Από την 1η Ιουνίου, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 10, 20 ή και 25% στο σύνολο των αμερικανικών εμπορευμάτων που ήδη φορολογούνται, ανακοίνωσε το Γραφείο της Επιτροπής Δασμών του Πεκίνου.
Οι νέες διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Και οι δύο χώρες ωστόσο ζήτησαν να συνεχιστούν οι μεταξύ τους συνομιλίες. Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην απειλή του και αύξησε την ίδια ημέρα τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα από το 10 στο 25%. Σήμερα αναμένεται ότι θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την αύξηση των τελωνειακών δασμών σχεδόν στο σύνολο των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων, ώστε να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στο Πεκίνο.
“Η προσαρμογή των τελωνειακών δασμών μας είναι μια απάντηση στον αμερικανικό προστατευτισμό στο εμπόριο. Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στον σωστό δρόμο των διμερών οικονομικών διαβουλεύσεων και εμπορικών συναλλαγών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι θα λάμβανε “τα αναγκαία μέτρα” ως αντίποινα. Η επιβολή τους από την 1η Ιουνίου και όχι άμεσα φαίνεται πάντως να υποδηλώνει ότι το Πεκίνο θα ήθελε να δώσει στις δύο πλευρές το χρονικό περιθώριο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον Τραμπ, ο οποίος εμφανίστηκε απειλητικός νωρίτερα σήμερα, πριν ανακοινωθεί ότι το Πεκίνο θα αυξήσει με τη σειρά του τους δασμούς. “Η Κίνα δεν θα έπρεπε να ανταπαντήσει. Αυτό θα επιδείνωνε τα πράγματα” έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η κινεζική κυβέρνηση όμως δεν κάμφθηκε. “Η Κίνα δεν θα υποχωρήσει ποτέ σε καμία εξωτερική πίεση. Είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας” τόνισε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. “Το έχουμε πει αμέτρητες φορές: η αύξηση των δασμών δεν θα επιτρέψει να επιλυθεί κανένα πρόβλημα”, πρόσθεσε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times, Χου Σιτζίν, άφησε να εννοηθεί ότι η Κίνα θα μπορούσε επίσης να λάβει και άλλα μέτρα, όπως να σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ή να μειώσει τις παραγγελίες των αεροσκαφών Boeing.