Οπως διευκρίνισε χθες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup, στο Λουξεμβούργο, και συνεπώς δεν πρόκειται να υπάρξει επίσημη συζήτηση. Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αυτή τη στιγμή συνομιλητή από ελληνικής πλευράς για να αναλάβει δεσμεύσεις σχετικά με τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει για τις παροχές της κυβέρνησης, οι οποίες, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ) το 2019.
Ο ίδιος αξιωματούχος μετέφερε την έναρξη των διαβουλεύσεων για μετά τις εκλογές, ωστόσο αναγνώρισε ότι δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν συζητήσεις και τον Ιούλιο, δεδομένου ότι το επόμενο Εurogroup είναι μόλις μία ημέρα μετά τις εκλογές (8 Ιουλίου).
Στο Ελσίνκι
Οπως όλα δείχνουν, η πρώτη συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για το ελληνικό ζήτημα μεταφέρεται για το άτυπο Εurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι. Πάντως, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι αυτή την ώρα δεν επείγει η λήψη κάποιας απόφασης για την Ελλάδα, γιατί η επόμενη επιστροφή χρημάτων προς τη χώρα μας από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών που έχουν ελληνικά ομόλογα, αλλά και από τη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, έχει προγραμματιστεί για το τέλος του έτους.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Ενστάσεις για τις παροχές
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, που είχε ανακινήσει η κυβέρνηση, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει επίσημο ελληνικό αίτημα προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Προφανώς, η κυβέρνηση απέφυγε να υποβάλει το αίτημα γιατί διαπίστωσε πως κάποιες χώρες, όπως η Ολλανδία, θα διατύπωναν ενστάσεις επικαλούμενες τις παροχές και την πιθανή απόκλιση από την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το γεγονός ότι το ελληνικό ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη δεν αφαιρεί το δικαίωμα από υπουργούς κάποιων χωρών να το θέσουν και να επισημάνουν τον προβληματισμό τους για τα ευρήματα της τρίτης αξιολόγησης, δηλαδή τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως την πιθανή απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων.
Βασικό θέμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποτελεί η προετοιμασία των αποφάσεων που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουνίου σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Το σημαντικότερο θέμα στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης είναι η δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της ευρωζώνης ο οποίος θα χρηματοδοτεί τις δημόσιες επενδύσεις σε περιόδους κρίσεων. Ο ίδιος αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουνίου.
Από την έντυπη έκδοση