, οι Κινέζοι επιχειρούν το… ποιοτικό άλμα. Αφήνουν πίσω τους την υποβαθμισμένη περιοχή της Αισώπου και επικεντρώνουν στα… καλά προάστια. Πριν από λίγες μέρες άνοιξε το μοναδικό (και σχετικά εντυπωσιακό για το μέγεθός του) κατάστημα πώλησης ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ στην περιοχή της Καλαμαριάς. Η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος, θεωρείτο η «καλύτερη» της πόλης, με ανεβασμένο ποιοτικό επίπεδο και με μορφωμένους κατοίκους. Μάλιστα, τα ενοίκια καταστημάτων ήταν απαγορευτικά για μικρούς επιχειρηματίες. «Οι κάτοικοι της περιοχής, μετά από κάποιες πρώτες επιφυλάξεις, δείχνουν να προτιμούν κυρίως ρούχα, παπούτσια και παντόφλες, ενώ αγοράζουν και είδη οικιακής χρήσης που μπορούν να βρουν ακόμη και με ένα ευρώ», είπε στο ΑΜΠΕ η υπάλληλος καταστήματος με κινέζικα προϊόντα, Αγάπη Παρούση.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η ίδια αποδίδει το σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον στην οικονομική κρίση, ενώ με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Πρόκειται για μεγάλα καταστήματα που άνοιξαν στην ανατολική Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιούνται στον τομέα της λιανικής πώλησης, επειδή έχει πέσει ο τζίρος της χονδρικής πώλησης στα κινέζικα καταστήματα της περιοχής της οδού Αισώπου στη δυτική Θεσσαλονίκη», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί από το εμπόριο ειδών εντός καταστήματος», ωστόσο διευκρινίζει ότι «θα πρέπει να ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες και να διενεργούνται παντού έλεγχοι».
Επικίνδυνα υλικά
Οι περισσότεροι που αγοράζουν κάποια πολύ φθηνά είδη δεν γνωρίζουν ότι ενδεχομένως κινδυνεύουν από ορισμένα υποπροϊόντα, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, όπως το pvc που μπορεί να χρησιμοποιείται σε τσάντες ή παπούτσια. Η κ. Παρούση επισημαίνει ότι στο χρονικό διάστημα που εργάζεται στο κατάστημα επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά διενεργήθηκαν έλεγχοι από την αστυνομία και το ΙΚΑ, ωστόσο αναφέρει ότι δεν γνωρίζει αν έγιναν έλεγχοι για την ποιότητα των προϊόντων. «Αν όλοι μπούνε σε τέτοιον έλεγχο και πληρώνουν και οι κινέζικες αποθήκες φόρο ΦΠΑ και όλα αυτά που πληρώνει ένας Ελληνας επιχειρηματίας, ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα άλλα, τότε θα διαπιστώσει κανείς ότι και τα κινέζικα δεν είναι φθηνά αλλά πιο ακριβά, ωστόσο δεν πληρώνονται όσα πρέπει να πληρωθούν», πρόσθεσε ο κ. Φιλιππίδης. Να σημειωθεί ότι η εμφάνιση μεγάλων καταστημάτων λιανικής πώλησης κινέζικων προϊόντων, με μεγάλο όγκο εμπορευμάτων, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, καθώς τέτοιου είδους καταστήματα υπάρχουν και σε άλλες πόλεις, όπως η Λάρισα, οι Σέρρες και η Κατερίνη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου