Μετά το μήνυμα του Βερολίνου προς όλους με το «σπάσιμο» της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ η Γερμανία φαίνεται ότι στρέφεται τώρα στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δείχνοντας ότι θα είναι κάθε άλλο παρά «εύκολη», στοχεύοντας στα να αναβληθεί -με ευθύνη της Ελλάδας- κάθε συζήτηση για το χρέος, ρισκάροντας ακόμη και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνυπέγραψε – όχι με την καλύτερη διάθεση – τη Δευτέρα το κοινό ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία και τα τελευταία 15 διαρθρωτικά ορόσημα και άρα θα πρέπει να πάρει το 1,1 δισ. ευρώ από τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης κλείνοντας στην ουσία την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Κοινοτικοί κύκλοι στέκονταν χθες στην απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και ειδικά στην αναβολή της υποδόσης των 1,7 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση να υποδηλώνει σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους.
Νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης στις αερομεταφορές για το 11μηνο του 2024
Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη δεν μπορεί να υποβαθμίζεται σε ένα απλό τεχνικό πρόβλημα, σημείωναν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, με αφορμή δηλώσεις που έκαναν προς αυτήν την κατεύθυνση τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Κι αυτό γιατί, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις διαβεβαιώσεις που έδινε την περασμένη εβδομάδα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη δόση που αφορούσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Απλώς δείχνει ότι μπορεί να μην υπήρχε πρόβλημα σε επίπεδο τεχνοκρατών, αλλά προκλήθηκε στη συνέχεια, προφανώς από κάποιους εταίρους και δανειστές και ειδικότερα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται ότι η Γερμανία στήνει και πάλι σκηνικό πολέμου. Οπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση κατά το παρελθόν το κλίμα έντασης διαμορφώθηκε καταρχήν από τον γερμανικό Τύπο ο οποίος επανέφερε ακόμη και το σενάριο που είχε περιγράψει τον Απρίλιο του 2015 ο κ. Σόιμπλε στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη για ένα κούρεμα χρέους, ένα νέο δάνειο και στη συνέχεια την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Τάσος Δασόπουλος και Νίκος Μπέλλος
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου