Ως γνωστόν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κάνει αλλαγές σε τρεις κατευθύνσεις:
– Η πρώτη θα είναι να εντάξει στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού τιμών περίπου 3.500 περιοχών στην περιφέρεια, αλλά και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική εκτός αντικειμενικού συστήματος βρίσκονται περιοχές της ανατολικής Αττικής. Στην περιφέρεια βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές σε νησιά, όπως είναι η Κεφαλλονιά, η Πάρος, η Μήλος. Μέχρι σήμερα ακίνητα σε χιλιάδες προνομιούχες και τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα οι τιμές που ορίζονται από την εφορία σχεδόν αυθαίρετα είναι έως και 70% χαμηλότερες από τις εμπορικές.
– Η δεύτερη θα είναι η αύξηση των τιμών ζώνης σε περίπου 2.900 περιοχές κυρίως στα αστικά κέντρα και τους τουριστικούς οικισμούς. Στην Αττική, για παράδειγμα, αναμένεται η αύξηση των τιμών ζώνης σε περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής. Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί την καθυστερημένη μνημονιακή υποχρέωση για την πλήρη εναρμόνιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές.
Οι δύο πρώτες παρεμβάσεις και κυρίως ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργήσουν (ειδικά η ένταξη στο σύστημα παραθαλάσσιων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών) θα χρηματοδοτήσει την παρέμβαση της δεύτερης μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι από την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα θα εξαιρεθούν αργοτεμάχια, ενώ θα υπάρξει μέριμνα να μην υπάρξουν αυξήσεις και σε λαϊκές περιοχές όπως έγινε και πέρσι.
– Η τρίτη θα αφορά τη μείωση μεσοσταθμικά κατά 8% του ΕΝΦΙΑ με τη λογική της μείωσης κατά 22% που έγινε το 2019. Με άλλα λόγια θα έχουμε μεγαλύτερες μειώσεις για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες και μεγαλύτερες για τις μεγάλες περιουσίες. Με την τρίτη αυτή παρέμβαση η κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει στο σύνολό της την προεκλογική εξαγγελία για τη μείωση του βασικού φόρου για τα ακίνητα κατά 30%.
Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ όμως οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα φέρουν ένα ντόμινο αλλαγών σε όλους τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν το ακίνητο όπως για παράδειγμα ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος δωρεών και γονικών παροχών και άλλων 17 φόρων που είναι χτισμένοι πάνω στις αντικειμενικές τιμές που ορίζει το κράτος.