Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θέτει ως προϋπόθεση την πραγματοποίηση επένδυσης τουλάχιστον 500.000 ευρώ για όσους αλλοδαπούς υψηλής οικονομικής επιφάνειας επιλέγουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, καταβάλλοντας φόρο για τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα και κατ’ αποκοπήν ποσό φόρου 100.000 ευρώ το έτος για τα εισοδήματά τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου καθεστώτος (άρθρο 5Α του ΚΦΕ), από το φορολογικό έτος 2020, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι: «Η διαδικασία ένταξης είναι απλή και διέπεται από διαφάνεια. Προϋπόθεση αποτελεί η πραγματοποίηση επένδυσης αξίας τουλάχιστον 500.000 €, από την 12η Δεκεμβρίου 2019 και εντός τριών ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η μέγιστη διάρκεια υπαγωγής ορίζεται στα 15 έτη. Το φυσικό πρόσωπο που εντάσσεται στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και υπόκειται σε φόρο για τα εισοδήματα ημεδαπής προέλευσης, ενώ για εκείνα της αλλοδαπής καταβάλλει φόρο κατ’ αποκοπή ποσού εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000€) για κάθε φορολογικό έτος, δίχως να απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης τους. Επίσης, μπορεί να ζητήσει να υπαχθούν στις νέες διατάξεις και συγγενικά του πρόσωπα (γονείς, ενήλικα μη εξαρτώμενα τέκνα κλπ) καταβάλλοντας 20.000 ευρώ ανά έτος για κάθε ένα από αυτά».
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, «πρόκειται για μια καινοτομία του Φορολογικού Συστήματος που θεσπίστηκε με τον πρόσφατο ν. 4646/2019 και αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων φορολογικών κατοίκων υψηλής οικονομικής επιφάνειας και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων μέσω εισαγωγής κεφαλαίων στην Ελλάδα, δημιουργίας επενδυτικών μονάδων, δημιουργίας θέσεων εργασίας καθώς και στην αγορά ακινήτων».