Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρχει ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο για την τελευταία κατηγορία των δικαιούχων, η οποία στο προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε ανώτερο πλαφόν τα 50.000 ευρώ. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Ηλέκτρα”, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, μεταξύ αυτών το ΑΠΘ, το στρατιωτικό νοσοκομείο 401, διάφορα σχολεία κ.τ.λ., το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω δανείων που θα χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους κρατικούς φορείς.
Αν και το υπουργείο δεν έδωσε τον οδηγό του νέου προγράμματος, καθώς οι τελευταίες υπογραφές θα μπουν μέσα στις επόμενες ημέρες, τόνισε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν θα αλλάξουν από το προηγούμενο.
Ειδικότερα, στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» κατά την α’ φάση υλοποίησής του, χρηματοδοτήθηκαν παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 362 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν μέσω επιδοτήσεων από πόρους του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ. Συνολικά αναβαθμίστηκαν ενεργειακά περί τις 43 χιλ. κατοικίες. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 15 χιλ. έργα και άλλα 24 χιλ. βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, το 66% των αιτήσεων αφορά οικογένειες με εισόδημα έως 20 χιλ. ευρώ.
Στη β’ φάση οι διαθέσιμοι πόροι θα ανέλθουν σε 250 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις σε 20.000 – 25.000 κατοικίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μία θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα. Τα ανώτατα ποσοστά επιδότησης θα συνδέονται με το εισόδημα του δικαιούχου και θα κινηθούν μεταξύ 50% και 70%, προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος, όπως δηλαδή και στο προηγούμενο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το πρόγραμμα ενεργοποιείται στις αρχές του β’ εξαμήνου, προκειμένου να υπάρξει το χρονικό περιθώριο ώστε να αξιοποιηθούν ως μεγέθη αναφοράς τα εισοδήματα του 2018. Από τον πίνακα προκύπτει ότι προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος-έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.
Η 7η κατηγορία αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου. Ισχύει η αποσύνδεση της υποχρέωσης λήψης δανείου από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή η λήψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25 χιλ. ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξής τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα παραπάνω κριτήρια. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Ακόμη, μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Σε δεύτερο χρόνο, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.
Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου