Η παράνομες λέσχες
Σε ό,τι αφορά τις παράνομες λέσχες, οπού σε αυτές παίζονται κυρίως παράνομα τυχερά παιχνίδια, τύπου «φρουτάκια» ή χαρτιά, η εξάρθρωση τους αποτελεί «βάσανο» καθώς είναι πολύ εύκολη η δημιουργία μίας νέας όταν οι Αρχές βάλουν λουκέτο σε μία άλλη. Οι μηχανές – «φρουτάκια» που βρίσκονται σε αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από τους συνηθισμένους Η/Υ, οι οποίοι αφενός έχουν χαμηλό κόστος απόκτησης, αφετέρου μπορούν να «προγραμματιστούν» εύκολα.
Σήμερα το κόστος ενός Η/Υ κυμαίνεται τα 600 ευρώ. Oι παράνομες παιγνιομηχανές ξεπερνούν τις 100.000 στην Ελλάδα προκαλώντας έναν τζίρο της τάξης των 2,5 δισ. έως 3 δισ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις αυτές μάλιστα θεωρούνται συντηρητικές, καθώς βασίζονται στην παραδοχή ότι κάθε ημέρα, ο παίκτης χάνει κατά μέσο όρο περίπου 60 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον διαδικτυακό τζόγο, εκτιμάται ότι ξεπερνά ετησίως τα 2 δισ. ευρώ παρά τους «φραγμούς» που έχουν μπει στην δημιουργία λογαριασμών σε ξένες εταιρείες που δεν έχουν άδεια λειτουργίας από το Ελληνικό δημόσιο.
Συνολικά η παράνομη αγορά πραγματοποιεί έναν τζίρο της τάξεως των 5-6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση στην Ελλάδα.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της ΕΕΕΠ για το 2015
Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Σε παγκόσμιο επίπεδο
Ο Βρετανός ειδικός σε θέματα αθλητικών στοιχημάτων Πάτρικ Τζέι είχε επισημάνει τον Απρίλιο του 2015 στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το έγκλημα στην Ντόχα του Κατάρ ότι η παγκόσμια αγορά στοιχημάτων για αθλητικές διοργανώσεις ανέρχεται σε τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, από τα οποία το 90% είναι παράνομα στοιχήματα, ενώ στην πραγματικότητα το ποσό αυτό ίσως είναι ακόμη και τριπλάσιο.
«Το σύνολο των αθλητικών στοιχημάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε ένα τρισεκατομμύριο (δολάρια), εκ των οποίων το 90% είναι παράνομα στοιχήματα», δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάτρικ Τζέι, ένας ειδικός ο οποίος εδρεύει στη Βρετανία. Ο Τζέι επικαλέστηκε το συγκεκριμένο ποσό κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του για τα στημένα παιγνίδια, σε μια σύνοδο του ΟΗΕ για την πρόληψη του εγκλήματος και την ποινική δικαιοσύνη.
Η εκτίμηση αυτή όμως ενδέχεται να είναι πολύ υποτιμημένη σε σχέση με την πραγματικότητα, τόνισε ο Πάτρικ Τζέι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι λιγοστοί ειδικοί για το θέμα τους οποίους θεωρεί σοβαρούς κάνουν λόγο για ποσά «δύο ως τρεις φορές μεγαλύτερα», τα οποία μάλιστα βαίνουν «αυξανόμενα», ιδίως στην Κίνα, η οποία οδεύει προς «το να γίνει το επίκεντρο του προβλήματος», καθώς εκεί στοιχηματίζονται ποσά ύψους ακόμη και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για έναν και μόνο ποδοσφαιρικό αγώνα, ανέφερε ο Τζέι.
Περίπου το 65% των έως και 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανώνται ετησίως αφορά στοιχήματα για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το τένις και το κρίκετ ακολουθούν με 12% το καθένα, σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό.
Η Ασία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της αγοράς στοιχημάτων, με τα παράνομα στοιχήματα να αφορούν κυρίως αγώνες που μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά και διεξάγονται σε ώρες που είναι κατάλληλες για όσους στοιχηματίζουν.
«Ο παράγοντας-κλειδί της ζήτησης στην παγκόσμια αγορά των παιγνίων είναι η ζώνη ώρας, διότι η (μεγαλύτερη) αγορά είναι η Ασία. Συνεπώς, εάν (ο αγώνας) Γκίλιαμ – Όριεντ (σ.σ. δύο ομάδες της τρίτης εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου της Αγγλίας) μεταδίδεται τηλεοπτικά ένα Σάββατο βράδυ στις 19:00 στην Ασία, τότε αυτός θα έχει τζίρο μεγαλύτερο από το Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης, (αν αυτός ο αγώνας μεταδίδεται) στις 04:00», εξήγησε ο Πάτρικ Τζέι.
Οι δύο συνδιοργανωτές της συνόδου, το Γραφείο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (ONUDC) και το Διεθνές Κέντρο για την Ακεραιότητα του Αθλητισμού (ICSS), το οποίο εδρεύει στη Ντόχα, ανακοίνωσαν χθες μια νέα σύμπραξη με στόχο την «ενίσχυση των ερευνών και των διώξεων για τα στημένα παιγνίδια» και τη χειραγώγηση αθλητικών διοργανώσεων.
Η διμερής συμφωνία προβλέπει διάφορα μέτρα: την αύξηση των δεδομένων που ανταλλάσσονται σχετικά με στημένους αγώνες, την προστασία των καταμηνυτών τέτοιων φαινομένων, καθώς και την κατάσχεση των περιουσιακών πόρων προσώπων που αποδεικνύεται ότι ενέχονται σε παράνομα στοιχήματα.
Το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά της Φαρμακοδιέγερσης (WADA) είχε κάνει την εκτίμηση ότι ένα 25% των αθλητικών διοργανώσεων παγκοσμίως ελέγχεται από συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.